«HEMMLIGE VÅPEN»: Huma Abedin (t.v.) har blitt beskrevet som Hillary Clintons «hemmelige våpen» og fremste portvokter. Abedin er stemmen som hvisker i øret til kvinnen som kan bli USAs neste president. Noen ganger hvisker også Clinton i hennes ører. Nå er Abedin i epost-bråk. Foto: EPA / NTB Scanpix
«HEMMLIGE VÅPEN»: Huma Abedin (t.v.) har blitt beskrevet som Hillary Clintons «hemmelige våpen» og fremste portvokter. Abedin er stemmen som hvisker i øret til kvinnen som kan bli USAs neste president. Noen ganger hvisker også Clinton i hennes ører. Nå er Abedin i epost-bråk. Foto: EPA / NTB ScanpixVis mer

Hun har vært Hillary Clintons «hemmelige våpen» i 20 år. Nå er Huma Abedin i trøbbel

Trekkes inn i bråket rundt Clinton-stiftelsen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Huma Abedin (40) har blitt beskrevet som Hillary Clintons «hemmelige våpen» og fremste portvokter. Abedin er stemmen som hvisker i øret til kvinnen som kan bli USAs neste president.

Nå trekkes også Clintons redningskvinne inn i bråket rundt sjefens stiftelse, Clinton-stiftelse, melder CNN.

I flere e-postutvekslinger som av amerikanske medier blir kalt upassende, skal Abedins navn være fremtredende. I en utveksling, fra da Clinton var USAs utenriksminister, ber en av lederne i Clinton-stiftelsen Abedin om å organisere et møte mellom Clinton og kronprinsen av Bahrain.

Tidligere denne uka har Clinton og Clinton-stiftelsen fått kritikk da det viste seg at over halvparten av de private toppdonorene til Clinton-stiftelsen, fikk møte henne. Det førte til beskyldninger om at møter med henne som utenriksminister, nærmest var til salgs.

Snakket om ledige stillinger

I en annen e-postutveksling har Abedin og den samme lederen i Clinton-stiftelsen, diskutert jobbmuligheter for en person - hvis navn har blitt sensurert da utenriksdepartementet ble tvunget til å utlevere e-postene.

Det var en organisasjon, som av CNN blir beskrevet som konservativ, som leverte inn et innsynskrav til det amerikanske utenriksdepartementet. De har igjen publisert mange av e-postene, noe CNN har fått tilgang til.

Det er ikke første gang Clinton har vært i e-post-trøbbel. Seinest i mai fikk hun krass kritikk for å ha brukt sin private e-post i sitt arbeid som utenriksminister.

Abedin har vært ved Clintons side helt siden 1996, da hun fikk jobb som praktikant i Det hvite hus. Da var Bill Clinton, Hillary Clintons mann, president.

VIKTIG: Abedin blir ansett som en av de viktigste personene i apparatet rundt Clinton. Her under en budsjetthøring i 2011 Foto: AFP / NTB Scanpix
VIKTIG: Abedin blir ansett som en av de viktigste personene i apparatet rundt Clinton. Her under en budsjetthøring i 2011 Foto: AFP / NTB Scanpix Vis mer

Siden den tid har Abedin klatret oppover, og fått en stadig mer sentral rolle rundt Hillary Clinton. Nå er altså Abedin så sentral at hun blir beskrevet som Clintons «hemmelige våpen».

Magasinet Vogue beskriver henne som «motoren i det veldrevne Clinton-maskineriet», men det var ikke Abedins arbeid for Clinton som har gjort henne til en kjent skikkelse i USA, men hennes mann - Anthony Weiner.

Gift med Anthony Weiner

Paret ble viet av selveste Bill Clinton, og Weiner var en høyt respektert kongressrepresentant for Demokratene helt til en bildeskandale i 2011.

Weiner valgte å trekke seg fra kongressen.

Beslutningen kom etter at det få dager tidligere hadde blitt avslørt at han hadde sendt sexbilder av seg selv til fremmede kvinner og løyet om det.

SUPERPAR: Weiner og Abedin ble før skandalene rundt Weiner ansett å være et superpar i amerikansk politikk. Her snakker hun ut om skandalene under en pressekonferanse i 2013. Foto: Polaris / NTB Scanpix
SUPERPAR: Weiner og Abedin ble før skandalene rundt Weiner ansett å være et superpar i amerikansk politikk. Her snakker hun ut om skandalene under en pressekonferanse i 2013. Foto: Polaris / NTB Scanpix Vis mer

To år seinere hadde oppstyret lagt seg, og Weiner stilte til valg som New Yorks borgermester. Nok en gang ble han dratt inn i en ny skandale av lignende art.

Nettstedet The Dirty avslørte at Weiner under aliaset «Carlos Danger» hadde hatt samtaler av en svært eksplisitt seksuell karakter med en 22 år gammel kvinne. Han skal dessuten ha sendt henne bilder blant annet av sin egen penis.

Weiner ble aldri borgermester i New York, og fikk kun 4,9 prosent av stemmene.

Abedin og Weiner er fremdeles et par.