Skuespiller tiltalt for hallikvirksomhet, vold og trusler

- Hun gruer seg til å stille i retten

Kvinne i 20-åra skal vitne mot ekskjæresten, som ifølge tiltalen drev henne ut i prostitusjon.

I RETTEN: Fra den såkalte sexfelle-saken i 2013, da skuespilleren, en kamerat og to kvinner, blant dem en tidligere Frøken Norge-deltaker, ble dømt for å ha truet en rekke menn til å gi fra seg penger. Illustrasjon: Fedor Sapegin / Dagbladet
I RETTEN: Fra den såkalte sexfelle-saken i 2013, da skuespilleren, en kamerat og to kvinner, blant dem en tidligere Frøken Norge-deltaker, ble dømt for å ha truet en rekke menn til å gi fra seg penger. Illustrasjon: Fedor Sapegin / DagbladetVis mer

- Hun gruer seg til å stille i retten. Samtidig synes hun det er viktig at han stilles til ansvar for hendelsene, som har fått negative ringvirkninger og konsekvenser, sier advokat Trine Rjukan til Dagbladet.

- Svært alvorlig

Rjukan bistår en kvinne i 20-åra som ifølge politiet og påtalemakten ble drevet ut i prostitusjon av en jevngammel mannlig skuespiller, som i neste uke må stille i Oslo tingrett og svare for en svært omfattende tiltale som går på blant annet hallikvirksomhet, grov vold og trusler.

- Det har vært en omfattende etterforskning, som har involvert flere seksjoner i politidistriktet. Til sammen dreier det seg om 16 straffbare forhold, blant annet hallikvirksomhet og grov vold, som vi ser svært alvorlig på, sier politiadvokat Henrik Rådal i Oslo politidistrikt, som fører saken for påtalemakten.

BISTÅR: Trine Rjukan er bistandsadvokat for den ene kvinnen skuespilleren er tiltalt for å ha drevet ut i prostitusjon. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
BISTÅR: Trine Rjukan er bistandsadvokat for den ene kvinnen skuespilleren er tiltalt for å ha drevet ut i prostitusjon. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Skuespilleren, som har deltatt i høyprofilerte film- og TV-produksjoner, risikerer en streng straff; flere av tiltalepunktene har en strafferamme på seks års fengsel.

- Han nekter straffskyld for hovedpunktene i tiltalen, opplyser mannens forsvarer Petter Bonde.

Nakenbilder

Kvinnen hadde et forhold til skuespilleren i den aktuelle perioden mellom august 2012 og desember 2013. Ifølge tiltalen markedsførte skuespilleren henne med nakenbilder på nettet - dette ledet til gjentatte tilfeller av sexsalg, der han kjørte henne til og fra kundene, og hadde styringen med hvordan hun skulle føre seg, og hvor mye hun skulle jobbe.

- Det er vanskelig eksakt å tallfeste hvor mange tilfeller det er snakk om, men det var en kontinuerlig utnyttelse - hyppig og omfattende, sier Rjukan.

Advokaten forteller at kvinnen den gangen ikke forsto alvoret i situasjonen.

- Hun var ung og hadde følelser for tiltalte, forklarer Rjukan.

Voldtektssiktelse henlagt

Ekskjæresten var også siktet for å ha voldtatt kvinnen, men siktelsen ble frafalt av politiet på grunn av bevisets stilling.

- Hun påklaget ikke henleggelsen, da belastningen ville blitt for stor, sier Rjukan.

Advokaten forteller at klienten er preget av hva hun har vært igjennom.

- Hun har slitt mye psykisk, men har nå begynt å få det på avstand, sier Trine Rjukan.

