Mette Frederiksen:

- Hun har panikk

Den danske statsministeren, Mette Frederiksen (44), vekker oppmerksomhet med scenestunt.

STATSMINISTEREN OPPTRER: Her opptrer den danske statsministeren Mette Frederiksen på Stenborgsund Dansktopfestival, 19. august 2022. Video: Øxenholt Foto. Reporter: Vegard Krüger. Vis mer
Publisert

De siste dagene har det stormet kraftig rundt den finske statsministeren Sanna Marin (36) som følge av en lekket festvideo.

Nå har danske statsministeren Mette Frederiksen (44) delt en video som også får stor oppmerksomhet - men av andre årsaker.

Fredag deltok nemlig Frederiksen på Svendborgsund Dansktopfestival, der hun overrasket som gjestesanger, skriver Ekstra Bladet.

«Uforglemmelig kveld»

På sosiale medier skriver Frederiksen at hun ble «lokket med på scenen» av bandet Kandis. Sammen framførte de Kim Larsen-klassikeren «Tarzan Mama Mia».

- Det er rørende å kjenne på den store kjærligheten til Dansktoppen. Folkefest og tekster, det betyr mye for mange mennesker. For meg ble det en kveld som tok en uventet vending, skriver statsministeren på Facebook - og takker bandet for en «uforglemmelig kveld».

I kommentarfeltet skorter det ikke på reaksjoner. Mange hyller den danske statsministeren etter stuntet:

- Jeg ble simpelthen så glad i går, da jeg så dette bildet. En stor kjærlighetserklæring til alle oss som elsker Dansktoppen. Takk for det, og takk for sangen, skriver én.

En annen benytter anledningen til å sende et sleivspark i retning Finland, og stormen som den finske statsministeren befinner seg i for øyeblikket.

- Hvis hun danset og moret seg, må vi ha en narkotest, skriver vedkommende.

FESTER: Disse videoene spres i sosiale medier og skal vise den finske statsministeren Sanna Marin som fester med flere kjente finske profiler. Video: Twitter / Instagram. Reporter: Vegard Krüger. Vis mer

- Hun har panikk

Ikke alle er like positive. Flere mener at Mette Frederiksen prøver altfor hardt:

- Statsministerens spinndoktorer prøver å gjøre henne folkelig, skriver en av kritikerne i kommentarfeltet.

Ekstra Bladets politiske kommentator Henrik Qvortrup mener at stuntet er «rimelig gjennomskuelig», og lyser av valgkamp «så det gnisser i tennene».

- Det mest fascinerende i «Kandis-gate», er nesten statsministerens påstand om at hun ble «lokket», skriver han på Twitter.

Til Ekstra Bladet utdyper han sin kritikk av Frederiksen:

- Det kan godt hende at Mette Frederiksen leker en «julelek»: At det ikke er valgkamp og at alt fortsetter som før, slik at hun kan arbeide uforstyrret fram til neste års grunnlovsdag. Men det er en gammel løgn. Alle partier og politikere er i valgkamp, ikke minst statsministeren, sier han.

På spørsmål om hvordan han kan være så sikker på det, svarer Qvortrup:

- Når man ser på hennes aktiviteter de siste ukene, tegner det seg et bilde av en statsminister som er i en eller annen grad av panikk.

- Trues av nye aktører

Kommentatoren mener at det ikke ser bra ut for Frederiksen, og at målingene ikke går hennes vei. Ifølge Qvortrup ser det ut som at noen av de nye aktørene ser ut til å trekke velgerne over mot midten.

Han nevner spesielt Inger Støjberg, en av Danmarks mest profilerte og omstridte politikere.

NY VIDEO: Det har stormet rundt Finlands statsminister, Sanna Marin, etter at flere festvideoer ble lekket på sosiale medier. Nå har det dukket opp en nye video. Reporter: Maja Walberg Klev. Video: Twitter. Vis mer

Støjberg (49) representerte tidligere partiet Venstre, og satt som utlendings- og integreringsminister i det danske Folketinget fra 2016 til 2019.

Etter å ha innført et tiltak om å skille asylpar der den ene av ektefellene var under 18 år, uten å ha lovhjemmel for denne praksisen, ble Støjberg i 2021 stilt for riksrett.

Hun ble i desember 2021 dømt til 60 dagers ubetinget fengsel, og fratatt plassen i Folketinget.

- Livsfarlig

I 2022 lanserte Støjberg det nye partiet Danmarksdemokraterne. Det nye partiet har rekruttert flere avhoppere fra det høyrepopulistiske Dansk Folkeparti, og er nå større enn rivalen, meldte NTB onsdag denne uka.

Det må holdes valg til Folketinget innen 4. juni neste år, men det spekuleres på om statsminister Mette Frederiksen skriver ut nyvalg allerede til høsten.

- Det er livsfarlig for en sosialdemokratisk statsminister. Det er akkurat i dette lys man må se saken i, når hun plutselig befinner seg på en Kandis-konsert. Det er et forsøk på å score noen poenger i et segment som kanskje føler seg tiltrukket av Inger Støjberg, sier Qvortrup til Ekstra Bladet.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer