KJÆRESTEN VITNET:: Kjæresten til jenta (16), fornærmede i saken mot Vågå-ordfører Rune Øygard, var det første vitnet i Sør-Gudbrandsdal tingrett i dag. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
KJÆRESTEN VITNET:: Kjæresten til jenta (16), fornærmede i saken mot Vågå-ordfører Rune Øygard, var det første vitnet i Sør-Gudbrandsdal tingrett i dag. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADETVis mer

- Hun gråt og fortalte at tiltalte hadde vært «etter henne»

Kjæresten til jenta (16) og hans mor vitnet i retten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LILLEHAMMER (Dagbladet): Fornærmedes kjæreste (18) og hans mor var de første vitnene i overgrepssaken mot Vågå-ordfører Rune Øygard i Sør-Gudbrandsdal tingrett i dag.

18-åringen forteller retten at han ble jentas kjæreste i juli i fjor. Dette var to og en halv måned før Rune Øygard ble anmeldt for overgrep.

Visste ikke om turene Kjæresten sier han ikke kjente til Øygard i det hele tatt før overgrepssaken.

- Visste du at hun hadde vært med på turer med ham eller vært på besøk der?, spør aktor.

- Jeg hadde ikke hørt om det før jeg fikk høre om denne saken, sier kjæresten.

Kjæresten forteller om dagen da jenta til slutt fortalte ham om at han hun hadde hatt seksuell omgang med Rune Øygard.

Først hadde hun sagt på telefon at det var så alvorlig at de måtte ta det ansikt til ansikt dagen etterpå.

- I sjokk - Hun visste ikke hva hun skulle begynne med. Men etter en stund fikk jeg vite det. Da hun sa navnet visste ikke jeg hvor gammel han var. Etter at jeg fikk vite at han var ordfører og over 50 år, var jeg i sjokk, sier kjæresten i retten.

- Hun sa at hun hadde vært mye hos ham og på turer. Hun sa at Rune hadde tvunget henne til visse ting, sier kjæresten.

Han forteller at jenta var redd for å fortelle andre om hva som hadde skjedd.

- Det var så alvorlig at absolutt ingen skulle vite det. Men jeg sa at noen måtte få vite det, i hvert fall de nærmeste. Jeg sa til henne at om du ikke orker det, må du få slutt på det.

Ringte mor Han forteller om bussturen som nå framstår som en flukt fra Øygard.

- Vi kjørte videre med bussen, så fikk hun melding av Rune om å «gå av». Hun gjorde ikke det heller. Han kjørte bak oss. Da var vi livredde og gråt. Jeg ringte mora mi og ba henne hente oss på bussholdeplassen fordi det var en alvorlig situasjon. Hun skjønte ingenting, men kjørte ned. Jeg sa til bussjåføren at vi måtte gå av på andre sida av veien. Vi sprang til mors bil og kjørte hjem, sier kjæresten.

Kjærestens mor var den første voksne som fikk vite om overgrepsanklagene. De måtte overtale jenta til å varsle sine egne foreldre.

- Hun vil ikke anmelde Rune fordi hun ikke ville være slem med folk og at han også hadde vært snill med henne når det gjaldt visse ting. Vi sa til henne at hun måtte fortelle foreldrene om denne saken om hun skulle få slutt på dette.

Forsvarer Mette Yvonne Larsen har nå tatt over utspørringen. Hun spør blant annet fornærmedes kjæreste om Rune Øygard kjørte ham hjem fra en rockefestival.

- Ja, men jeg visste ikke hvem han var da, svarer han.

- Tøft Bistandsadvokat Nina Emilie Braathen Hjortdal stiller nå spørsmål til 18-åringen.

Hun spør hvordan det siste året har vært for dem.

- Det har selvsagt vært hardt. Vi har hatt det bra sammen, men vi har jobbet mye for å glemme dette. Vi tenker at dette går bra, svarer han.

Forklaringen til 18-åringens mor dreier seg mye om dagen før Rune Øygard ble anmeldt for overgrepene, ettersom det var hun som hentet de to da fornærmede ikke ville være med på den mye omtalte middagen på Vianvang.

- Virket redde - Jeg fikk en telefon fra sønnen min. Han virket redd og lurte på om jeg kunne hente dem på busstoppet. Det gjorde jeg, og da kom de småspringende inn i bilen, både han og [fornærmede], sier hun.

- Jeg spurte hvorfor de var så redde, og det skulle de fortelle da de kom hjem igjen.

Kvinnen forklarer at hun på nytt spurte hva som hadde skjedd da de kom hjem igjen.

- Da var det [jenta] som gråt og fortalte at tiltalte hadde vært «etter henne», det var de ordene hun brukte. Det eneste jeg sa da, var at hun måtte fortelle foreldrene sine det.

Bistandsadvokat Nina Emilie Braathen Hjortdal ber kvinnen beskrive fornærmede slik hun har lært henne å kjenne.

- Hun er ei rolig og snill jente, svarer hun.

OVERGREPSTILTALT: Vågå-ordfører Rune Øygard. Foto: Øistein Norum Monsen
OVERGREPSTILTALT: Vågå-ordfører Rune Øygard. Foto: Øistein Norum Monsen Vis mer