- Hun har gjort en klok beslutning

Akhtar Chaudhry tror ikke hans spørsmål var avgjørende for Janne Kristiansens avgang.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det skal være Janne Kristiansens svar på spørsmål fra SVs Akhtar Chaudhry under høringen  i 22. juli-kommisjonen onsdag som skal ha vært utløsende for hennes mulige brudd på taushetsplikten. Kristiansen røpet at Norge har agenter i Pakistan. Akhtar Chaudhry tror allikevel ikke replikkvekslingen var en avgjørende faktor.

- En PST-sjef lever av tillit, både i politiske miljøer og ikke minst blant befolkningen. Janne Kristiansen har slitt i lengre tid og hun har nå tatt en klok beslutning, sier Chaudhry til Dagbladet.

Under høringen spurte Chaudhry om Norge utveksler informasjon med Pakistan. Kristiansen ønsker først ikke å svare på spørsmål om Pakistan på nåværende tidspunkt, men sier at det er et land PST «til dags dato ikke har offisielt samarbeid med.»

- Ingen agenda Da Chaudhry følger opp og spør om Norge ikke bør ha en tett og god kontakt med Pakistan etterretning svarer Kristiansen:

- På generelt grunnlag skal de forskjellige landene vi samarbeider med, hele tiden vurderes. Jeg vil ikke si noe spesielt om det landet du snakker om. Vi må også vurdere samarbeid med forskjellige land ut fra deres forhold til menneskerettigheter og anne grunnleggende lovgivning. Men E-tjenesten har sine representanter i disse landene, så vi samarbeider via E-tjenesten om dette landet.

Chaudhry understreker at han ikke hadde noen agenda med sine spørsmål under høringen.

- INGEN AGENDA: Det skal være replikkvekslingen mellom SVs Akhtar Chaudhry og Janne Kristiansen under høringen tirsdag som skal ha vært utløsende for hennes mulige brudd på taushetsplikten. Chaudhry forstår at spørsmålene hans var utløsende, men tror ikke de var avgjørende for Kristiansens avgang. Foto: Lise Åserud / Scanpix .
- INGEN AGENDA: Det skal være replikkvekslingen mellom SVs Akhtar Chaudhry og Janne Kristiansen under høringen tirsdag som skal ha vært utløsende for hennes mulige brudd på taushetsplikten. Chaudhry forstår at spørsmålene hans var utløsende, men tror ikke de var avgjørende for Kristiansens avgang. Foto: Lise Åserud / Scanpix . Vis mer

- Jeg gjorde meg jo mine tanker da hun svarte som hun gjorde, men jeg var egentlig opptatt av noe helt annet. Jeg var, og er, mer opptatt av hvordan vi kan bekjempe terrorisme og hvordan Norge og Pakistan kan samarbeide om dette, sier Chaudhry.

Det var mot slutten av hørigen, da Chaudhry igjen tok opp tråden fra sitt forrige spørsmål, at Kristiansen kom med uttalelsen som kan være et brudd på taushetsplikten.

- For det første vil jeg bare understreke én ting: I Pakistan har vi ikke bare E-tjenesten, vi har også en politisambandsmann i Islamabad som vi har kontakt med. Premissene for spørsmålet er noe ledende, så jeg vil ikke si at vi kan legge det til grunn, men USA er vår allierte i NATO-samarbeidet, og det er vel det jeg kommer til å si rundt den saken, sa Kristiansen.

Kristiansen fratrer med øyeblikkelig virkning, og nestleder Roger Berg vil fungere som PST-sjef inntil videre.

SA FOR MYE: Janne Kristiansen røpet at Norge har agenter i Pakistan under gårsdagens høring. Nestleder Roger Berg vil fungere som PST-sjef inntil videre. Foto: Jacques Hvistendahl
SA FOR MYE: Janne Kristiansen røpet at Norge har agenter i Pakistan under gårsdagens høring. Nestleder Roger Berg vil fungere som PST-sjef inntil videre. Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer