Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Trine Skei Grandes sjokkavgang

Hun hadde ikke noe valg

Trine Skei Grande ble spilt så dårlig at hun ikke hadde noe annet valg, sier fylkesleder som har ivret for utskiftinger i Venstres ledelse.

OVERRASKET: - Jeg så ikke dette komme, sier fylkesleder i Agder Venstre Petter Toldnæs. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
OVERRASKET: - Jeg så ikke dette komme, sier fylkesleder i Agder Venstre Petter Toldnæs. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer

- Trine var i en utrolig krevende situasjon. Hun hadde ikke noe annet valg når hun ble spilt så dårlig i en så krevende tid, sier fylkesleder Petter Toldnæs i Agder Venstre.

Sentralstyremedlemmet har knapt rukket å fordøye nyheten om at Trine Skei Grande går av både som partileder og statsråd når han snakker med Dagbladet.

- Måten dette har skjedd på er veldig dum. Trine har vært en fantastisk statsråd og politiker for Venstre. Nå viser hun at hun setter partiet først, sier Kjartan Lunde, leder i Rogaland Venstre.

Irene Dahl, leder i Troms og Finnmark Venstre, sitter også i valgkomiteen. Hun bekrefter at den vil finne samme som følge av Grandes overraskende avgang.

Viktigste leder

Petter Toldnæs var en av de første som spilte inn sine forslag til Venstres valgkomité. Han var klar på at partiledelsen trengte nytt blod, og gikk åpent ut med at han og Agder Venstre ønsket Sveinung Rotevatn og Guri Melby i framskutte posisjoner.

GÅR AV: Onsdag ettermiddag varsler Trine Skei Grande at hun trekker seg som statsråd og Venstre-leder. Iselin Nybø sier hun er klar til å lede Venstre i tida framover. Video: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Nå beklager han partilederens overraskende beslutning.

- Det er triste omstendigheter. Trine er den viktigste lederen Venstre har hatt i moderne tid. Hun har klart å levere to stortingsvalg på rad over sperregrensa, mot oddsene. Hun er den første som har klart det siden Gunnar Garbo på 1960-tallet. Det sier mye, mener han.

Så ikke det komme

Om veien videre har Toldnæs følgende tanker:

- Jeg ønsker ikke å peke på noen ny leder nå. Jeg har formidlet mine synspunkter til valgkomiteen og kommer til å gjøre det framover. Nå handler det om å bygge en bedre organisasjonskultur med rom for vanskelige og krevende diskusjoner som forblir i de rommene der de foregår.

- Du har tidligere pekt på Rotevatn og Melby. Hvis en av dem overtar, vil det bidra til å løfte partiet?

- Jeg er fortsatt litt i sjokk over dagens nyheter. Jeg så ikke dette komme. Så langt har jeg ikke reflektert så veldig mye ut over det å tenke på alt Trine har gjort og alt hun har vært gjennom.

Vurdere landsmøtet

- Hva om dere blir sittende med en fungerende leder i lang tid, gitt risikoen for at det ikke blir avholdt noe landsmøte i løpet av våren?

- Det er mange måter å møtes på. Det skal vi klare å finne løsninger på. Vi skal ha et sentralstyremøte seinere i dag hvor vi skal diskutere dette. Situasjonen er selvfølgelig krevende. Høyre har avlyst sitt landsmøte, og nå må vi gjøre en vurdering av hva vi gjør med vårt. Jeg er sikker på at vi skal klare å lande på en løsning.

Hele Norges coronakart