<strong>VAKTBYTTE:</strong> Når Bent Høie fredag går av som nestleder i Høyre etter ti år, er det samfylkingen Tina Bru som overtar. Med seg på veien får 34-åringen følgende advarsel: -Syting er det verste Erna vet! Foto: Hans Arne Vedlog /Dagbladet
VAKTBYTTE: Når Bent Høie fredag går av som nestleder i Høyre etter ti år, er det samfylkingen Tina Bru som overtar. Med seg på veien får 34-åringen følgende advarsel: -Syting er det verste Erna vet! Foto: Hans Arne Vedlog /Dagbladet Vis mer

Erna Solberg om Tina Bru:

- Hun kan nå helt til topps

Tina Bru kan nå helt til topps, sier statsminister Erna Solberg. Med seg inn i partiledelsen får Høyres nye nestleder tydelige råd fra sin politiske mentor Bent Høie.

Publisert

- Skal du overbevise Erna, så må du argumentere saklig - og ikke syte. Syting er det verste hun vet, sier Høie.

Han skal som statsministeren selv sa forleden, omsider «slippes fri» etter ti år som nestleder i Høyre. Inn kommer en annen rogalending, olje- og energiminister Tina Bru. Sammen møter de Dagbladet til fellesintervju i gamle Torggata bad, som nå er fylt av trendy boder med gatekjøkkenmat fra hele verden.

- Hva mener du med syting i denne sammenheng?

- At du for eksempel sier til Erna at du må få gjennomslag fordi du fortjener det eller fordi du har hatt det så fælt. Sånne ting fungerer ikke. Det er hardcore, gode argumenter som gjelder. Erna har veldig god hukommelse og kan sakene i detalj, så det går ikke an å komme med lettvintheter.

Forberedt

Spørsmålet som Høie på Dagbladets oppfordring besvarer, er kort og godt hvordan 34 år gamle Tina Bru best kan skaffe seg gjennomslag i en ledertroika som ellers består av de to politiske sluggerne Erna Solberg og Jan Tore Sanner. De to har henholdsvis 16 og 12 år bak seg i Høyres ledelse.

Selv er ikke Bru så bekymret.

- Jeg har jo litt erfaring med dette fra før, sier hun. I fire år har hun deltatt på de ukentlige møtene i Høyres arbeidsutvalg, som leder av partiets kvinneforum.

- Da kom jeg på en måte inn i gjengen. Og så ble jeg jo statsråd i januar, sier Bru.

<strong>NY TOPP:</strong> Tina Bru beskriver Bent Høie som sin politiske mentor. Foto: Hans Arne Vedlog /Dagbladet
NY TOPP: Tina Bru beskriver Bent Høie som sin politiske mentor. Foto: Hans Arne Vedlog /Dagbladet Vis mer

Rådene fra Høie kjenner hun seg godt igjen i.

- Ja, du må være godt forberedt. Og det er helt sikkert ikke lurt å syte. Det kunne jeg nesten ha gjettet meg til. Jeg kjenner jo Erna litt etter hvert selv også.

Til topps?

Når Tina Bru på et corona-forkortet landsmøte fredag blir valgt til ny nestleder i Høyre skjer det uten motkandidat og til full akklamasjon.

Og skussmålet er det aller beste fra sjefen sjøl, som svarer bekreftende når Dagbladet spør om Bru kan gå helt til topps i partiet.

- Ja, Tina er et de store talentene våre. Hun kan godt gå helt til topps. Vi er heldigvis beslått med mange av dem. Hun er dyktig og god til å sette seg inn i sakene. Hun har et stort engasjement for klima og miljø - og så er hun en ung dame med utstrakt humor, sier Erna Solberg.

Bent Høie, som Tina Bru selv beskriver som sin politiske mentor fra de tidlige dagene i Unge Høyre i Rogaland for om lag 15 år siden, deler statsministerens oppfatning.

- Jeg er enig med Erna! Så spøkte jeg jo med dette overfor Tina her om dagen, da jeg ønsket henne lykke til med de neste ti årene med Erna og Jan Tore i ledelsen. Nå er det din vakt, smiler han.

- Ja, for de kan bli sittende lenge, de to?

- De kan bli der de, ja. Men når tida kommer, så mener jeg absolutt at Tina er en av dem som kan ta den jobben.

Ingen kjepphester

Tina Bru holdt sitt første innlegg på Stortinget som vararepresentant i 2010, ble valgt inn i 2013 og utnevnt til olje- og energiminister i januar. På Stortinget var det i energi- og miljøkomiteen hun holdt til.

- Klimasaken har vært viktig for Erna, men den har ikke vært min eller Jan Tores hovedsak noen gang. Det er den for Tina - og det har stor betydning, sier Bent Høie.

Selv beskriver Bru seg som «midt i løypa» i Høyre. Med unntak av klimasaken har hun ingen konkrete kampsaker med seg inn i partiledelsen.

- Det er hashtag helheten med meg. Jeg er glad for at partiet landet på å tillate eggdonasjon, for det var en viktig sak for meg. Jeg har ingen kjepphester som gjenstår, sier hun.

- Snakker vanlig

Bru sier hun føler seg hjemme i Høyre under Erna Solberg, som hun definerer som et bredt folkeparti med et sosialt hjerte.

- Jeg hadde ikke trivdes like godt i det gamle Høyre, sier Bru og sikter til bildet av et «kalkulator-parti» som først og fremst var opptatt av næringspolitikk, skatter og avgifter.

- Jeg tror det er en styrke i å få fram flere i min livssituasjon i Høyre: Jeg er forholdsvis ung og småbarnsmor. Og så prøver jeg å snakke som et vanlig menneske, sier Bru.

- Er det derfor du snakker østlandsdialekt?

- He he, nei. Jeg må drikke litt vin for å få til rogalandsdialekten, men da klarer jeg det da!

- Det kan jeg bekrefte, sier Bent Høie.

Flyttet rundt

Tina Bru bor i Oslo med familien, men bygger hus hjemme i Stavanger. Der har hun også vært med å starte en kafeen Kids & Kaffe på Kilden kjøpesenter.

Navnet «Bru» kommer fra Rennesøy, faren er født og oppvokst i Stavanger og hun betrakter seg selv som rogalending. Men dialekten vitner ikke om noe av dette.

- Jeg har bodd veldig mange steder: Moss, Sandvika, Tønsberg, Åsgårdstrand, men også i USA, i Texas, Florida og Connecticut, forklarer hun.

Bru sier hun håper å videreføre noe av arven etter Bent Høie, som nestleder. Hun mener han har bidratt til å breie ut partiet og sier han har vært viktig for henne-

-Jeg tror ikke jeg hadde vært der jeg er i dag, hvis det ikke hadde vært for Bent. Han har vært en viktig mentor for meg i alle år fra jeg kom inn i Unge Høyre. Han har heiet meg fram, sier hun.

Krav om fornyelse

I fjor skrev Dagbladet om kravet fra store deler av partiorganisasjon i Høyre om fornyelse - både i partitoppen og på Ernas regjeringslag. Allerede da ble Tina Bru pekt på som en naturlig del av en slik fornyelse.

Det ligger likevel ikke an til noen palassrevolusjon i Høyre med Bru som nestleder.

- Der Høyre er i dag, skal Høyre være, sier hun.

- Hva med samarbeidet på borgerlig side da? Vil du frigjøre deg fra støttebeinet som Frp hittil har utgjort?

- Jeg deler Ernas drøm om samling på borgerlig side. Høyre har ikke utelukket noen, sier Bru.

- Skulle du ønske at Frp vendte tilbake til regjeringen eller er det best at de holder seg på Stortinget?

- Jeg hadde helst sett at alle partiene fortsatte sammen i regjering, sier hun.

RÅD: Bent Høie har noen råd for å kombinere høy stemningsfaktor og lav smittefaktor, som han hylles for i sosiale medier. Her er de. Video: Bjørge Dahle Johansen og Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV Vis mer

Country og gaming

Ved siden av politikken, kafédriften og podkasten «Stortingsrestauranten» som hun startet med Henrik Asheim, er countrymusikk og gaming blant interessene hennes.

- Tina er en gamer. Og hun har introdusert meg for det beste spillet i verden: «Last of us», sier stortingsrepresentant og partifelle Stefan Heggelund til Dagbladet.

Han sier det er det enkleste i verden å si pene ting om Tina:

- Hun stiller opp, tar seg alltid tid og bryr seg genuint om de rundt seg. I tillegg er hun en veldig kul person, sier han.

Arbeidsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) sier hun er hardtarbeidende med en til tider ganske grovkornet humor.

- Det kan virke som hun har lave skuldre, men hun går grundig inn i sakene, sier han.

Stortingspresident Tone Trøen sier Tina Bru er hardtarbeidende og dyktig, men også positiv og liketil.

- Hun er en veldig god debattant, som alltid har smilet på lur, glimt i øyet og en pisitiv innstilling til de hun debatterer med, sier Trøen.

Fakta om Tina Bru

* Født 18. april 1986 i Moss.

* Utnevnt til olje- og energiminister 24. januar. Innvalgt på Stortinget fra Rogaland siden 2013. Satt i energi- og miljøkomiteen fram til hun ble utnevnt til minister.

* Har en bachelor i ledelse fra BI i Stavanger, samt et årsstudium i religionsstudier.

* Var medlem av Høyres bystyregruppe i Stavanger fra 2007 til 2012. Fra 2008 til 2009 var hun fylkesleder for Rogaland Unge Høyre. Fra 2011 til 2013 var hun medlem i Høyres fylkestingsgruppe i Rogaland.

* Har tidligere jobbet som politisk rådgiver i Rogaland fylkeskommune, samt som butikkmedarbeider hos Carlings.

(Kilde: NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer