Dobbeltdrapssaken i Kristiansand

- Hun kan ikke ha puttet stoff i kapslene

Den tiltalte sjubarnsmorens forsvarere mener aktoratet er på villspor.

HAR EGEN FORKLARING: Kvinnen og hennes forsvarere Olav Sylte og Katja Hakvaag har en helt annen forklaring på Øystein Hagel Pedersens død enn politiet. Foto: Ralf Lofstad / Dagbladet
HAR EGEN FORKLARING: Kvinnen og hennes forsvarere Olav Sylte og Katja Hakvaag har en helt annen forklaring på Øystein Hagel Pedersens død enn politiet. Foto: Ralf Lofstad / DagbladetVis mer

KRISTIANSAND (Dagbladet) - Den fortellingen aktoratet skisserer, er ikke mulig. Hun kan ikke ha puttet en dødelig dose Kolkisin i kapsler, sier advokat Olav Sylte til Dagbladet.

Sylte forsvarer den 43-årige sjubarnsmoren som i Agder lagmannsrett står tiltalt for å ha tatt livet av sin ekssamboer og sin far, samt dopet ned en annen ekskjæreste gjentatte ganger.

- Så ingen tabletter

Klienten sitter i vitneboksen for andre dag på rad. Politiet og påtalemakten mener hun natt til 6. april 2014, på et hotellrom i Kristiansand, ga ekssamboer Øystein Hagel Pedersen (67) en dødelig dose av innsovningsmedisinen Stilnoct som hun lurte i ham ved å putte dem i melkesyrekapsler.

- Hvordan ser hotellrommet ut da du drar? spør aktor Ragnhild Helgesen.

- Det ligger ikke noen tabletter i det hele tatt på nattbordet. Det ser ikke ut som på bildet i det hele tatt, svarer kvinnen.

NATTBORDET: På Øystein Hagel Pedersens hotellrom ble det funnet en mengde piller. Den tiltalte kvinnen sier bare ciderboksene og flaskene sto der da hun dro. Foto: Politiet
NATTBORDET: På Øystein Hagel Pedersens hotellrom ble det funnet en mengde piller. Den tiltalte kvinnen sier bare ciderboksene og flaskene sto der da hun dro. Foto: Politiet Vis mer

På politietterforskernes bilde fra hotellrommet ligger en mengde piller og -emballasje på bordet. På bordet og på golvet lå Stilnoct-tabletter samt urinsyregiktmidlene Allopur og Kolkisin. Den tiltalte kvinnen sier bare ciderbokser og colaflasker sto der da hun gikk.

På kjøpesenter

Dagen i forveien var både 43-åringen, avdøde Pedersen og deres to sønner på Sørlandssenteret. Der besøkte de leketøysbutikken Toys R Us samt en helsekostforretning.

Sjubarnsmoren forklarer at de fire var sammen hele tida. Politiet stusser over at det på samme tidspunkt som et leketøysgevær ble betalt for i kassa, ble kjøpt melkesyrekapsler i en helsekostforretning på senteret, som ligger et stykke fra leketøysbutiken.

- Du kan ikke være på begge butikkene samtidig, bemerker politiadvokat Helgesen.

På samme tidspunkt er det registrert en 16 sekunder lang samtale fra Pedersens mobil til den tiltalte kvinnens mobil.

- Han lette sikkert etter meg på Toys R Us, forklarer 43-åringen.

PRESSER KVINNEN: Aktoratet - politiadvokat Ragnhild Helgesen og statsadvokat Leif Aleksandersen - presser kvinnen hardt under utspørringen. Foto: Ralf Lofstad / Dagbladet
PRESSER KVINNEN: Aktoratet - politiadvokat Ragnhild Helgesen og statsadvokat Leif Aleksandersen - presser kvinnen hardt under utspørringen. Foto: Ralf Lofstad / Dagbladet Vis mer

Mener hun lyver

Politiet tror ikke på denne forklaringen, og mener hun prøver å skjule at det var hun som kjøpte melkesyrekapslene, som hun ifølge dem skulle bruke til å drepe eksen.

Dette settes i sammenheng med samtaler den tiltalte kvinnen hadde med undercoveragenten «Anna», som over en treårsperiode utga seg for å være venninne av henne.

«Anna» søkte råd om hvordan hun skulle bli kvitt sin brysomme eks, «Kalle», og har forklart at sjubarnsmoren viste henne hvordan hun nettopp kunne putte sovemidler i melkesyrekapsler.

Kvinnens forsvarere har hele tida framholdt at politiets etterforskning er ensidig og forutinntatt, og at de har utelukket alternative forklaringer. Så også her.

- Det ble konstatert fire mulige dødsårsaker: Stilnoct-forgiftning, Kolkisin-forgiftning, at han ble kvalt, eller at han kvalte seg selv, sier Olav Sylte.

Smertefull gikt

Pedersen led av smertefull urinsyregikt, og fikk få dager før han døde resept på medisinen Kolkisin, som rettsmedisinerne fant en overdose av i kroppen hans.

Mens politiet mener den mest plausible forklaringen er at han døde av å ha fått i seg en ekstrem mengde Stilnoct, mener forsvarerne at Kolkisin-overdosen er like sannsynlig - men at 67-åringen da inntok medisinen selv.

- Hun hadde ikke tilgang på Kolkisin, konstaterer Sylte.

Kjøpt kontant

Han tillegger ikke aktoratets dveling ved besøket på Sørlandssenteret stor vekt, og viser til at melkesyrekapslene ble kjøpt kontant og ikke kan spores tilbake til klienten.

- Telefonene, Toys R Us-besøket og helsekostkjøpene sier oss ikke noe som helst. Påtalemakten må først konstatere at hun har kjøpt kapsler - men det forklarer ikke Kolkisinen, sier han.

Det er satt av tre dager til sjubarnsmorens forklaring. Seinere i dag blir hun konfrontert med bevismateriale fra undercoveragenten «Anna».