20110911: Bjørn Tore Ødegården og Laila Gustavsen driver valgkamp til tross for at datteren Marthe fremdeles ligger skadet på sykehus etter terroraksjonen på Utøya 22. juli. Foto: Øistein Norum Monsen/DAGBLADET.  Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
20110911: Bjørn Tore Ødegården og Laila Gustavsen driver valgkamp til tross for at datteren Marthe fremdeles ligger skadet på sykehus etter terroraksjonen på Utøya 22. juli. Foto: Øistein Norum Monsen/DAGBLADET. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADETVis mer

- Hun har bedt oss bidra til at vi vinner valget

Fra sykesenga har Marte Ødegården (17) blogget om politikk. Foreldrene har byttet på å besøke henne, og å drive valgkamp for Arbeiderpartiet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KONGSBERG (Dagbladet): Stortingsrepresentant Laila Gustavsen (Ap) og leder for Buskerud Arbeiderparti Bjørn Tore Ødegården har fått i oppdrag av datteren Marte Ødegården (17) å vinne valget.

- Hun har bedt oss bidra til at vi vinner valget, sier Bjørn Tore.

Marte skulle egentlig bistått foreldrene i valgkampen. 17-åringen er 10. kandidat på kommunevalglista til Kongsberg Ap og 32. kandidat på Buskerud Arbeiderpartis fylkesvalgliste. Hun gledet seg til å gå på husbesøk og å skrive leserbrev. Men planene endret seg 22. juli. Marte ble skutt i ryggen på Utøya. Hun ble hardt skadd, og ligger nå på Sunnaas.

- Det ble ingen husbesøk og leserbrev utover ett fra henne denne gangen. Hun følger med og skulle gjerne vært med på ting, og har tanker hun har gitt uttrykk for. Samtidig er hun ei fornuftig jente som skjønner at hun må fokusere på sin egen situasjon for å komme sterkt tilbake senere. For det er det ingen tvil om at hun har et brennende ønske om å delta aktivt i politikken igjen, sier Bjørn Tore til Dagbladet.

- Politiske dyr Valgkampen ble ikke slik de to foreldrene hadde forestilt seg, men tross datterens skade, har de aldri vurdert å legge politikken på hylla.

- Vi er politiske dyr, så det er ikke mulig å legge valgkamp til side. Vi har tenkt nøye igjennom hva hva som er viktig for Marte og hva som er viktig for oss som personer. Vi ønsket å stå i det, sier Bjørn Tore.

Han fortsetter:

- Vi er på mange måter tett berørt av det som har skjedd. Marte er skadd, vi har mistet venner, venner av oss har mistet sine barn, og vi kjenner barn som er skadd. Dette er ting som vi har tatt med oss i valgkampen, og ting som har gitt oss motivasjon til å stå på ekstra. Vi gir oss aldri. 

Bjørn Tore og Laila er skilt. De forteller at det som skjedde 22. juli har styrket dem på mange måter - også som familie.

-  Når noe skjer med unga dine binder det deg sammen, sier Laila.

Valgkamp fra Sunnaas De besøker Marte annenhver dag.

- Vi har byttet på å være hos Marte, og det har fungert bra. Jeg hadde i starten dårlig samvittighet for at jeg ikke satt ved sengen hennes hele tiden, men som voksenperson og som mamma er man nødt til å gjøre ting som er moro også. Det å  drive valgkamp er noe av det beste jeg gjør, så det har vært godt å få påfyll gjennom det som er jobben til vanlig, sier Laila.

Og gjennom foreldrenes besøk har også Marte fått bidra:

- Vi har jo også drevet valgkamp fra Sunnaas med Marte som kommentator og rådgiver i bakgrunn, så hun har jo litt innblikk i hva som skjer, sier Bjørn Tore.

Stemte for første gang Onsdag forrige uke stemte Marte for første gang i sitt liv. Foreldrene forteller at det var en høytidelig opplevelse for henne, og at hun var stolt. Marte har også selv gitt utrykk for dette i bloggen sin.

- Det var spennende å skulle stemme. Jeg har vært aktiv politisk veldig lenge, faktisk i fem år. Likevel var det deilig å endelig kunne delta i demokratiet ved å stemme. Akkurat nå, mens jeg ligger på sykehus, er det vanskelig å være politisk aktiv på noen annen måte enn nettopp ved å stemme. Til tider har jeg nesten fått abstinenser av å ikke drive med politikk praktisk på en eller annen måte omtrent hver dag, slik som jeg gjorde før. Det er noe av det jeg gleder meg mest til å gjøre når jeg blir frisk, skriver Marte.

ENGASJERT: 17 år gamle Marte Ødegården har fra sykesenga blogget om hvordan det var å stemme for aller første gang. Hun forteller at hun nesten får abstinenser av å ikke kunne drive med praktisk politikk. Foto: Buskerud Arbeiderparti
ENGASJERT: 17 år gamle Marte Ødegården har fra sykesenga blogget om hvordan det var å stemme for aller første gang. Hun forteller at hun nesten får abstinenser av å ikke kunne drive med praktisk politikk. Foto: Buskerud Arbeiderparti Vis mer