«Hun har vist utrolig styrke og mot for å komme gjennom den tragiske ildprøven»

Superstjerna Michael Owen hilser United-fan og Utøya-overlevende Marte gjennom Dagbladet.

FÅR NY ENERGI: Marte Ødegården sier hun får ny energi av positiv støtte og gode opplevelser med Manchester United. I går kom oppmuntringen fra Michael Owen. Foto: Jacques Hvistendahl
FÅR NY ENERGI: Marte Ødegården sier hun får ny energi av positiv støtte og gode opplevelser med Manchester United. I går kom oppmuntringen fra Michael Owen. Foto: Jacques HvistendahlVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DRAMMEN (Dagbladet): Det ble et lyspunkt i en ellers svært tung dag for jenta som ble skutt i ryggen på Utøya.

Marte Ødegården tok plass i en rettssal i Drammen tingrett sammen med sin far Bjørn Tore Ødegården i går morges. De ville følge den første dagen av rettssaken gjennom direkteoverføring fra Oslo tingrett.

Klokka 11.38 kom det inn en melding til Dagbladet, beregnet på Marte Ødegården. Der skriver Michael Owen denne meldingen om 18-åringen fra Kongsberg:

«Mine tanker er med Marte i denne tida, hun har vist utrolig styrke og mot for å komme gjennom den tragiske ildprøven. Jeg håper dette er noe hun vil fortsette å mestre slik at hun kan få en lys og givende framtid.»

Det var ikke første gang Marte Ødegården får oppmuntringer fra United-spissen. Allerede natt til 23. juli kom den første oppmerksomheten på hennes åpne Twitter-konto. Seinere er det blitt flere hilsninger fra Manchester.

Klubben har også invitert henne med familie over slik at hun kan få møte heltene sine, og være til stede under kamp på Old Trafford.

- Veldig motivasjon - Noen twittermeldinger fra Owen er kommet åpent slik at alle kunne lese det, andre ganger har vi kommunisert lukket. All støtten jeg har gjennom mine følgere på Twitter har vært en veldig motivasjon for meg til å bli friskere. Jeg har fått et ekstra puff for å trene mer, og jeg vet at jeg er blitt friskere av disse oppmuntringene. Det gjelder alle som stiller opp for meg, men det er selvsagt helt spesielt å få en slik melding fra Michael Owen på en dag som denne, sier Marte Ødegården, eller @miniodegarden som hun heter på Twitter, til Dagbladet.

Michael Owen har 1253997 følgere på Twitter. Han følger selv 175 personer. Av disse utvalgte er altså Marte Ødegården, jenta som måtte tilbringe fem måneder på sykehus etter skuddskadene hun fikk på Utøya. Etter de tre første ukene på sykehus tvitret hun følgende til de som måtte lure:

«Jeg kommer ikke til å slutte med politikk, bare fordi en gærning har skutt meg.»

Skutt i ryggen Hun ble hardt skadd da hun ble skutt i ryggen av Anders Behring Breivik 22. juli. Etter å ha løpt gjennom «Kjærlighetsstien», gjemte hun seg sammen med ei jente under en fjellhylle. Den andre jenta ble drept. Marte Ødegården ble skutt i ryggen og fikk ødelagt vitale deler i ryggen, magen og beina. Kulene eksploderte i magen, lår og lyske ble skadet av fragmenter fra andre kuler. Hun klarte å ta seg ned til vannet og fant en stein der hun kunne hvile hodet. Hun kastet opp vann og blod.

Etter halvannen time i vannet var hun helt nedkjølt.

Men noen gutter som gjemte seg i nærheten forlot sitt trygge gjemmested og reddet henne opp av vannet slik at hun berget livet.

Hun ble fraktet med båt og helikopter til Drammen sykehus og seinere videre til Ullevål universitetssykehus. Deretter ble det opptrening og rehabilitering på Sunnaas sykehus. Der ble hun skrevet ut før jul, men hun vet at det vil gjenstå mye trening og rehabilitering i tida som ligger foran henne.

- Positiv utvikling Faren til Marte er Arbeiderparti-lederen i Buskerud, Bjørn Tore Ødegården. Mora er stortingsrepresentant Laila Gustavsen (Ap). Faren sier at datteren har hatt en mye mer positiv helsemessig utvikling enn det legene trodde på et tidlig tidspunkt.

- Det skyldes jernvilje og positiv innstilling, og fantastisk mange motivatorer og støttespillere, ikke minst fra twitterfolket. Oppmerksomheten fra Michael Owen og Manchester United har virket motiverende og inspirerende for henne, sier han.

Marte Ødegården har holdt sitt ord fra den første tida etter tragedien på Utøya. Hun er aktivt med i AUF og sitter i fylkesstyret i Buskerud, hun tar noen enkeltfag på skolen, og deltar i russefeiringen i den grad hun orker.

- Gir energi - Det gir meg mye energi å holde på med noe som er gøy. Tidligere var jeg nerdete når det gjaldt tall og fakta om fotballspillerne. Nå gleder jeg meg over å se at Manchester United og Strømsgodset vinner sine kamper, slik de gjorde søndag. Seks poeng på en dag er bra, sier hun.

Marte Ødegården er stevnet av påtalemyndigheten som vitne i straffesaken, men det ønsker hun ikke å snakke om nå. I går ettermiddag var det tid for å hvile ut etter en lang dag i retten, og til å glede seg over en oppmuntrende melding fra Michael Owen.

«Mine tanker er med Marte i denne tida, hun har vist utrolig styrke og mot for å komme gjennom den tragiske ildprøven. Jeg håper dette er noe hun vil fortsette å mestre slik at hun kan få en lys og givende framtid.»

UNITED-HELT: Michael Owen - her med Ryan Giggs - sendte i går en ny, varm hilsen til Marte Ødegården. Foto: AP/NTB Scanpix
UNITED-HELT: Michael Owen - her med Ryan Giggs - sendte i går en ny, varm hilsen til Marte Ødegården. Foto: AP/NTB Scanpix Vis mer