Hun kan ha løst løst hiv-gåte

Her er den norske forskeren som kan gi hivpositive et bedre liv. Anne Ma Dyrhol Riise (35) har vist at tidlig behandling kan hindre utvikling av aids.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Blodverdiene blir normalisert og immunsystemet styrkes, sier Dyrhol Riise.

Doktorgradsarbeidet, som er det første i sitt slag her i landet, baserer seg på studier av lymfevev blant 15 hivpositive. Alle ble behandlet med en medisincocktail tidlig i sykdomsforløpet.

Resultatene viste at sykdommen stoppet opp.

- Nå håper vi at tilstanden blir kronisk og ikke dødelig, sier Anne Ma Dyrhol Riise til Dagbladet.

Fredag i forrige uke disputerte hun for sin medisinske doktorgrad ved Universitetet i Bergen.

- Blodverdiene ble normalisert, og pasientene er fremdeles symptomfrie tre år etter. Men selv om virusmengden ikke kunne måles i blodet, finnes det hvilende celler med virus i lymfevevet. Avbrytes behandlingen, slår de til igjen, advarer Dyrhol Riise.

Uenighet

De lærde strides om når den tunge medisinske behandlingen skal starte.

- Noen utvikler resistens, men riktig bruk av medisinene og tett oppfølging kan hindre resistensutvikling. Alle må behandles individuelt, men jeg mener behandlingen bør starte tidlig, sier Dyrhol Riise til Dagbladet.

- Men folk må fortsatt ta forholdsregler, for sykdommen er alvorlig og dødelig og kan smitte, sier hun.

Nå er håpet at hivviruset lar seg drepe en gang for alle. Dyrhol Riises «forsøkskaniner» dannet nye lymfeceller, dermed kan alvorlige infeksjoner som lungebetennelse, soppinfeksjoner og herpes bekjempes.

- Solid arbeid

- Dette er en god avhandling, men arbeidet inneholder ingen avgjørende argumenter for å starte behandling tidlig. Flere internasjonale studier konkluderer med at det er lurt å vente lengst mulig på grunn av de alvorlige bivirkningene medisinene gir, sier professor Stig Frøland på Rikshospitalet.

Nå bor den nyslåtte doktoranden i Danmark. Der blir hun ett år til, før drar til Senter for virologi ved Universitetet i Bergen.

- Det er ikke sikkert det blir mer hivforskning med det første. Et vaksineprosjekt med Skejby sygehus i Århus kan bli spennende å bryne samarbeidsevnene på, sier Dyrhol Riise.

GIR HÅP: - Jeg håper HIV-positive dør med sykdommen sin og ikke av den, sier forsker Anne Ma Dyrhol Riise.