Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hun kan bli Norges første kvinnelige utenriksminister

I dag kom nyheten om at Børge Brende slutter som utenriksminister. Det spekuleres i om forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) kan bli hans etterfølger.

NY UTENRIKSMINISTER: Ine Eriksen Søreide nevnes som en aktuell kandidat til jobben som utenriksminister etter Børge Brende. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
NY UTENRIKSMINISTER: Ine Eriksen Søreide nevnes som en aktuell kandidat til jobben som utenriksminister etter Børge Brende. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Utenriksminister Børge Brende slutter i Norges regjering og går tilbake til jobb i World Economic Forum, denne gangen som president.

Når Brende er ut av regjeringa i oktober, blir han sannsynligvis etterfulgt av forsvarsminister Ine Eriksen Søreide fra samme parti.

Det sier sentralt plasserte kilder i Høyre og UD til Dagbladet.

- I UD er mange trygge på at Søreide tar over, sier en UD-kilde til Dagbladet.

Det samme sier kilder VG har snakket med.

Dersom antakelsen viser seg å være riktig, blir Søreide den første kvinnelige norske utenriksministeren noensinne.

Holdt pressekonferanse

Nyheten om at Brende skifter jobb, ble kjent da statsminister Erna Solberg og utenriksminister Børge Brende holdt en pressekonferanse i regjeringens representasjonsanlegg klokka 12 i dag.

Da ville Solberg ikke svare på spørsmål om hvem som vil bli Brendes arvtaker.

- Børge skal være utenriksminister i fire uker til, så nå har dere masse tid til å spekulere. Husk bare at det er en person som bestemmer, og hun kommer ikke til å si noe, sa statsministeren lurt til pressen som var møtt opp.

Hun forklarte den plutselige offentliggjøringen av Brendes avgang på følgende måte:

- Sånne saker har en tendens til å bli kjent, derfor synes jeg det var ryddig å si det allerede nå.

Brende skal sitte som statsråd fram til etter trontaledebatten i oktober.

Bestemte seg denne uka

Han takket fredag statsminister Erna Solberg for tilliten.

- Selv om det ikke er noen avskjedstale, vil jeg takke statsministeren for tilliten hun har vist meg. Det har vært et privilegium å få være utenriksminister i fire år.

På pressekonferansen ble han spurt om han hadde «bommet på valgresultatet», inneforstått at han takket ja til jobben fordi han ikke trodde at han kom til å få fortsette som minister.

Det avviste trønderen blankt.

- Jeg bestemte meg onsdag denne uka for å si ja, sa Brende.

Han innrømmer at han måtte tenke grundig gjennom tilbudet før han sa ja.

- Jeg fikk jo dette tilbudet denne uka her, og det er riktig at jeg reflekterte grundig over det. Jeg diskuterte det også med statsministeren. Da jeg fikk muligheten for fire år siden visste jeg at jeg måtte stå på i fire år. Nå var det riktige tidspunktet for å ta stilling til dette, sa han på pressekonferansen.

- Ønsket at han skulle fortsette

Han ville i dag ikke si mye om sine ambisjoner for jobben.

- Jeg mener at vi har fire år nå i denne regjeringa som har vist at vi har håndtert den kanskje mest krevende utenriks- og sikkerhetspolitiske situasjonen på kanskje mange tiår i Norge. Jeg håper det er noe de som har fattet den vanskelige beslutningen i WEF har fått med seg, sa Brende.

Brende har også tidligere jobbet i WEF, men da i en direktørstilling. Stillingen som president har i tillegg til mer ansvar, også angivelig svært høy lønn- men summen er hemmelig.

Statsminister Erna Solberg (H) ga på fredagens pressekonferanse uttrykk for at hun synes det er leit å miste Brende.

- Vi hadde selvfølgelig ønsket at Børge hadde fortsatt. Det blir et savn, sa statsministeren, som samtidig påpekte at hun synes det er bra å få en nordmann inn i en viktig internasjonal posisjon.

PRESSEKONFERANSE: Statsminister Erna Solberg og utenriksminister Børge Brende holdt pressekonferanse for å fortelle at Børge Brende har fått ny jobb. I oktober blir han president i World Economic Forum. Video: NTB. Foto: Lars Eivind Bones. Vis mer

Saken oppdateres

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!