HÅNDARBEID: En kvinne arbeider med å skille kobolt fra leire og steiner nær en gruve i Kongo. Kobolt et essensielt mineral i smarttelefoner. Foto: AFP / FEDERICO SCOPPA / NTB scanpix
HÅNDARBEID: En kvinne arbeider med å skille kobolt fra leire og steiner nær en gruve i Kongo. Kobolt et essensielt mineral i smarttelefoner. Foto: AFP / FEDERICO SCOPPA / NTB scanpixVis mer

Hun graver fram mineraler som skal i din smarttelefon

Aktivister kjemper for mer rettferdig mobilindustri.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I disse dager er mobileliten samlet i Barcelona under Mobile World Congress. Operatører, leverandører og innholdsleverandører møtes for blant annet å vise frem siste skrik innen mobiltelefoni.

Men mobilselskapene får kraftig kritikk fra de som jobber for en mer rettferdig mobilindustri, skriver nyhetsbyrået AFP.

- Bak denne moderne, progressive industrien finnes det det mørke historier om utnyttelse av arbeidskraft eller mineraler som er tilsmusset med blod fra konfliktsoner, sier Alba Trepeat, sjef for SETEM, en føderasjon av 10 selskaper som forsøker å fremme en alternativ mobilmesse, Mobile Social Congress.

Problemet med mobilindustrien, sier Josep Maria Royo, som forsker på væpnede konflikter ved Autonomous University i Barcelona, er at den indirekte finansierer den væpnede konflikten i Kongo, en av verdens ledende produsenter av kobolt og coltan. Essensielle komponenter i mange smartelefoner.

40.000 barn
Ifølge Maria Canadas i Amnesty International kommer 20 prosent av Kongos kobolteksport fra provisoriske gruver sør i landet, der arbeiderne graver med hendene, uten verktøy eller beskyttelse.

Ifølge UNICEF er det rundt 40.000 barn som jobber i disse gruvene.

- Noen av dem vi snakket med, helt ned i syvårsalderen, sa at de ikke hadde sett sollys på lenge. Jeg kan ikke tro at folkene på Mobile World Congress ikke vet om dette. Men de er ikke interessert i å snakke om det, og i alle fall ikke løse det, forteller Canadas.

Fairphone
Den alternative messen, Mobile Social Congress, holder til bare et steinkast unna Mobile World Congress. De har blant annet vist frem sin egen etiske superstjerne, «Fairphone 2».

Mobiltelefonen er produsert av et nederlandsk selskap, som prøver å produsere så etisk som mulig.

Den største utfordringen er å få sporet opp hvor mineralene og komponentene i telefonen kommer fra.

- Forsyningskjeden involverer hudrevis av aktører over hele verden og for bare ett mineral har du minst fem steg. Å forsikre seg om at alt foregår etisk forsvarlig er en veldig vanskelig øvelse, sier Faria Koreniushkina i Fairphone.

- Finansierer væpnede konflikter
Fairphone bruker peruviansk gull som følger fair trade-standarden, mens de i sine kinesiske fabrikker promoterer sosiale programmer for arbeiderne, bedrer arbeidernes representasjon og publiserer uavhengige rapporter om arbeidsforholdene.

- Vi kan ikke på magisk vis finne en fabrikk i Kina som holder den etiske standarden, men et første steg er åpenhet og vilje fra fabrikken til å arbeide med forbedringer, sier Koreniushkina.

FAIRPHONE: Kanskje blir dette fremtidens mobilvinner? Produsenten av Fairphone forsøker å lage telefonen etter så høye etiske standarder som mulig. FOTO: AFP PHOTO / JUSTIN TALLIS / NTB scanpix
FAIRPHONE: Kanskje blir dette fremtidens mobilvinner? Produsenten av Fairphone forsøker å lage telefonen etter så høye etiske standarder som mulig. FOTO: AFP PHOTO / JUSTIN TALLIS / NTB scanpix Vis mer