NY FORSVARSSJEF? Kontreadmiral Louise Dedichen kan bli Norges neste forsvarssjef.

Foto: Espen Røst / Dagbladet
NY FORSVARSSJEF? Kontreadmiral Louise Dedichen kan bli Norges neste forsvarssjef. Foto: Espen Røst / DagbladetVis mer

Hun kan bli verdens første kvinnelige forsvarssjef

Louise Dedichen kan bli verdens første kvinnelige forsvarssjef. Men flere menn er også aktuelle til å overta etter Harald Sunde.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mandag ble det kjent at forsvarssjef Harald Sunde går av som forsvarssjef. De fleste tror nå at det er marinens tur til å overta stillingen som sjef for det norske forsvaret.

De fire siste forsvarssjefene har kommet fra hæren. Samtidig er nordområdene og Barentshavet den viktigste sikkerhetspolitiske utfordringen for Norge, noe som også taler for en forsvarssjef fra sjøforsvaret.

Bruun-Hanssen Viseadmiral og sjef for Forsvarets operative hovedkvarter, Haakon Bruun-Hanssen (53), har lenge vært tippet som den neste forsvarssjefen.

Men etter hva Dagbladet erfarer er det i dag ikke like selvfølgelig at Bruun-Hanssen overtar etter general Harald Sunde.

Det er grunn til å tro at toppbyråkratene i forsvarsdepartementet ønsker seg tidligere kontreadmiral, nå departementsråd i fiskeridepartementet, Arne Røksund (54), som ny forsvarssjef. Røksund har lang fartstid i forsvarsdepartementet, men mangler operativ erfaring.

KANDIDAT:  Sjefen for Forsvarets operative hovudkvarter, viseadmiral Haakon Bruun-Hanssen kan bli ny forsvarssjef. Foto: Erlend Aas / SCANPIX
KANDIDAT: Sjefen for Forsvarets operative hovudkvarter, viseadmiral Haakon Bruun-Hanssen kan bli ny forsvarssjef. Foto: Erlend Aas / SCANPIX Vis mer

Flere kilder påpeker overfor Dagbladet at teksten i stillings utlysningen ser ut til å være laget nettopp med tanke på Røksund.

Dedichen   Men det er slett ikke sikkert at Bruun-Hanssen eller Røksund vil nå opp, når forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen og regjeringen til slutt bestemmer hvem som får den ettertraktede jobben som ny forsvarssjef.

Kontreadmiral Louise Dedichen (48), i dag sjef for Forsvarets høgskole, blir også sett på som en sterk kandidat. Dedichen var den første kvinne som ble utnevnt til offiser på admiral- og generalnivå i Norge.

Og det var nettopp Strøm-Erichsen - i hennes forrige periode som forsvarsminister - som utnevnte Dedichen.

Andre kandidater Det er få som trekker de tre toppkandidatenes kvalifikasjoner i tvil, men andre mulige kandidater nevnes også. Generalinspektør for Forsvarets veterantjeneste, generalmajor Robert Mood (54) fra hæren, og generalinspektør for Luftforsvaret, generalmajor Finn Kristian Hannestad (52), kan være kandidater.

Men alt taler for at den neste forsvarssjefen kommer fra sjøforsvaret.

KANDIDAT : Generalinspektør for veterantjenesten, generalmajor Robert Mood.
KANDIDAT : Generalinspektør for veterantjenesten, generalmajor Robert Mood. Vis mer

Ved å velge Louise Dedichen viser Strøm-Erichsen byråkratene hvem som bestemmer.

Samtidig vil regjeringen - og det liker norske regjeringer - være først i verden med å utnevne en kvinne som forsvarssjef ved å velge Dedichen. Det vil være både nytenkende og politisk korrekt.

Skulle en kvinne få jobben, vil en av de siste mannsbastionene falle.

I år er det 100 år siden norske kvinner fikk stemmerett, og mange mener det nå er på tide å utnevne en kvinne som forsvarsjef i Norge.

KANDIDAT :  Departementsråd i Fiskeridepartementet og kontreadmiral Arne Røksund.
KANDIDAT : Departementsråd i Fiskeridepartementet og kontreadmiral Arne Røksund. Vis mer
KANDIDAT:  Generalinspektør for Luftforsvaret, generalmajor   Finn Hannestad.
KANDIDAT: Generalinspektør for Luftforsvaret, generalmajor Finn Hannestad. Vis mer