- Hun gråter hver dag og sier hun vil i barnehagen

Familien Rahimi, med fire barn, ble tvangssendt fra Sunndalsøra til Kabul etter asyltabben til justisminister Anders Anundsen (Frp).

VIL TILBAKE: Familien Rahimi i Kabul. De ble deportert fra Norge i september etter fire år, fem måneder og 19 dager som asylsøkere. Fra venstre ser du Farid (15), mor Fatmeh (49), Farkhondeh (18) og Zohreh (6), og Farhad (11). Foto: Privat
VIL TILBAKE: Familien Rahimi i Kabul. De ble deportert fra Norge i september etter fire år, fem måneder og 19 dager som asylsøkere. Fra venstre ser du Farid (15), mor Fatmeh (49), Farkhondeh (18) og Zohreh (6), og Farhad (11). Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Den afghanske familien skulle akkurat sette seg rundt middagsbordet hjemme i Sunndalsøra i Møre og Romsdal, da Politiets Utlendingsenhet banket på døra.

- Vi ble henta hjemme, jeg hadde akkurat kommet fra skolen. Det var 18-20 politifolk som kom da vi skulle spise middag. Alle begynte å grine, og ble veldig lei seg, sier Farid Rahimi (15) til Dagbladet.

Siden utsendelsen i september har de vært i Kabul.

- Vi har det ikke lett her. Nå kommer vinteren og snøen, men vi har lite penger. Vi har ikke eget hus, og vet ikke hva vi skal gjøre, sier 15-åringen.

Den afghanske familien hadde ikke lovlig opphold i Norge, men har bodd her i fire og et halvt år. Fire av barna har gått på norsk skole. Den yngste datteren, Zohreh (6), har gått i barnehage, og hadde i høst sin første skoledag sammen med alle andre seksåringer her i landet.

Kanskje skulle de aldri ha blitt sendt ut, dersom regjeringen hadde fulgt opp sine egne politiske signaler om en såkalt «mykere linje» overfor lengeværende asylbarn.

Asyltabben Som følge av samarbeidsavtalen mellom regjeringspartiene Høyre og Frp, og støttepartiene i Stortinget Venstre og KrF, skulle lengeværende asylbarn ikke lenger være en prioritert gruppe for utsending, i påvente av nytt regelverk.

De nye reglene har latt vente på seg, samtidig som den nye linja overfor asylbarn med lange Norges-opphold som Justisdepartementet ga Politidirektoratet instruks om, aldri ble videreformidlet til utlendingsenheten og politidistriktene.

Politidirektør Odd Reidar Humlegård tok på seg ansvaret og justisministeren beklaget fra talerstolen i Stortinget.

LES OGSÅ: - Vi har en justisminister som snakker om «lageret av asylbarn»

På telefon fra Kabul beskriver Farid et vanskelig liv.

- Det er ikke noe fotball, ikke noe skole. Livet mitt var fotball og skole hele tida. Det er skole her også, men jeg kan ikke skrive språket, sier Farid.

Minstejenta har det kanskje tøffest.

- Hun våkner hver dag og gråter og sier hun vil i barnehagen. Hun har vokst opp i Norge og kan bare norsk, sier storebror Farid.

- Skandale Den afghanske familien er ikke aleine. Ifølge tall fra Norsk organisasjons for asylsøkere (Noas), er 526 barn sendt ut sammen med familien så langt i år. Bare i september og oktober er henholdsvis 106 og 54 utsendt. Som Dagbladet skrev onsdag, er 84 barn med minst tre års oppholdstid, sendt ut i år.

Asyladvokat Arild Humlen er klar på at Anundsens asyltabbe har fått direkte konsekvenser for flere som kunne ha fått opphold med de nye reglene.

- Dette har rammet titalls barnefamilier hos oss som er sendt ut gjennom det siste året. Blant annet afghanske familier i stort omfang som har vært her mellom fire og fem år, altså familier som trolig ville vært omfattet av det nye regelverket som er på vei, sier han.

- Selv ikke i beste mening, kan dette tolkes som noe annet enn en skandale, sier Humlen.

LES OGSÅ: Regjeringen trosser KrF og Venstre - stanser ikke utsending av asylbarn

Håper på Norge-retur Farids storesøster, den eldste datteren i familien, er fortsatt igjen i Europa.

- Vi var syv, nå er vi seks, sier han.

De håper fortsatt å komme tilbake til Norge.

- Ja, vi har håp, alle har det. Vi kan ikke bo her, det er veldig vanskelig for oss.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer