- Hun hadde rar oppførsel. Kort tid etterpå skjedde det episoder

Folkene bak teaterstykket «Ways of Seeing» har hatt informasjon i lang tid om sammenheng mellom arrangementer der Tor Mikkel Waras samboer har vært til stede og trusler mot justisministerens bolig. Først i går kveld forklarte de seg for PST.

DETTE ER SAKEN: Siden desember skal justisminister Tor Mikkel Wara ha opplevd flere truende hendelser ved han og samboerens hjem i Oslo. Her får du en oppsummering av alle hendelsene. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

PST informerte kl 16 torsdag at de har siktet justisminister Tor Mikkel Waras samboer Laila Anita Bertheussen for bilbrannen som skjedde utenfor boligen deres i helgen.

Waras samboer har hele tiden pekt på teaterstykket «Ways of Seeing» som årsak til truslene, og Wara selv sa teaterstykket og truslene har en «kjedesammenheng».

Bertheussen har også anmeldt stykket for å ha brutt privatlivets fred. Saken ble først henlagt av Oslo-politiet, men Statsadvokaten sendte den tilbake og ba om etterforskning etter en klage fra Waras samboer.

Nå er det altså klart at politiet mener Waras samboer selv sto bak bilbrannen 10. mars.

SIKTET: Justisministerens samboer Laila Anita Bertheussen siktet for å ha startet brann i familiens bil. Dagbladets kommentator Marie Simonsen blir ikke overrasket om Tor Mikkel Wara går av etter PSTs siste oppdatering på Wara-saken. Reporter: Jesper Finsveen. Video: Marie Røssland / Dagbladet. Vis mer

- Lettelse

Advokat Jon Wessel-Aas representerer Pia Roll, Hana Benammar og Sara Baban, som sto bak teaterstykket «Ways of Seeing». De har hatt noen tøffe måneder der de har opplevd at mistankens lys er kastet på dem, og de mener teaterstykket deres er blitt representert feilaktig i offentligheten av Waras samboer og flere Fremskrittsparti-politikere.

- Det er en stor lettelse for dem at det ser ut til å være en løsning på saken, sier Wessel-Aas til Dagbladet.

- Har de vært i avhør hos PST?

- Jeg var med Pia Roll (regissøren bak teaterstykket) hos PST i hele går kveld. Hun var der som vitne. Jeg vet ikke hva PST hadde av informasjon, men vi kom med en del ny informasjon. Det handler om oppførselen til Waras samboer og hendelser mine klienter har opplevd.

- Hva slags hendelser?

- Waras samboer møtte opp på en av de opprinnelige forestillingene på teateret og oppførte seg veldig merkelig. Hun hadde veldig rar og aggressiv oppførsel. Da visste ikke mine klienter hvem hun var, og trodde hun kunne være fra Stopp Islamiseringen av Norge eller en annen bevegelse.

- I ettertid fant de ut hvem det var og mine klienter har forklart for PST at Waras samboer spesielt viste interesse for Sara Baban, som er flyktning og muslim, i sosiale medier, sier Wessel-Aas.

SIKTET: Justisministerens kone Laila Anita Bertheussen er siktet for å ha startet en brann i familiens bil natt til søndag. Hennes og ektemann Tor Mikkel Waras hjem i Oslo er blitt utsatt for flere trusler siden desember. Video: Marie Røssland / Dagbladet Vis mer

- Hendelser kort tid etter arrangementer

Waras samboer har også dukket opp på arrangementer der «Ways of Seeing» er diskutert - kort tid etterpå har det skjedd trusselhendelser ved boligen.

- Det var et arrangement på Oslo Foto Kunstskole i januar, der stykket ble diskutert. Da gikk hun rundt og filmet litt før hun forsvant. En av hendelsene ved boligen skjedde bare noen timer etter det. Så sent som 1. mars dukket hun opp på Vega scene da det var en debatt. Samme helg kom det et trusselbrev, sier Wessel-Aas.

- Hvorfor ble ikke dine klienter kalt inn til avhør som vitner tidligere?

- Det vet jeg ikke. Etter at jeg tok et oppdrag for dem tirsdag, har jeg først og fremst vært opptatt av at de skal få forklare seg i saken de er mistenkt for. Men de var også veldig interessert i å gi den informasjonen de har hatt hele tiden til politiet, sier Wessel-Aas.

- Erna Solberg bør beklage

Jon Wessel-Aas reagerte på vegne av sine klienter kraftig på statsminister Erna Solbergs uttalelser i går. Solberg ba Pia Roll og de andre bak «Ways of Seeing» om ikke å spekulere i hvem som kan stå bak. Roll sa til VG at angrepene virket «iscenesatt».

- Kvinnene har levd under et enormt press. Og det toppet seg i går da statsministeren ba dem om å dempe seg. Selv om ikke statsministeren mente det på den måten, ble det i den konteksten enda sterkere. De har vært under et kjempepress, sier Wessel-Aas.

- Bør statsministeren beklage?

- Den rollen som statsministeren har, i kontekst der hennes justisministers samboer har laget narrativet, mener jeg statsministeren bør beklage det hun sa i går, sier Jon Wessel-Aas.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer