«STILLEHAVETS DRONNING»: Sandra Avila Beltran er ifølge politietterforskere en av de mest profilerte kvinnene blant Mexicos narkoledere. Foto: AP Photo/PGR, File/NTBScanpix
«STILLEHAVETS DRONNING»: Sandra Avila Beltran er ifølge politietterforskere en av de mest profilerte kvinnene blant Mexicos narkoledere. Foto: AP Photo/PGR, File/NTBScanpixVis mer

Hun kalles «Stillehavets dronning» og smilte da hun ble arrestert

- Er en av verdens mektigste narkobaronesser.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Sandra Avila Beltran (52), også kjent som «Stillehavets dronning», er den mest kjente kvinnen som er knyttet til Mexicos narkotrafikk.

Nå har hun i retten i Miami fortalt at hun er skyldig i å hjelpe sin ekskjæreste, en colombiansk narkobaron, med å unngå å bli arrestert for å ha smuglet kokain.

Hun risikerer å tilbringe 15 år bak murene.

Opptatt av utseendet Beltran ble pågrepet i 2007 sammen med sin daværende kjæreste, colombianske Juan Diego Espinoza Ramirez, også kjent som «Tigeren».

Kvinnen er kjent for sitt flotte utseende og sin sjarm. Da hun ble pågrepet var hun iført trange klær, og smilte og kastet på håret mens politiet la håndjern på henne, ifølge The Guardian.

I arresten skal hun ha spurt om ekstra såpe, sminke og god tid til å pynte seg før møte med offentligheten.

- Vanlig husmor Myndighetene sa da til ABC News at hun var en av verdens mektigste narkobaroner, men selv hevder hun at hun bare er en vanlig meksikansk kvinne.

- Jeg er en husmor og en forretningskvinne, sa hun under avhør med politiet, og la til at hun jobbet med klær og utleie av eiendommer.

Hun har vært gift to ganger, begge tidligere meksikanske politimenn som hadde begynt å jobbe for narkokartell. Begge ble drept.

Ryktet hennes fikk et ekstra løft da et band laget en sang i 2004 om «den vakre dronninga av Stillehavet».

Pågrepet Beltran klarte lenge å unngå politiet, men i 2002 overrasket hun myndighetene ved å ta kontakt. Da hadde hennes tenåringssønn blitt kidnappet av noen som krevde fem millioner dollar i løsepenger.

Sønnen kom til slutt hjem, men da var Beltran på politiets radar. Over 30 agenter jobbet i fire år for å bygge saken mot henne, fram til hun i 2007 ble pågrepet, og seinere utlevert til USA.

Fram til hun ble sendt til USA satt hun fengslet i seks år i Mexico, men hun klarte likevel å skape nyhetssaker.

Da hun satt fengslet i Mexico eskalerte narko-volden og i 2008 døde 6200 mennesker som følge av dette, melder CBS News.

Botox i fengslet I 2011 ble det satt i gang etterforskning av fengselsdirektøren og en sykehussjef, etter at «dronninga» hadde fått besøk av en lege som ga henne en Botox-behandling, ifølge BBC.

Fengseldirektøren og sykehussjefen ble sagt opp på bakgrunn av dette.

«EL TIGRE»: Colombianske Juan Diego Espinoza Ramirez, også kjent som «Tigeren» (El Tigre), er ekskjæresten til «Stillehavets dronning». Han ble her avbildet da han ble arrestert i Mexico City i 2007, samme dag som kjæresten også ble pågrepet. Foto: AP Photo/David Oziel/NTBScanpix
«EL TIGRE»: Colombianske Juan Diego Espinoza Ramirez, også kjent som «Tigeren» (El Tigre), er ekskjæresten til «Stillehavets dronning». Han ble her avbildet da han ble arrestert i Mexico City i 2007, samme dag som kjæresten også ble pågrepet. Foto: AP Photo/David Oziel/NTBScanpix Vis mer

Det er også blitt skrevet ei bok om kvinnen, «Queen of the Pacific: It's Time To Talk». Boka er skrevet av den meksikanske journalisten Julio Scehrer Garcia, og innholdet er basert på en rekke intervjuer med Beltran.

Forfatteren ble intervjuet av «60 Minutes» i 2009.

- Bidraget fra Sandra Avila Beltran gir enorm verdi fordi hun åpner dører i etterforskningen av Mexicos narko-karteller, sier Garcia.

DOP-TUNNEL: Gjennom denne tunnelen har narkosmuglere fraktet dopet mellom Tijuana i Mexico og San Diego i California. Foto: Francisco Vega / AFP / NTB Scanpix
DOP-TUNNEL: Gjennom denne tunnelen har narkosmuglere fraktet dopet mellom Tijuana i Mexico og San Diego i California. Foto: Francisco Vega / AFP / NTB Scanpix Vis mer