TELENOR: Styreleder Gunn Wærsted og konsernsjef Sigve Brekke svarer på spørsmål om endringer i Telenors konsernledelse. Video: NTB Scanpix Vis mer

Telenor:

- Hun hadde vært administrerende direktør i sju år. Det er svært lenge i vårt system

Konsernledelsen i Telenor forklarte pressen om viktigheten av tidsbegrensede kontrakter. Konsernsjefens kontrakt er uten en slik begrensning.

Berit Svendsen gikk i dag av som administrerende direktør for Telenor Norge. Hun hadde sittet i stillingen siden 2011, og fikk i mars i fjor et utvidet ansvar for Telenors virksomhet i hele Skandinavia.

Hun fikk da ikke en ny kontrakt, sa konsernsjef Sigve Brekke under en pressekonferanse i dag.

- Dette var ikke en ny jobb, men et tilleggsansvar, sa Brekke.

Tidsbegrenset kontrakt

Under pressekonferansen gjentok han og styreleder Gunn Wærsted flere ganger at de i ledelsen i Telenor jobber under såkalte tidsbegrensede kontrakter, der hensikten er at de ansatte skal bytte arbeidsoppgaver etter en bestemt tid for å tillære seg ny kunnskap.

Brekke har imidlertid ikke en slik tidsbegrenset kontrakt, bekreftet styreleder Wærsted etter å ha fått spørsmål om det.

- Sigves kontrakt som konsernsjef har ikke tidsbegrensning. Den ble innført i 2015, som var før min tid i styret, sa Wærsted.

- Det er viktig å få fram at man i et selskap som Telenor ønsker en situasjon der man har personer som kan gå ut av konsernledelsen, (...) og som forhåpentligvis kommer tilbake igjen. Den form for rokering egner seg ikke for en konsernsjef, så hans situasjon stiller seg i en annen posisjon, utdypet hun.

- Lenge i vårt system

Verken Wærsted eller Brekke ønsket i dag å gi så mange detaljer om eventuelle tidsbegrensninger i Berit Svendsens kontrakt.

- Kontrakten hun satt på nå ble innført i 2015, og var en treårskontrakt. I kontraktene står det at tidsbegrensningene kan variere, og at det kan være mulig å forlenge dem med ett til tre år.

- Berit Svendsen hadde vært administrerende direktør i Telenor Norge i sju år. Det er svært, svært lenge i vårt system. De fleste sitter i fire - fem år, sa Brekke.

Han sa også at dette var bakgrunnen for at han på vårparten i år mente det var «naturlig å ta en diskusjon med henne, som med andre».

- Ikke skviset ut

I august opplyste kilder til NRK at Brekke har lenge forsøkt å bytte ut Berit Svendsen som leder for Telenor Skandinavia. Under pressekonferansen tilbakeviste Brekke at det har vært noe personlig ønske fra hans side å få Svendsen ut.

- Det er helt feil at jeg har hatt et ønske om å skvise ut Berit Svendsen, snarere tvert imot, sa Brekke under pressekonferansen.

Både han og Wærsted gjentok flere ganger at de hadde håpet på at Berit Svendsen kunne ha fortsatt arbeidet i Telenor.

Wærsted svarte at det var i går det ble avklart at det ikke var mulig å få til likevel.

- Det ble avklart i forbindelse med inngåelsen av sluttavtalen, sa Brekke.

Han ønsket ikke å svare på hvilke ønsker Svendsen selv hadde for en videre karriere i Telenor.

Mulige kandidater

Kravet om internasjonal erfaring i selskapets ledelse er relativt ny, ifølge Wærsted.

- Selskapets situasjon har endret seg, verden har endret seg, osv. – så det vi har gjort i styret er at vi har satt opp en profil om hvordan en ønsket konsernsjef i Telenor ser ut. Så ser vi på hvilke kandidater vi har internt, hvordan kan vi prøve å utvikle ulike kandidater slik at de over en periode kan møte det - for det er jo styrets oppgave, mener jeg, å sørge for at man har flest mulig mulige interne kandidater, sa hun.

Dagbladet har kontaktet Berit Svendsen for en kommentar i dag. Hun svarer i en sms det samme som hun i morges la ut på Twitter:

- Jeg forlater i dag Telenor med en stolthet over å ha bidratt positivt til selskapets utvikling og vekst over 30 år. Jeg har hatt gleden av å bli løftet opp og fram av fantastiske medarbeidere og sammen har vi tatt Telenor til nye høyder. Ønsker alle kollegaer lykke til videre.