Hun hadde bare lyst på store lepper

Christine (22) fra Sandefjord ville bruke feriepengene på større lepper, men endte med en herpesliknende stygg klump.

ORDNET OPP: Christine fikk behandling for for mye restylane i leppa med enzymer som løste opp stoffet. Foto: Anne Charlotte Schjøll/Tønsbergs Blad
ORDNET OPP: Christine fikk behandling for for mye restylane i leppa med enzymer som løste opp stoffet. Foto: Anne Charlotte Schjøll/Tønsbergs Blad Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| (Dagbladet): - Jeg var veldig lei meg. Jeg følte jeg gikk veldig mye rundt med hånda foran munnen. En trodde jeg hadde herpes, så jeg måtte fortelle det, sier Christine (22) fra Sandefjord til Dagbladet.

Droppet ferien I begynnelsen av juli bestemte hun seg for å sprøyte restylane i leppene, noe som skulle resulterer i større lepper, men noe gikk galt. Etter noen dager gikk hevelsen i leppene bort, men da dukket det opp en klump der. Den var øm og ikke noe pen å se, ifølge Christine.

- Jeg hadde bare lyst på store lepper. Jeg brukte feriepengene mine på det i stedet for på sydentur, sier hun.

Kvinnen fortalte i går sin historie til Tønsbergs Blad, og ønsker å advare andre kvinner med lignende planer mot utøvere som ikke kan faget sitt.

Ødelagte ansikter Lege Domenico Stefania slår alarm, etter at flere kvinner har kommet til ham med sår og ødelagte ansikter som følge av kosmetisk eller estetisk medisin utført av sykepleiere. Særlig innsprøytning av botox og restlyane kan få alvorlige konsekvenser dersom det gjøres feil.

- Det burde være sterkere kontroll på hvem som gjør disse behandlingene og på kvalitet. Helsemyndighetene må ta grep og lage et skikkelig sertifiseringssystem slik at færre rammes av dårlig utført behandling, sier Stefania til Dagbladet.

SKADET AV RESTYLANE: Mange kvinner opplever å få oppsvulmede lepper med sår etter feilbehandling med Restylane. Foto: Domenico Stefania
SKADET AV RESTYLANE: Mange kvinner opplever å få oppsvulmede lepper med sår etter feilbehandling med Restylane. Foto: Domenico Stefania Vis mer

Stefania har en fire års utdannelse i estetisk medisin fra Italia og gikk i går ut i Tønsbergs Blad for å advare unge som vil ha utført inngrep.

En av dem som oppsøkte den italieneren, som også driver klinikk i Danmark og Italia, er Christine (22). Stefania mener hun fikk rundt dobbelt så mye av stoffet sprøytet i leppen som hun skulle hatt.

- Mange sykepleiere har utdannelse som gir dem lov til å sette sprøyter. Men de er utdannet til å sette sprøyter med pencilin gjerne i låret, ikke botox i en komplisert leppe, sier allmennlegen.

- Tilbød å snitte opp leppen Sandefjord-kvinnen forteller at hun fikk tilbud om å få klumpen klemmet ut igjen, men det er ikke slik det skal gjøres. Hun får støtte av Domenico Stefania, som er spesialist i estetisk medisin ved Osebergklinikken.

- Christine har aldri møtt en lege for å få gjort endringer med leppen, det er ikke faglig forsvarlig.

BOTOX: Kvinnen fikk ødelagt leppene sine etter behandling med Botox. Foto: Domenico Stefania
BOTOX: Kvinnen fikk ødelagt leppene sine etter behandling med Botox. Foto: Domenico Stefania Vis mer

Han sier pasienter med liknende skader har fått tilbud om å få gjennomført et kirurgisk inngrep ved å snitte opp leppen.

- Det  ligger jo utenfor sykepleieres kompetanse. Det kan gi store arr. Jeg løste opp restylanen med et enzym som er godt kjent i legekretser, men det er kun leger som skal bruke det, sier almenlegen.

Strengere i Danmark Han mener dette vitner om en uansvarlig holdning.

- Så de kan sette sprøyten med restylanen, mener de selv, men ikke behandle komplikasjoner? Det holder ikke, sier Stefania.

I Danmark kan sykepleiere hjelpe en lege, men også der er reglene strengere enn i Norge etter en lengre debatt om slike inngrep.

ASYMMETRISK: Denne pasienten hadde fåttasymmetriske øyebryn etter injeksjoner med botox. Foto: Domenico Stefania
ASYMMETRISK: Denne pasienten hadde fåttasymmetriske øyebryn etter injeksjoner med botox. Foto: Domenico Stefania Vis mer

- Denne debatten må vi ta i Norge også, sier legen.

Debatten er fjernet etter upassende innlegg fra enkelte debattanter.

MYE ARBEID: Også å rette opp skadene tok tid, men det gikk til slutt. Foto: Anne Charlotte Schjøll/Tønsbergs Blad
MYE ARBEID: Også å rette opp skadene tok tid, men det gikk til slutt. Foto: Anne Charlotte Schjøll/Tønsbergs Blad Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer