- Hun har åpenbart blitt trodd, og det håper jeg hun tar med seg

Men straffen er for lav, mener flere bistandsadvokater.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Nina Braathen Hjortdal, som er bistandsadvokat for den fornærmede jenta, gir uttrykk for at de er skuffet over straffeutmålingen, men glade for at jenta har blitt trodd.

Rune Øygard ble i dag dømt til ett år og tre måneders fengsel for å ha hatt jevnlig seksuell omgang med jenta da hun var under 16 år gammel.

Advokat Trine Rjukan har selv jobbet som bistandsadvokat i mange overgrepssaker, og forteller at det viktigste for de fornærmede ofte er at de blir tatt på alvor og blir trodd.

- Alle fornærmede i overgrepssaker er jo ulike mennesker, men generelt er mange først og fremst opptatt av å bli trodd av rettssystemet. Så er det selvfølgelig også en del som er opptatt av at strafferammene i slike saker er for lave, sier Rjukan.

- Overraskende Rjukan mener likevel straffen i Øygard-saken er for lav.

- Jeg kan forstå det hvis fornærmede er skuffet. Det var jo ventet at straffen skulle bli lavere enn i tingretten ettersom han ble frikjent for det alvorligste tiltalepunktet i lagmannsretten, men at det ble så markant mye lavere er overraskende, sier hun.

Det er også bistandsadvokat Hege Salomon enig i.

- Jeg synes det var en mild straff ut ifra de konkrete omstendighetene i saken, blant annet fonærmedes unge alder, aldersforskjellen, misbruk at tillitsforhold, og tiltaltes omtale av jenta i etterkant, sier Salomon.

- Med så mange skjerpende omstendigheter synes jeg det er rart at straffen ble så lav, sa jenta selv da hun møtte pressen utenfor rettslokalene.

Preget resten av livet Salomon understreker også at det er viktig for fornærmede i overgrepssaker å bli trodd, og at dommen er utformet på en måte som anerkjenner offerets opplevelse av hendelsene.

- Hvis tiltalte får en merkbar reaksjon, ubetinget fengsel i en viss periode, er det ikke nødvendigvis lengden som er avgjørende, sier hun.

- Likevel er det mange som påpeker at offeret vil være preget av overgrepene hele livet, og at det i lys av det bør gis strengere straffer.

- I denne saken har jenta blitt trodd på forholdene i post to, altså alle overgrepene utenom ett. Hun har helt åpenbart blitt trodd, og det håper jeg at hun tar med seg videre, sier advokat Trine Rjukan.

Mediebelastning 22. mai ble Rune Øygard av juryen i Eidsivating lagmannsrett funnet skyldig i overgrep mot jenta da hun var under 16 år. Han ble imidlertid frikjent på det alvorligste tiltalepunktet, som gjaldt et samleie før hun fylte 14.

- Det er det første overgrepet jeg tenker mest på i ettertid, sier jenta selv.

Dommen, som kom i dag, slår fast at Rune Øygard har hatt jevnlig seksuell omgang med jenta fra november 2009, kort tid etter at hun fylte 14. Etter at dommen ble lest opp, sa Øygard til Dagbladet at han ønsker å kjempe videre.

Ifølge dommen har den store offentlige interessen rundt saken vært en «merbelastning som få andre offer for seksuelle overgrep har måttet oppleve».

- MILD STRAFF: - Jeg synes det var en mild straff ut ifra de konkrete omstendighetene i saken, blant annet fonærmedes unge alder, aldersforskjellen, misbruk at tillitsforhold, og tiltaltes omtale av jenta i etterkant, sier bistandsadvokat Hege Salomon.
Foto: Kent Skibstad / NTB scanpix
- MILD STRAFF: - Jeg synes det var en mild straff ut ifra de konkrete omstendighetene i saken, blant annet fonærmedes unge alder, aldersforskjellen, misbruk at tillitsforhold, og tiltaltes omtale av jenta i etterkant, sier bistandsadvokat Hege Salomon. Foto: Kent Skibstad / NTB scanpix Vis mer

- Den kan tilskrives tiltalte, både gjennom at han var en offentlig person da overgrepene fant sted og ved at han i en innledende fase aktivt har forsvart sin sak i mediene, heter det i dommen.

Det pekes på at selv om jentas identitet har vært skjermet i media, har hun under saken levd under et «betydelig press».

- (...) ikke minst fordi hennes identitet er kjent lokalt og mange svært intime opplysninger om henne er blitt allment kjent.

Sjøl om hennes identitet har vært skjermet i mediene, må hun under saken ha levd under er betydelig press, ikke minst fordi hennes identitet er kjent lokalt og mange svært intime opplysninger om henne er blitt allment kjent.

- OVERRASKENDE: - Det var ventet at straffen skulle bli lavere enn i tingretten ettersom han ble frikjent for det alvorligste tiltalepunktet i lagmannsretten, men at det ble så markant mye lavere er overraskende, sier advokat Trine Rjukan. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
- OVERRASKENDE: - Det var ventet at straffen skulle bli lavere enn i tingretten ettersom han ble frikjent for det alvorligste tiltalepunktet i lagmannsretten, men at det ble så markant mye lavere er overraskende, sier advokat Trine Rjukan. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet Vis mer