- Hun har det vondt

TRONDHEIM (Dagbladet): - Min datter har det vondt, fryktelig vondt. Men det var en lettelse for henne å få snakke med politiet, og ikke minst å bli trodd av folk hun har rundt seg, sier moren til den 25 år gamle kvinnen som har anmeldt friidrettstreneren Kjell Arve Husby.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Moren føler at saken er blitt ensidig presentert i media, fordi jentene ikke har hatt mulighet til å stå fram med sin versjon av hva som har skjedd.
- Jeg føler behov for å gjøre et eller annet. Det er veldig vondt, det som skjer. Det er ikke lett å stå fram og si noe i det hele tatt, men nå trenger min datter støtte, sier moren.

Hun understreker at de involverte utøverne har prøvd å holde en lav profil, både for å beskytte seg selv og Kjell Arve Husbys familie.

- Det er ikke jentenes skyld at saken har tatt av i media. De har gått forsiktig fram hele veien, men så eksploderte det plutselig, sier moren.

Beskyldninger

Hun har lest sterke beskyldninger mot datteren i avisene, og opplever dette som fryktelig vondt.
- Det var et sjokk å lese beskyldningene. Alle som kjenner min datter vet at bildet som er kommet fram i media ikke er riktig, sier moren.

25-åringen selv har sagt at «Vi må være tålmodige. Vi kan ikke gå ut og avkrefte hver påstand som kommer fram i pressen. Sannheten vil komme fram en dag».

I media er det blant annet blitt hevdet at det skal ha vært et intimt forhold mellom 25-åringen og Husby.

- Dette har ingenting med virkeligheten å gjøre, hevder moren, som også tar sterk avstand fra alle de andre beskyldningene.
Datteren skal ha gitt uttrykk for skepsis til treneren allerede i fjor vår. Hun oppfattet ham som spesiell i den forstand at han ville ha usedvanlig nær kontakt og åpenhet på det personlige plan.

- Slik hadde hun aldri opplevd det med andre trenere hun har hatt, sier moren.

Søkte råd

Tidlig i fjor høst søkte 25-åringen råd hos en voksen person som kjente både henne og Husby, men som sto utenfor treningsgruppa.

- Hun ga uttrykk for at hun hadde problemer med treneren, at han blandet rollene sine, hevder moren.

Datteren fikk råd om å gi klar beskjed om at det var trener Husby var.

Etter dette ble det bedre i korte perioder, men så skal det ha fortsatt som før.
- I jula var hun veldig nedfor. Hun gråt mye og isolerte seg. Da begynte hun også å snakke om å flytte til andre byer, ja til og med til utlandet, sier moren.

Foreldrene forsto ikke alvoret, og trodde det var et treningsavbrekk som var grunnen til at hun var så nedfor. De slo seg til ro med at det var et godt treningsmiljø i Trondheim.

Ultimatum

- Utpå vinteren kom min datter med et ultimatum overfor Husby, sier moren.
Hun forteller at 25-åringen ga følgende beskjed til treneren: «Enten holder du deg langt unna, eller så bryter vi alt samarbeid.»

- Det var først da vi fikk vite litt om problemene hun hadde hatt med Husby, sier moren.

Etter dette skal det ha blitt bedre ei stund utover våren. Det var ei glad og optimistisk jente foreldrene hadde på tråden denne tida.

- Men i slutten av mai fikk jeg en telefon, der hun var temmelig opprørt, sier moren.
«Nå orker jeg ikke mer, mamma. Nå vil jeg slutte. Han har ikke forstått noe av det jeg har sagt tidligere,» skal datteren ha sagt.

Det var på dette tidspunktet 25-åringen kontaktet friidrettsforbundet.

Hun hadde lenge vært usikker på hvordan hun skulle gå fram, for det var mange idrettsutøvere å ta hensyn til midt i sesongen. Samtidig visste hun at Husbys familie ville få det vondt.

Voldtektsforsøk

Moren reagerer på at treneren gang på gang har sagt at han blir dømt uten at han har fått vite hva anklagene går ut på.

- Husby vet meget godt hva han er anklaget for, og han har fått rikelig med anledning til å forsvare seg, både overfor friidrettsforbundet og Oppdal Friidrettsklubb, hevder moren til 25-åringen.

Voldtektsforsøket, som skal ha funnet sted hjemme hos datteren i Trondheim i desember i fjor, fikk hun ikke vite om før for kort tid siden.

- Selv vegret jeg meg for å spørre henne ut. Jeg mente at hun måtte ville fortelle det selv, sier moren.
Datteren skal imidlertid ha hatt fortrolig kontakt med flere andre personer i løpet av den tida som har gått.

25-åringen har hatt det veldig vondt den siste tida. Etter å ha forklart seg for politiet, har hun ønsket å få hjelp av en psykolog, men dette har tatt tid.

- Friidrettsforbundet har ikke vært mye behjelpelig her, sier moren.

Hun er glad for at datteren har venner rundt seg i Trondheim som tar vare på henne, men i denne fasen mener moren at datteren også trenger profesjonell hjelp.
- At min datter også er sterk på mange måter, viser nettopp det at hun er modig nok til å ta et oppgjør. Jeg er stolt av henne, sier moren.