Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hun har beinskjørhet, astma, demens og har hatt lettere hjerneblødning

Men Helse-Norge har ikke plass til Hjørdis (75).

MISTER LIVSKVALITETEN: - Det er forferdelig å se mor miste livskvaliteten på denne måten, sier Laila Larsen (39). lere steder har eldrebølgen allerede slått innover landet. I nordlandskommunen Ballangen har det allerede blitt flere eldre enn det kommunen makter å hjelpe. En som har merket det er moren til Laila, Hjørdis Larsen (75). Foto: RUNE DAHL
MISTER LIVSKVALITETEN: - Det er forferdelig å se mor miste livskvaliteten på denne måten, sier Laila Larsen (39). lere steder har eldrebølgen allerede slått innover landet. I nordlandskommunen Ballangen har det allerede blitt flere eldre enn det kommunen makter å hjelpe. En som har merket det er moren til Laila, Hjørdis Larsen (75). Foto: RUNE DAHL Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||BALLANGEN (Dagbladet): - Det er forferdelig å se mor miste livskvaliteten på denne måten, sier Laila Larsen (39).

Flere steder har eldrebølgen allerede slått innover landet. I nordlandskommunen Ballangen har det allerede blitt flere eldre enn det kommunen makter å hjelpe. En som har merket det er moren til Laila, Hjørdis Larsen (75).

Frykter for morens liv
Den gamle damen lider av beinskjørhet, bechterew, astma, har hatt lettere hjerneblødning og utviklet demens siste åra. Hun er svært bevegelseshemmet og forflytter seg ved hjelp av rullator.

- Sykdommen gjør at hun ikke husker helt elementære ting som å trykke på alarmknappen når hun trenger hjelp, hun vet ikke hvordan hun kommer seg inn fra verandaen, eller hun kjenner seg ikke igjen i sin egen leilighet, sier sønnen Knut-Magne Larsen (49) til Dagbladet.

Han frykter nå for morens liv og helse. «Hjørdis Larsen føler seg utrygg i leiligheten, hun trenger hjelp til alt fra hun står opp til hun legger seg (...) Larsen er den typen som ikke klager når hun er syk og har smerte, og som ikke vil være til byrde for andre», skrev de pårørende til kommunen da de søkte om sykehjemsplass juni.

Larsen slipper å være til byrde for noen. Det er ikke plass til henne på sykehjemmet.

Flere i kø
1. oktober sendte Seniorsaken en klage til Fylkeslegen i Nordland. Pårørende har fulgt opp søknaden per telefon og har fått beskjed om at det ikke er plass ved sykehjemmet til henne.

- De ville ikke gi oss en skriftlig tilbakemelding,fordi det er ikke lov til å gi avslag på grunn av plassmangel. Fastlegen, som også er legen i inntaksnemnda, opplyste at det er i alle fall ti personer som venter på plass ved sykehjemmet og at samtlige var dårligere enn Larsen, sier sønnen til Dagbladet.

Etter Seniorsakens oppfatning bryter kommunen ikke bare med forvaltningsloven saksbehandlingsregler, men også med kommunehelseloven og innbyggernes rett til nødvendighelsehjelp.

- Store utfordringer
Ordfører for Ballangen kommune, Anne-Rita Nicklasson (H), sier hun vil avvente klagesaken før hun vil kommentere det konkrete tilfellet, men hun innrømmer at kommunen har store utfordringer.

- Eldrebølgen har kommet med brask og bram til Ballangen. Vi fårstadig flere eldre, og vi har ikke kapasiteten og økonomien til å hjelpe alle, sier Nicklasson. Hun sier at kommunen har vedtatt å etablere et nytt mindre sykehjem, men at de er avhengig av at regjeringen følger opp løftene de kom med under valgkampen.

- Hvis ikke staten bidrar mer vil vi aldri klare å gi folk den verdige alderdommen de har krav på, sier Nicklasson.

Hun har
beinskjørhet, astma,
demens og har hatt
lettere hjerneblødning
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling