Drapsofferets kusine i retten:

- Hun grudde seg for å gå på jobb. Hun var ikke redd jenta, men engstelig

Familien til Anna Kristin Gillebo Backelund (30) forklarer seg i dag for retten.

STJERNA: Anna Kristin Gillebo Backlund beskrives som stjerna i familien.  Hun var ei sprudlende og sterk jente med et utrolig mot. Hun er nok den modigste jeg har møtt, sier hennes kusine i retten.
STJERNA: Anna Kristin Gillebo Backlund beskrives som stjerna i familien.  Hun var ei sprudlende og sterk jente med et utrolig mot. Hun er nok den modigste jeg har møtt, sier hennes kusine i retten. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): I dag er det familien til avdøde Anna Kristin Gillebo Backlund (30) som forklarer seg for Borgarting lagmansrett.

30-åringen ble drept på jobb på barnevernsinstitusjonen Små Enheter den 28. oktober 2014, av en 15 år gammel jente som bodde på enheten.

På vei til jobb denne dagen, snakket Gillebo Backlund med sin nære venn og kusine, Ingunn Amanda Skipnes på telefon.

- Hun ringte meg fra bussen, og vi snakket i nesten tre kvarter. Hun virket litt urolig, sier Skipnes i retten i dag.

SMÅ ENHETER: Anna Kristin Gillebo Backlund (30) ble drept på jobb den 28. oktober 2014.
SMÅ ENHETER: Anna Kristin Gillebo Backlund (30) ble drept på jobb den 28. oktober 2014. Vis mer

- Grudde seg

Gillebo Backlund hadde fortalt kusina om den jenta hun hadde ansvar for, og hadde beskrevet henne som «annerledes».

- Hun sa at denne jenta skilte seg fra de andre, at det var noe ved henne det var vanskelig å nå, sier Skipnes.

- Opplevde du at hun var engstelig med tanke på å jobbe med jenta?, spør statsadvokat Førde.

- Hun grudde seg for å gå på jobb. Hun var ikke redd jenta, men engstelig for gå jobb, svarer Skipnes, som også sier:

- Hun beskrev jenta som tøff, med mye attitude. Samtidig fortalte hun at jenta hadde mørke tanker, og et ønske om å drepe.

TILTALT: Den nå 16 år gamle jenta nekter straffskyld etter tiltalen. Tegning: Fedor Sapegin
TILTALT: Den nå 16 år gamle jenta nekter straffskyld etter tiltalen. Tegning: Fedor Sapegin Vis mer

Ville slutte til jul

Også avdødes ektemann Johan Andreas Backlund sier i retten i dag at han opplevde at hans kone til dels mistrivdes med jobben på Små Enheter.

- Men hun skulle bare jobbe der fram til jul, og ville fullføre engasjementet. Anna var en veldig dedikert person som ikke ville slutte med noe halvveis, sier Backlund.

- Hun fortalte at det var vanskelig å jobbe med jenta, at dette var noe hun aldri hadde møtt før, sier ektemannen, som tilføyer at han tror Gillebo Bakclund ikke ga ham det hele bildet av hvordan hun opplevde situasjonen på arbeidsplassen.

- Anna ville nok skåne meg for det som foregikk, så jeg ikke skulle bli urolig, sier Bakckund og forteller at ektefellen var svært god på å nå inn hos barn og ungdom med problemer:

- Hun ga alltid så mye av seg selv, og hjalp så mange andre tilbake til livet, men med denne jenta fikk hun ikke samme kontakt.

Siste samtalen

Drapet skjedde cirka klokka 02.00 på natta den 28. oktober. Klokka 01.00 snakket Gillebo Bakcklund med ektemannen Backlund, for aller siste gang.

- Jeg ringte henne for å si god natt. Jeg husker ikke så mye fra selve samtalen, men jeg husker at hun hvisket, sier ektemannen i retten.

Seinere samme natt fikk han den forferdelige beskjeden om at kona var blitt drept. Da gikk alt i svart, sier ektemannen i retten.

- Anna var alt for meg. Den tilliten og kjærligheten hun viste er større enn alt annet jeg har opplevd. Vi var alt for hverandre.

BROR OG FAR:  Amund Gillebo og Magne Gillebo som er bror og far til Anna Kristin Gillebo Backlund. .
Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix
BROR OG FAR:  Amund Gillebo og Magne Gillebo som er bror og far til Anna Kristin Gillebo Backlund. . Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix Vis mer

- Stjerna i familien

At Anna var høyt elsket kan også hennes far bekrefte. Magne Gillebo beskrev under sin vitneforklaring i retten i dag en kvinne som betydde mye for veldig mange.

- Hun var ei jente med stort livsmot og livsglede, det preget henne fra hun var liten. Hun var umåtelig klok og raus, og en omsorgsfull datter, søster, venn, svigerinne og tante. Anna var en stjerne i familien, og alle ville ha en bit av henne, sier faren.

Hendelsen den 28. oktober for snart to år siden har endret livene deres for alltid.

- Den dagen vil vi aldri glemme, og fortsatt er det svært smertefullt. Mange tårer og sorg følger oss hele veien. Livene våre er ikke de samme lenger, og livskvaliteten vår er redusert, sier Gillebo.

- Det er veldig mange som er berørt av at Anna er tatt ifra oss. Hun var helt umistelig, fortsetter faren.

- Ingen begeistring

Også han sier i retten i dag at han opplevde at datteren ikke anså jobben på Små Enheter som optimal.

- Vi sensa at det ikke var den store begeistring rundt det å gå på jobb. Det var ikke drømmejobben hennes, sier han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer