Hun kan felle FBI-sjefen

Coleen Rowley (47) bestemte seg allerede som 5. klassing for å bli agent i det føderale amerikanske politiet, FBI. Det ble hun, og nå har hun tvunget sin egen sjef til å innrømme ay FBI muligens kunne forhindret terror-angrepene mot World Trade Center og Pentagon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I et 13 siders brev anklager Rowley FBIs toppledelse for å ha hindret lokale Minneapolis-agenter som ville etterforske Zacarias Moussaoui en måneds tid før 11. september i fjor. Nå tror FBI at nettopp denne mannen var tiltenkt rollen som den 20. kapreren i terrorangrepene mot World Trade Center, Pentagon og kanskje også Det Hvite Hus.

Rowleys brev og opplysningene i det har ført til krav om at kongressen må granske hva FBI egentlig visste i tiden før 11. september, og hva de gjore - eventuelt ikke gjorde - for å stanse det som skulle komme.

Rowley har holdt en lav profil i sin 21 år lange FBI-karriere, men er langt fra noen hvem som helst. Hun har vært sentral i flere av byråets aller største saker.

Frustrert

I brevet til FBI-sjefen avslører Rowley en sterk frustrasjon mot FBIs toppledelse og måten de taklet etterforskningen av Moussaoui på, både før og etter 11. september.

Moussaoui ble arrestert 16. august, etter at lederne ved flyskolen han gikk på reagerte på mannens oppførsel. De tipset FBI om hva de mente var mistenkelig adferd. Moussaoui ville bare lære å fly. Han brydde seg ikke om å ta av og lande.

De lokale føderale agentene ville etterforske mannen til bunns, men med økende frustrasjon fikk Rowley og hennes kolleger stadig nei da de ba om å få undersøke Moussaouis laptop.

Selv ikke etter at fransk etterretning varslet FBI om at det var grunn til å mistenke ham for forbindelser med terrorist-nettverk fikk Rowley tillatelse til grundigere undersøkelser.

Så, i månedene etter angrepene, ble Rowley enda mer frustrert over FBIs stadige forsikringer om at de ikke kunne gjort noe som helst for å avverge de fryktelige og dødbringense attakene fra Al-Quida.

- Det er er helt opplagt utfra min førstehånds kjennskap til saken og den detaljerte informasjon som finnes, at agentene i Minneapolis kunne gjort langt mer om vi hadde fått tillatelse til det, sier hun.

- Vi var fullstendig klar over at det eksisterte en fare for at noe kunne skje, at noe var under planlegging, sier hun.

Sist onsdag innrømmet Robert Mueller for første gang at FBI muligens kunne ha avverget angrepene om de hadde tatt indisiene som vitterlig fantes mer på alvor.

Den innrømmelsen kom fordi en 47 år gammel tjenestekvinne rett og slett ikke orket å holde kjeft lenger.

Derfor blir det også oppvask, mulig gransking og Robert Mueller sitter svært så løst i stolen.

KUNNE VÆRT UNNGÅTT? Terrorangrepene mot USA kostet tusenvis av menneskeliv. Nå har en 47 år gammel FBI-ansatt tatt bladet fra munnen og tvunget det fødelare politiets toppeldelse til å innrømme at de ikke tok indisiene på forhånd på nok alvor.