BLE RUSAVHENGIG: Grethe Iversen (50) mener legene gjorde henne til narkoman. Hun fikk utskrevet enorme mengder morfinliknende preparater og andre, tunge medikamenter i flere år. Foto: Fridgeir Walderhaug
BLE RUSAVHENGIG: Grethe Iversen (50) mener legene gjorde henne til narkoman. Hun fikk utskrevet enorme mengder morfinliknende preparater og andre, tunge medikamenter i flere år. Foto: Fridgeir Walderhaug Vis mer

- Hun har fått en hang til sprøyter som er svært foruroligende

Legen skjønte at Grethe var blitt avhengig av sprøyter med narkotisk smertemedisin. Likevel fikk hun mer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Fredag skrev Dagbladet at smertepasient Grethe Iversen (50) fikk resept på 985 narkoampuller på knappe ni måneder (krever innlogging), fra juni 2010 til mars 2011.

Fire leger på Sunnmøre blir nå gransket av Statens helsetilsyn etter at Grethe Iversen (50) fikk utskrevet enorme mengder tunge, vanedannende medikamenter over flere år.

Iversen mener legene gjorde henne til narkoman. Dokumenter Dagbladet har fått tilgang på, viser at behandlende lege etter hvert skjønte at Iversen var blitt sprøyteavhengig.

Smertepasienten gitt det narkotiske legemiddelet Ketorax i stort omfang, både som tabletter og i sprøyteform.

Legen forsto Ketorax hører til legemiddelgruppa opioder, og har langt på vei samme effekt og bivirkninger som morfin.

- Jeg hadde ikke noe ønske om å bli rusmisbruker, men etter som jeg ble stadig mer avhengig, legger jeg ikke skjul på at jeg ble svært manipulerende. Jeg ønsket mer og mer, sier Grethe Iversen (50) til Dagbladet.

Tre av legene som nå granskes av Statens helsetilsyn har gitt Iversen resepter på Ketorax. Legen som fungerte som hennes fastlege fra rundt midten av 2010 er den som har utskrevet desidert mest av de narkotiske ampullene.

Av journalnotater som Dagbladet har fått tilgang på går det fram at legen etter hvert forsto at Grethe Iversen var blitt avhengig av ketoraxsprøytene.

3. februar 2011 skriver han:

«Brukt 425 mg Ketorax - Ketobemidon (virkestoffet journ. anm.) på en måned (...) Den siste tids medikamentbehov og symptomer og ikke minst kommunikasjon kan bære preg av legemiddelreaksjoner, fysisk og psykisk avhengighet og angst ved abstinense. (...) Ketorax sc. injeksjoner et behandlingsregime som ikke kan fortsette!»

Ei knapp uke senere, 9. februar 2011, skriver legen:

«Igjen ringer Grethe flere ganger. Hun ønsker å ha ketorax injeksjon i bakhånd til neste uke for sikkerhetsskyld. (...) Det synes tydelig at hun har fått en hang til parenteral Ketorax som er svært foruroligende. Det skrives ikke ut mer Ketorax injeksjon før behandlingen evt. verifiseres av Smerteklinikken».

Skrev ut mer Disse journalnotatene er også referert i Fylkesmannen i Møre og Romsdals vedtak om å oversende saken til Statens helsetilsyn for videre gransking.

Fylkesmannen poengterer at selv om legen 9. februar 2011 skriver at det ikke vil bli utskrevet mer Ketorax til Iversen, så får hun likevel utskrevet resept på Ketorax til injeksjonsbruk i den påfølgende perioden.

Dagbladet har kontaktet den aktuelle legen gjennom legesenteret hvor han jobber. Gjennom legesenteret opplyser han Dagbladet om at han er på ferie i flere uker framover, og at han ikke vil kommentere saken før han er tilbake. Dette fordi han vil sette seg inn i sakens dokumenter, opplyser han.

Fylkeslegen i Møre og Romsdal ser alvorlig på saken, og har derfor valgt å sende den til den sentrale tilsynsmyndigheten.

- Det er svært uvanlig at leger skriver ut så store mengder morfinliknende preparater, sier fylkeslege Christian Bjelke i Møre og Romsdal til Dagbladet.

Tunge medisiner I tillegg til store mengder Ketorax i sprøyteform, fikk Iversen resept på og utlevert store mengder av de følgende tunge medikamentene i samme periode i 2010 og 2011:

Ketorax i tablettform.
Norspan depotplaster - smerteplaster som inneholder opiodet buprenorfin.
Sobril - avhengighetsskapende angstmedisin.
Valium - avhengighetsskapende angstmedisin.
Flunipam - avhengighetsskapende sovemedisin.
Apodorm - avhengighetsskapende sovemedisin.
Mogadon - avhengighetsskapende sovemedisin.
Imovane - avhengighetsskapende sovemedisin.
Paralgin forte - sterke smertestillende som inneholder kodein.
OxiContin - sterke smertestillende som inneholder opioder.
Tramadol - sterke smertestillende som inneholder opioder.
Ketogan - sterke smertestillende av morfintypen.

RUSFRI: Grethe Iversen takker hunden Odin for å ha hjulpet henne gjennom en lang og tung avrusningsperiode. Foto: Fridgeir Walderhaug
RUSFRI: Grethe Iversen takker hunden Odin for å ha hjulpet henne gjennom en lang og tung avrusningsperiode. Foto: Fridgeir Walderhaug Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer