Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Hun hadde en overkjørende lederstil

Mobbe-alarm i Kirkens Nødhjelp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Får full støtte av sjefen: - Leila Valvik Raustøl har levert fremdragende resultater

Hun regnes som generalsekretær Atle Sommerfeldts høyre hånd i Kirkens Nødhjelp, og kan vise til en sterk merittliste som pengeinnsamler.

Men nå er Leila Valvik Raustøl under tungt skyts fra de tillitsvalgte, som lenge har fått henvendelser om henne fra fortvilte ansatte.

De tillitsvalgte føler at meldingene ikke er tatt tilstrekkelig på alvor, og har nå brakt saken opp på styrets bord.

Meldingene fra de ansatte går på trakassering, utskjelling, en overkjørende lederstil og omplassering til uinteressante arbeidsoppgaver for dem som opponerer.

Var Bondeviks nabo

I går ettermiddag, etter at de hadde fått nyss om at Dagbladet arbeidet med saken, informerte Kirkens Nødhjelps ledelse om krisen på et allmøte.

Kort etter dette møtte Dagbladet Leila Valvik Raustøl utenfor Kirkens Nødhjelps hovedkontor. Dagbladet forsøkte å få en kommentar, men lyktes ikke.

SNAKK MED GENERALSEKRETÆREN: Leila Valvik Raustøl ville ikke kommentere anklagene mot henne, da Dagbladet møtte henne i går ettermiddag. - Jeg tror det er veldig klokt hvis dere snakker med fagforeningene og generalsekretæren, sa hun før hun kjørte bort. Foto: Henning Lillegård
SNAKK MED GENERALSEKRETÆREN: Leila Valvik Raustøl ville ikke kommentere anklagene mot henne, da Dagbladet møtte henne i går ettermiddag. - Jeg tror det er veldig klokt hvis dere snakker med fagforeningene og generalsekretæren, sa hun før hun kjørte bort. Foto: Henning Lillegård Vis mer

- Jeg tror det er veldig klokt hvis dere snakker med fagforeningene og generalsekretæren, sa Raustøl med et smil før hun satte seg inn i en bil og kjørte bort.

Like etter kom fagforeningsleder og kommunikasjonsrådgiver Arne Grieg Riisnæs ut. Dagbladet spurte om en kommentar fra ham, men heller ikke han ville si noe.

Leila Valvik Raustøl har en svært sterk posisjon i Kirkens Nødhjelp.

- Angstfylt

Hun skal blant annet ha et godt forhold til tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik, som hun i sin tid var nabo med. Bondevik-familien har stor innflytelse i Kirkens Nødhjelp.

Styrelederen heter Inger Johanne Wremer, og er Kjell Magne Bondeviks søster.

Blant en del ansatte har den finskættede lederen for kommunikasjons- og innsamlingsavdelingen fått tilnavnet «Vinterkrigen», på grunn av sin spesielle lederstil.

De fleste Dagbladet har snakket med, kvier seg for å si noe offentlig om denne lederstilen. Men noen tar bladet fra munnen.

image: - Hun hadde en overkjørende lederstil

- Det var mye roping og skriking, og hun hadde en overkjørende lederstil. Folk uten de riktige meningene ble frosset ut, sier Edel Bøe, som arbeidet som giverkonsulent i markedsseksjonen fram til 2006.

May Irene Wergeland, som var nettverkskonsulent i Kirkens Nødhjelp fram til 2003, sier at Leila Valvik Raustøl hadde faglig dyktige sider, men at hun var svak på det mellommenneskelige.

- Jeg så veldig tydelig at det var vanskelig for noen i avdelingen, og jeg mislikte veldig sterkt å se at det ikke var et klima for å være ærlig og åpen, sier Wergeland til Dagbladet.

Denne kritikken overlater Leila Valvik Raustøl til Atle Sommerfeldt å kommentere, men påpeker at Wergeland ikke arbeidet direkte under henne.

- Utskjelling

Opptakten til saken som nå har endt hos styret, kom i november i fjor.

Da sendte flere tillitsvalgte en såkalt Incident Report, hvor de uttrykte sterk bekymring for måten kommunikasjons- og innsamlingsavdelingen ble ledet på.

Etter det har saken versert i flere fora i organisasjonen, og de tillitsvalgte har laget en rapport hvor kritikken utdypes.

Utskjelling i påhør av andre, at dem som faller i unåde fratas arbeidsoppgaver, og at folk blir syke av forholdene, er noen av de viktigste punktene.

For ei drøy uke siden sendte de tillitsvalgte i Kirkens Nødhjelp et brev til styret.

Det skjedde etter at generalsekretær Sommerfeldt etter fagforeningenes mening har vist liten vilje til å ta tak i saken.

Kritikken mot Leila Valvik Raustøl er nemlig ikke av ny dato. Allerede for fem år siden fikk Kirkens Nødhjelps arbeidsmiljøutvalg et brev fra May Irene Wergeland.

«Overkjørende, hissig og aggressiv», er noen av karakteristikkene i dette brevet, hvor avdelingslederen får det glatte lag for blant annet «sjef-undersått-tenkning» og et «despotisk» temperament.

Likevel har lite skjedd. Nå er saken i ferd med å eksplodere.

- For sakte

- Vi har en prosess gående som går på det psykososiale miljøet, sier tillitsvalgt for Akademikerne i Kirkens Nødhjelp, Eirik Hjort Kirkerud, som ikke ville utdype dette.

Dagbladet mottok i går kveld et fellesskriv fra tre fagforeninger som er representert i Kirkens Nødhjelp: Negotia, Norsk Tjenestemannslag og Presteforeningen/Kateketforeningen.

Her går det fram at foreningene har mottatt flere henvendelser fra sine medlemmer om problemer med det psykososiale arbeidsmiljøet i organisasjonen. I praksis gjelder dette først og fremst avdelingen Leila Valvik Raustøl leder.

- På bakgrunn av disse henvendelsene, leverte vi i november 2007 en varsling i pakt med Kirkens Nødhjelps interne varslingssystem, skriver fagforeningene.

Beklager lekkasje

I skrivet kommer det også fram at de tillitsvalgte retter sterk kritikk mot generalsekretær Atle Sommerfeldt for hans måte å takle varslingen på.

- Fagforeningene har vært sterkt kritiske til ledelsens håndtering av varslingen fram til nylig. Det tok altfor lang tid før fagforeningene kom i dialog med Generalsekretæren om situasjonen, skriver de tillitsvalgte.

Tirsdag denne uka ble fagforeningene enige med ledelsen om å hente inn en nøytral ekstern instans, og å ha ukentlige møter om framdriften i prosessen.

- Fagforeningen beklager at denne saken er lekket til media, og er bekymret for belastningen dette vil bli for alle ansatte i Kirkens Nødhjelp, skriver de tillitsvalgte til slutt.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media