TAR OPPGJØR: Pia Svensgaard møtte jenta som for åtte år siden hadde et forhold med Roger Ingebrigtsen i natt. Hun krever nå et oppgjør i partiet. Foto: Ole Åsheim
TAR OPPGJØR: Pia Svensgaard møtte jenta som for åtte år siden hadde et forhold med Roger Ingebrigtsen i natt. Hun krever nå et oppgjør i partiet. Foto: Ole ÅsheimVis mer

- Hun har folk rundt seg nå

Fylkesrådleder Pia Svendsgaard (Ap) vil ha oppgjør med sex-kultur i partiet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Nordlys): I går fortalte Ap-politiker Roger Ingebrigtsen selv at han innledet et seksuelt forhold med jenta i 2004, da hun var 17 år gammel.

Mens saken sprakk og mediestormen sto på som verst i går kveld, var den nå 26 år gamle kvinnen sammen med venninner fra AUF, skriver avisa Nordlys.

- Jeg var selv sammen med henne i går kveld og utover natta sammen med andre jenter i AUF, sier fylkesrådsleder Pia Svensgaard til Nordlys lørdag formiddag.

- Hun har folk rundt seg nå også. Hun blir godt ivaretatt, fortsetter hun.

Oppgjør med sex-kultur Svensgaard, som siden 2007 har vært fylkesrådsleder for Ap i Troms, sier til Nordlys at hun ble gjort kjent med saken på vei hjem fra Brüssel i går.

Hun mener at saken viser en ukultur som partiet nå må ta et oppgjør med.

- For den som er krenket i en sånn sak er det utrolig krevende å skulle stå frem med noe sånt. Dette er et overgrep, og i alle overgrepssaker skal det mye til for et offer å stå frem. Det rammer også deg selv når du gjør det, sier Svensgaard.

- For unge jenter som kommer inn i politikken og har ambisjoner så er det veldig viktig at vi tar et oppgjør med denne form for ukultur når vi ser den. Vi skal ikke ha det sånn verken i Troms Ap eller politikken som sådan at unge jenter kan brukes på en sånn måte. Vi har alle sammen et ansvar for å ta det på alvor når vi ser sånne ting utvikle seg. Dette er en veldig viktig sak å løfte opp sånn at vi får bukt med dette, sier Svensgaard.

Fylkesrådslederen bruker bevisst begrepet «overgrep» om forholdet mellom Roger Ingebrigtsen og den 20 år yngre jenta.

- Burde sagt fra Hun går hardt i rette med Vibeke Ek, som fredag kveld sa til Nordlys at forholdet mellom Roger Ingebrigtsen og den yngre jenta hadde vært «kjent blant mange».

- Hvis hun har visst dette burde hun ha brakt dette opp når hun fikk vite det, spesielt med tanke på at hun har vært leder i kvinnepolitisk utvalg i Troms Ap, sier Svensgaard til avisa.

- Jeg bryr meg ikke om nominasjonen, dette er en mye viktigere sak som jeg er glad for at partiet sentralt har vært så tydelig på. Dette er noe vi som jobber i politikken må minne oss selv på. Vi må ha et våkent øye og et bevisst forhold til de maktforholdene som er i politikken.

- Flere så bort Vibeke Ek sier til Nordlys at hun som leder av kvinnenettverket i Troms Ap ikke kjente til saken.

- Jeg så heller ikke noen signaler som skulle tilsi at jeg kunne avslørt dette. Jeg fikk vite om det i går, og har også fått vite at mange visste om det fra før av. Dette er en sak som har pågått over lang tid mellom en AUFer og en partitopp, og det er klart at mange har sett bort, sier Ek.

Hun understreker at hun mener det er moralsk forkastelig at Ingebrigtsen innledet et forhold til en 17 år gammel jente som varte over lang tid.

- De som så eller hadde mistanke om at det var en relasjon mellom Roger og AUFeren burde tatt dette opp på et tidligere tidspunkt.

Samtidig reagerer hun sterkt på at Svensgaard sier at forholdet var et «overgrep».

- Jeg reagerer sterkt på at hun bruker begrepet «overgrep» i denne sammenhengen. Overgrep har to betydninger - maktovergrep og seksuelle overgrep. Hun lar det henge i lufta at dette er mye grovere sak enn det vi faktisk har fått fakta for at det er, sier Vibeke Ek.

Verken Pia Svendsgaard eller Roger Ingebrigtsen har besvart Dagbladets henvendelser i dag.