«Hun hylte høyt, selv ved lett berøring.»

TRONDHEIM (Dagbladet): For første gang får giftdrapstiltalte Terje Wiik (51) en detaljert beskrivelse av lidelsene han har påført ekskjæresten Inger Lise Bakken. Etter andre dag i retten sier han til Dagbladet at det var forferdelig vondt å høre på.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Han fikk høre om håret som falt av, om lammende smerter og om høye hyl, selv ved lett berøring.

- Det var mye verre å høre legen fortelle om Inger Lises lidelser enn å avgi min egen forklaring. Det var mye av dette jeg ikke visste, sier Terje Wiik mens han venter på polititransporten tilbake til Trondheim kretsfengsel.

Da byretten fikk se bilder av giftofferet etter at hun mistet håret, snudde han seg vekk og lukket øynene.

Avdødes lege i en årrekke, Kjell R. Lund, beskrev sykdomsbildet hennes fra den første forgiftningen til den siste innleggelsen på sykehus.

Tre ganger

Den 39 år gamle kvinnen ble sjuk i tre omganger, hver gang med forholdsvis lik sykdomsutvikling. Det startet med generelle muskelsmerter, fortsatte med hårtap og økende smerter som til slutt virket helt invalidiserende.

- Vi visste ikke hvor vi skulle begynne å lete etter årsaken. Det var en høystakk hvor vi ikke visste om det var ei nål, sa dr. Lund i retten.

Han fant ikke at Bakkens lidelser liknet noen annen sykdom han kjente til. Det nærmeste han kom en forklaring, var at det kunne være en psykisk stressreaksjon som følge av det turbulente forholdet til Terje Wiik.

Truet med selvmord

- Hun ville avslutte forholdet, men han truet med å ta livet av seg hvis hun forlot ham. Dette var en stor psykisk belastning. Hun følte seg fanget i en mental felle, der hun kom i en tapssituasjon uansett utfall, fortsatte legen.

Grundig og detaljert gikk han gjennom alle detaljer i legejournalene. Da hun i september 1998 ble syk for annen gang, ble smertene så voldsomme at hun måtte døyve dem med alkohol og tabletter. Hun ble liggende på sofaen, og måtte ha hjelp til alt i huset. I slutten av måneden sa hun i en telefonsamtale med legen at hun følte det som at hun gikk på glass, og at hun hadde mistet alt håret.

Tenkte aldri på gift

Siste gang dr. Lund møtte kvinnen, i januar 1999, var hun tilsynelatende helt frisk. Bare en drøy måned seinere døde Inger Lise Bakken.

Legen hennes fikk sjokk da han fikk vite at giftofferet i den svært omtalte saken var identisk med pasienten hans.

Seinere har legen fått kjennskap til at kvinnen fikk nye, invalidiserende smerter 8. februar. Et notat fra akuttlege på hjemmebesøk beskriver at hun hylte høyt, selv ved lett berøring under fotsålene. Hun var nummen i bakhodet og rundt munnen.

- Dette er et langt alvorligere sykdomsbilde enn de to første gangene, sa Kjell Lund, som aldri tenkte på at forgiftning kunne være årsak til smertene.

I dag får retten høre om Inger Lise Bakkens siste dager som pasient ved Regionsykehuset i Trondheim.