Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Hun har tatt det kjæreste jeg har»

Gårdbrukeren Per-Olov Thernström (63) ble slått i hjel med en økseliknende gjenstand av sine nære venn - en anerkjent norske kunstner (59).

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KARLSTAD (Dagbladet): - Det er vanskelig å sette ord på hvordan jeg har hatt det siden beskjeden kom om at min kjære var funnet drept. Jeg tror ikke at det er sant - og jeg blir forbannet når jeg tenker på det. Hun har tatt det kjæreste jeg har. Jeg var så glad i ham, sier mannens samboer (61) gråtkvalt.

Dagbladet møter henne hjemme på gården i Molkom i Karlstad i Sverige, hvor hun og hennes kjæreste bodde. Plenen en nyklippet og blomsterbedene er pyntet. Her - med skogen som nærmeste nabo - levde hun og Per-Olov Thernström i 20 år.

Besøkte hytta

Hun viser oss et bilde av en sunn og blid kjæreste, slik han så ut for 15 år siden.

- Per-Olov var sjenerøs, hjelpsom og en solid kar. Vi hadde det veldig bra sammen. Jeg savner ham fryktelig mye, sier hun.

Hun så sin kjære siste gang ved frokostbordet fredag morgen, den 18.juli.

- Det var en helt vanlig dag, jeg merket ikke noe uvanlig. Jeg hadde en del ting som måtte ordnes i byen, så vi ble enige om at vi skulle møtes senere for å lage middag.

63-åringen reiste til hytta for å sette inn et kjøleskap, forteller samboeren.

TROR IKKE DET VAR NØDVERGE: Per-Olov Thernströms samboer (61) sier til Dagbladet at hun ikke tror på at          han ble drept i nødverge. Foto: HÅKON EIKESDAL
TROR IKKE DET VAR NØDVERGE: Per-Olov Thernströms samboer (61) sier til Dagbladet at hun ikke tror på at han ble drept i nødverge. Foto: HÅKON EIKESDAL Vis mer

Ingen beskjed

Hun ante uråd da mannen ikke var hjemme på gården da hun kom hjem om ettermiddagen.

- Det var ulikt Per-Olov å ikke gi beskjed om hvor han var. Han hadde ikke lagt igjen noen beskjed. Jeg ringte rundt til venner for å høre om noen hadde sett ham, men det hadde de ikke, sier hun.

Hun forteller at hun dro opp på hytta lørdag for å se etter ham, og fryktet at han hadde tatt en tur med båten for å fiske, og at det hadde skjedd noe.

- Men båten var på plass og jeg kunne ikke se noen. Da jeg kom fram til døren, og kjente at den var låst, reiste jeg derfra. Det er fryktelig å tenke på at han lå inne i hytta da jeg var der, sier hun.

Sist søndag blir Per-Olov funnet ille tilredt av en venninne på sommerhytta. Dagen etter blir samboerparets felles venninne, den anerkjente norske tegneren (59), pågrepet av politiet - siktet for å ha drept 63-åringen.

- Jeg kan ikke skjønne at det er hun som har gjort dette. Jeg var hennes gode venn, vi hjalp henne og hun var i blant på besøk hos oss. Det er ikke til å tro, sier hun og stirrer livløst ut i luften.

Etter hva Dagbladet kjenner til, skal den 59-årige norske kunstneren, hatt svært store økonomiske problemer. Avdødes samboer skal for en stund tilbake blitt oppnevnt som verge for henne.

Kvinnen er siktet for å ha slått i hjel vennen med en økseliknende gjenstand, som hun fant på hytta. Deretter skal hun ha kjørt avdødes bil til Karlstad og dumpet drapsvåpenet. Hun innrømmer at mannen var død da hun forlot stedet.

Kvinnen skal tidligere ha løyet i vitneavhør, og ble i går varetektsfengslet i to uker. Under fengslingsmøtet i går nektet hun straffskyld, og påberopte seg nødverge ved å forklare at Per-Olav Thernström skal ha forsøkt å voldta henne.

- Samtlige i familien tar sterk avstand fra at Per-Olov var i stand til å gjøre noe slikt. Vi nekter å tro på det, sier samboeren til Dagbladet.

Hun sier hun heldigvis har en familie og gode venner som tar godt vare på henne.

- Men jeg tør ikke tenke på hva som venter ved en eventuell rettssak. Jeg håper og tror at sannheten snart vil komme fram, sier hun.

SIKTET FOR DRAPET: Den norske kunstneren (59) hevder hun drepte i nødverge. Her i retten i går, hvor hun ble fengslet for drapet.
FUNNET DREPT: Per-Olov Thernström

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!