DEN AMERIKANSKE DRØMMEN: Anna Chapmans eks-mann forteller at hun skal ha vært besatt av tanken på å flytte til USA for å tjene penger. Dette bildet av seg selv på Times Square har den mistenkte russiske spionen lagt ut på Internett. Foto: AP Photo/SCANPIX
DEN AMERIKANSKE DRØMMEN: Anna Chapmans eks-mann forteller at hun skal ha vært besatt av tanken på å flytte til USA for å tjene penger. Dette bildet av seg selv på Times Square har den mistenkte russiske spionen lagt ut på Internett. Foto: AP Photo/SCANPIXVis mer

- Hun har en IQ på 162 — og det syns

Eks-mannen til den russiske femme fatale om livet med den mistenkte spionen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): De møttes på et raveparty i London i 2001. Og den nå 30 år gamle Alex Chapman fra badebyen Bournemouth i Sør-England ble øyeblikkelig forelsket.

- Hun var den vakreste jenta jeg noen gang hadde sett, forteller Chapman.

Tre dager etter at amerikanske myndigheter avslørte det de mener er en russisk spionring, snakker eks-mannen til Anna Chapman ut om ekteskapet med den mistenkte og mye omtalte femme fatale.

Ikke overrasket Han forteller om hemmelige møter med «russiske venner», og en svigerfar som angivelig var tidligere KGB-agent og «veldig skremmende».

- Da jeg så at hun var arrestert for mistanke om spionasje ble jeg ikke særlig overrasket for å være ærlig, sier Chapman til avisa The Daily Telegraph.

Da den 21 år gamle Alex Chapman først møtte den 19 år gamle Anna Kutsjenko på dansegulvet, skulle Anna returnere til Moskva allerede to dager senere. Men det gikk bare uker før den stormforelskede Chapman reiste etter til den russiske hovedstaden.

Der fridde han fem måneder etter at de møttes på dansegulvet, og det unge paret giftet seg uten å si ifra til foreldrene først. Gifteringer hadde de heller ikke råd til.

Annas far tilbød seg imidlertid å betale for parets bryllupsreise til Egypt, og for en reise til Zimbabwe der foreldrene hennes bodde.

Veldig skummel Turen til Zimbabwe i 2002 ble det første møtet med Anna Chapmans far, som beskrives som dominerende og kontrollerende.

I Zimbabwe jobbet Annas far, Vasilij Kutsjenko, som diplomat. Ifølge Anna gikk jobben hans ut på å representere russiske myndigheter i visse sammenhenger.

Anna skal imidlertid også ha fortalt sin britiske ektemann at faren hadde vært høyt oppe i den russiske etterretningstjenesten KGB, og at han hadde vært agent i det tidligere Sovjet.

- Han stolte ikke på noen. Han spurte meg hvorfor jeg hadde valgt en russisk brud og spurte hva jeg gjorde i Russland, forteller Chapman om møtet med svigerfaren.

- Han var veldig skummel. Han ville aldri introdusere meg for andre russere som kom hjem til dem, og det virket som han hadde et større sikkerhetsopplegg rundt seg enn andre diplomater, sier han.

Hemmelighetsfull Samme år som de giftet seg flyttet paret til England, der de bosatte seg i Stoke Newington. Ifølge Chapman ble forholdet mellom dem gradvis dårligere, angivelig fordi hun ble besatt av tanken på å tjene penger og flytte til USA.

Mens hun fortsatt bodde i England jobbet Anna blant annet for et luksusflyselskap og storbanken Barclays, og britiske myndigheter undersøker nå om hun også kan ha spionert i denne perioden mens hun hadde tilgang på kontoopplysninger til en rekke storkunder.

Ekteskapet tok slutt etter fire år, skriver britiske medier. Og i tiden før bruddet, fikk Alex mer og mer følelsen av at Anna ble styrt av hemmelige kontakter og av faren Vasilij.

- Hun ble hemmelighetsfull og begynte å gå på møter med russiske venner. Jeg antar det kan ha vært representanter for russiske myndigheter, sier han.

- Faren kontrollerte alt i livet hennes, og jeg tror hun ville gjort hva som helst for ham, sier Chapman.

Flyttet til USA Da ekteskapet havarerte i 2006 flyttet Anna tilbake til Moskva.

Året etter traff hun en amerikansk mann som tok henne med til USA. Kort tid etter flyttet hun til New York og startet angivelig et eiendomsfirma på nett.

Seks år etter ekteskapet fikk Chapman plutselig den britiske sikkerhetstjenesten på døra denne uka. De ville vite alt om hans eks-kone.

Chapman omtaler henne som en «lidenskapelig, omsorgsfull og kjærlig» kvinne. Og ikke minst:

- Hun er ekstremt intelligent. Hun har en IQ på 162 - og det syns. Hun kan ha mange baller i lufta samtidig og likevel lykkes, sier eks-mannen til Anna Chapman, ifølge avisa Daily Mail.

HOT SPION: Anna Chapman er den desidert mest omtalte av de 11 mistenkte spionene. Ikke minst på grunn av dette Facebook-bildet. Foto: SCANPIX
HOT SPION: Anna Chapman er den desidert mest omtalte av de 11 mistenkte spionene. Ikke minst på grunn av dette Facebook-bildet. Foto: SCANPIX Vis mer