FORSVARER: Petter Bonde forsvarer mannen i 20-åra, som nekter straffskyld for hovedpunktene i tiltalen. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
FORSVARER: Petter Bonde forsvarer mannen i 20-åra, som nekter straffskyld for hovedpunktene i tiltalen. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer

Skuespilleren er også tiltalt for hallikvirksomhet mot en kvinne i 30-åra, som han også hadde et forhold til. Virksomheten skal ha foregått over en fire måneders periode i 2015, og artet seg ifølge tiltalen på samme måte som med den yngre kvinnen.

Mistet hår

Et av de alvorligste punktene i tiltalen dreier seg om grov vold mot en kvinne i 40-åra, natt til 8. september i fjor, på mannens daværende bopel på Oslo vest. De to skal ha hatt et langvarig konfliktfylt forhold i forkant av hendelsen.

Ifølge tiltalen slo, dyttet og lugget han kvinnen slik at hun fikk hjernerystelse, kul i panna og mistet håret i et område på hodet som måtte sys. Hun ble 100 prosent sykmeldt i over en måned, samt 50 prosent sykmeldt i ytterligere halvannen måned.

I tillegg til volden er skuespilleren tiltalt for å ha forsøkt å true den fornærmede kvinnen til taushet overfor politiet. Ifølge tiltalen ville han «ødelegge og knuse henne, samt spre sexvideoer av de to, hvis hun anmeldte ham».

- Nødverge

Forsvarer Petter Bonde vil ikke gå i detalj om tiltalen nå like før hovedforhandlingen, men sa følgende om episoden i mars:

- Hun oppsøkte ham på hans bopel midt på natta, da han hadde en annen kvinne på besøk. Foran vitner begynte hun å slå, sparke og lugge ham, slik at han måtte forsvare seg. Spørsmålet er om han overtrådte grensen for nødverge.

Kvinnens bistandsadvokat Kim Gerdts ønsker ikke å kommentere saken overfor Dagbladet nå, men avviste Bondes påstand om nødverge i mars.

AVVISER NØDVERGE: Kim Gerdts, bistandsadvokat for kvinnen skuespilleren ifølge tiltalen utsatte for grov vold i fjor, avviser forsvarer Bondes påstand om at mannen kan ha handlet i nødverge. Foto: Tor Erik H. Mathiesen / Dagbladet
AVVISER NØDVERGE: Kim Gerdts, bistandsadvokat for kvinnen skuespilleren ifølge tiltalen utsatte for grov vold i fjor, avviser forsvarer Bondes påstand om at mannen kan ha handlet i nødverge. Foto: Tor Erik H. Mathiesen / Dagbladet Vis mer

Mannen er også tiltalt på en rekke andre punkter. Blant disse er vold, trusler og utpressing mot en tidligere topptrener i fotball, å kaste lapskaus på en fengselsbetjent, en rekke tilfeller av å kjøre bil uten førerkort, samt å være i besittelse av materiale som seksualiserer barn.

Hovedmann i sexfelle-saken

Skuespilleren har etter hvert et langt rulleblad. I 2013, da han fortsatt var i tenåra, ble han dømt i den mye omtalte såkalte sexfelle-saken, der han ble utpekt som hjernen bak den utspekulerte framgangsmåten.

Med hjelp av blant andre en tidligere Frøken Norge-deltaker slo, truet og presset han en rekke menn for penger, etter at de var blitt lurt med til en leilighet med lovnad om sex. Fordi han tilsto og det tok lang tid før saken kom for retten, ble han idømt 373 timers samfunnsstraff, men på grunn av gjentatte brudd på vilkårene ble deler av dette omgjort til fengselsstraff.

Etter dommen i 2013 skiftet mannen navn.

Han ble i august i fjor dømt til ett år og én måneds fengsel for blant annet vold og trusler mot flere fengselsbetjenter, og er for tida varetektsfengslet i en sak som dreier seg om besittelse av et stort parti kokain. Denne saken er fremdeles under etterforskning.

Det er satt av seks dager til hovedforhandlingen. Ifølge politiadvokat Henrik Rådal vil påtalemakten føre 22 vitner samt over 50 dokumentbevis.