Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Hun har opplevd det verste mareritt

Pakistansk journalist vil gifte seg med kvinnen som ble dømt til å bli voldtatt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): En hel verden er blitt rystet av historien til Mukhtar Mai (33).

Den pakistanske kvinnen ble i 2002 dømt etter eldgamle stammelover til å bli gjengvoldatt i den fattige landsbyen Meerwala. Fire mannlige naboer meldte seg som frivillige, og voldtok Mai foran øynene på hundrevis av jublende landsbyboere.

Voldtekten skulle frata Mukhtar Mai all ære og alle muligheter til å bli gift.

Løgn og bedrag

Det var landsbyens eldsteråd som dømte Mukhtar Mai til å bli voldtatt - den verste straffen en kvinne kan få. De eldre mennene mente det var en passende straff for at Mais lillebror Hazoor (14) skulle ha vært intim med ei jente fra en mektigere familie.

Mai henvendte seg til eldsterådet for å be om at broen måtte spares fra å bli straffet for å ha «vanæret» kvinnen. Det gikk rådet med på, men de krevde at storesøsteren skulle voldtas slik at den mektige familien fikk sin ære gjenopprettet.

I ettertid har det vist seg at Mais lillebror aldri hadde beått et slikt «lovbrudd».

Det hele var løgner kokt sammen for å dekke over at 14-åringen var blitt misbrukt seksuelt.

SKUFFELSE: Mukhtar Mai blir trøstet av en slektning etter at en ankeinstans denne måneden omgjorde dødsdommen mot mennene som voldtok henne. Nå er begge parter innkalt til en ny høring. Foto: SCANPIX/AP
SKUFFELSE: Mukhtar Mai blir trøstet av en slektning etter at en ankeinstans denne måneden omgjorde dødsdommen mot mennene som voldtok henne. Nå er begge parter innkalt til en ny høring. Foto: SCANPIX/AP Vis mer

Frieri

Den pakistanske journalisten Rana Mohammed Arshad (30), som er redaktør for Lahore-avisa Insaf, er en av mange som har blitt grepet av Mais historie. Nå utfordrer han landets tradisjonelle kvinnesyn.

Arshad ønsker å gifte seg med Mukhtar Mai, og har kringkastet frierplanene i pressemeldinger til andre pakistanske aviser.

I tråd med lokale tradisjoner skal Arshad, hans mor og en bror reise til Meerwala for å fri til Mai.

- Det er seriøst ment. Kvinnen har gått gjennom verdens verste mareritt. Jeg ønsker å dele det med henne, sier han til nyhetsbyrået Associated Press.

Journalisten sier han ønsker å beskytte Mai, og at han håper at hun vil si ja.

Sto fram

Mukhtar Mai har tidligere fortalt at hun bare ønsket å dø den første tida etter de groteske overgrepene. Men sakte men sikkert reiste hun seg igjen, og bestemte seg for å bryte tausheten.

Med hjelp av venner, familie og en lokal imam gikk hun til anmeldelse av gjengvoldtekten. Politiet valgte først å overse det hele, men Mais historie fikk etter hvert oppmerksomhet i lokale medier.

Da internasjonale nyhetsbyråer plukket opp saken, eksploderte den i ansiktet på pakistanske myndigheter.

Dømt til døden

Saken kom opp for en konvensjonell rettsinstans, og Mai vant fram. Både voldtektsmennene og to ledere av landsbyens eldsteråd - som beordret voldtektene - ble dømt til døden.

Mennene anket dommen, og tidligere denne måneden ble fem av dem frikjent på grunn av «mangel av beviser», mens en femte fikk straffen omgjort fra dødsdom til livsvarig fengsel.

Denne gangen anket Mai, og på fredag valgte Pakistans høyeste sharia-domstol å forkaste ankerettens frifinnelse av mennene.

Mukhtar Mai og de tiltalte er nå kalt inn til en ny høring, men noen dato er ennå ikke satt.

Ikke uvanlig

Verken gjengvoldtekter og æresdrap er uvanlig på landsbygda i Pakistan. Mer enn 150 kvinner ble ifølge Human Rights Commission of Pakistan voldtatt i første halvår i av 2004 etter ordre fra selvoppnevnte rettsinstanser, som kalles «panchiat».

Straffen kalles «karo kari», og fører til at ingen vil gifte seg med kvinnen, som blir «uren».

STO FRAM: Mukhtar Mai valgte å reise seg, og stå fram med sin historie.
PROTEST: Pakistanske kvinner i Multan protesterer etter at Mais voldtektsmenn ble frikjent i ankeretten. Saken har vakt enorm oppsikt i Pakistan.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!