SKAPTE SJOKKBØLGER: Nestleder Inger Lise Hansen har skapt sjokkbølger i KrF på grunn av sine utspill. Foto: John T. Pedersen/Dagbladet
SKAPTE SJOKKBØLGER: Nestleder Inger Lise Hansen har skapt sjokkbølger i KrF på grunn av sine utspill. Foto: John T. Pedersen/DagbladetVis mer

- Hun kan ha satt den politiske karrieren på spill

- Det får så være, sier KrFs nestleder Inger Lise Hansen til Dagbladet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): KrF-nestleder Inger Lise Hansen har sjokkert partifeller med sine forslag om kristendemokratisk modernisering av partiet.

I forbindelse med partiets lokalpolitikerkonferanse i helga har hun tatt til orde for endring av Israel-politikken, gått inn for borgerlig vielse av homofile og polutsalg i hver kommune, samt fjerning av partiets bekjennelsesparagraf.

Partihistoriker Kåre Olav Solhjell, som i 2008 skrev partiets historie i boka «Tru og makt», mener Hansen bevisst kan ha satt sin politiske karriere på spill.

- Får så være- Det hun målbærer er ikke fremmede synspunkter i partiet, men det kan være at hun satser sin politiske framtid på en debatt som er viktig for henne, sier Solhjell til NTB.

- Det får så være, sier Hansen til Dagbladet, på spørsmålet om dette er et forsøk på politisk selvmord.

- Jeg er mer opptatt av å stå for det jeg mener. Jeg tror rakryggede politikere er det Norge og verden trenger nå, sier 2. nestleder i partiet.

Allerede etter fjorårets katastrofevalg gikk KrF-politikeren fra Vestfold hardt ut og ville ha oppgjør med partikulturen. Og den gang som nå møtte hun sterk motbør fra den kristenkonservative fløyen i partiet.

Under partikonferansen i dag uttalte 1. nestleder Dagrun Eriksen at det var flere som lot seg sjokkere av Hansens utspill, og at de hadde bidratt til å skape forvirring.

Måtte bli konfrontasjonHansen sier til Dagbladet at hun er overrasket over oppmerksomheten og reaksjonene hun har fått.

- Jeg har fått veldig mange positive støtteerklæringer, også fra folk jeg ikke hadde forventet det fra. Og så er det selvsagt sånn at ikke alle er like enige med meg.

I 2007 ble Hansen valgt til KrF-nestleder mot valgkomiteens innstilling. Samme år ble hun utestengt fra stortingsgruppa da de skulle diskutere homofilt ekteskap.

- Angrer du utspillet du er kommet med?

- Jeg kommer aldri til å angre for at jeg står for det jeg mener, sier hun.

- Jeg gjorde ikke dette fordi jeg er den eneste i partiet som mener det samme som jeg. Det var ikke min intensjon å skade partiet. Tvert imot tror jeg vi trenger å synliggjøre at det er takhøyde og mangfold i partiet. Mitt mål er å revitalisere debatten i partiet.

Partihistoriker Kåre Olav Solhjell mener partiet er så lite at det før eller senere var nødt til å bli en større konfrontasjon mellom konservative og mer liberale krefter. Ved stortingsvalget i fjor fikk KrF rekordlave 5,5 prosent av stemmene.

Han tror partiets 2. nestleder kan ha funnet tiden moden til en grundig debatt om partiets framtid.

- Hvis partiet ikke moderniserer seg, kan det ende med at hun ikke finner motivasjon til å fortsette. Mange som deler hennes syn i ulike spørsmål, er allerede ute av partiet, sier han til NTB.