- Hun kjempet og hun vant

Jensen hyllet oldemor.

LANDSMØTETALE: Siv Jensen holdt fredag ettermiddag sin første tale som partileder, ikke partiformann. Foto: NINA HANSEN
LANDSMØTETALE: Siv Jensen holdt fredag ettermiddag sin første tale som partileder, ikke partiformann. Foto: NINA HANSEN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| GARDERMOEN (Dagbladet.no): Som Dagbladet.no avslørte tidligere i dag, brukte Siv Jensen åpningstalen til landsmøtet på Gardermoen i dag, til å hylle sine store helter i livet.

Den største av alle er oldemoren og kvinnerettsforkjemperen Betzy Kjelsberg.

- Jeg vil at dere skal møte noen av mine helter: En av dem, min oldemor, Betzy Kjelsberg, født i 1866, fødte seks barn og utfordret de etablerte sannhetene. Hun kjempet og hun vant, opprettet foreninger for kvinner og knuste etablerte sannheter, sa Jensen fra talerstolen.

Kvinnesakspionér
Kjelsberg, som levde fra 1866 til 1950, var en av landets store kvinnesakspionérer.

Hun var født og oppvokst i Drammen, med norsk far og skotsk mor, og var en deltakende og drivende kraft både i Kvindesagsforeningen og Sanitetsforeningen. Hun ble også formann i Norske Kvinners Nasjonalråd, statlig fabrikkinspektør og medlem av Venstres sentralstyre.

- Hun aksepterte ikke at «det var sånn». Hun rev ned barrierene, sier Jensen

Betzy Kjelsberg er også, kuriøst nok, kjent som Drammens første kvinnelige syklist.

Likelønn
Siv Jensen benyttet sjansen til å snakke om et tema hennes oldemor var av de første som bragte på banen.

- Vi har snakket og snakket om likelønn i 100 år uten å gjøre noe med det. Derfor vil Frp tillate private å formidle arbeid. Det er derfor vi vil ha lik lønn. Det kan vedtas nå, sa Jensen til stor jubel.

Fremskrittspartiet henger seg dermed med på debatten rundt et spesifikt lønnsløft for lavtlønnede kvinner, slik blant annet Sykepleierforbundet har etterlyst. Også regjeringspartiene har uttrykt seg positivt til en slik pott.

Angrep ikke
Jensen valgte å ikke angripe de rødgrønne, og framførte sine politiske poenger gjennom anekdoter om personer som har rørt henne.

Sju forskjellige kvinneskjebner ble trukket fram, for å illustrere områdene der Siv Jensen mener Norge ikke lever opp til forventningene.

- Talibanere
Hun snakket om behovet for bedre eldreomsorg, strengere straffer, tøffere innvandringspolitikk, bedre veier, tilstedeværelse i Afghanistan,mer hjelp til gründere og en skole med større krav.

- Dette er Trine, hun er mamma til en soldat i Afghanistan, følte frykt og spenning da sønnen på 19 ble sendt ut, den gleden og stoltheten hun følte da han kom hjem. Som mor og pårørende støtter hun de norske styrkene arbeid for fred i Afghanistan. Dette er kampen mot radikal islam. Det er derfor vi sender bidrag til Afghanistan.

- Mens vi gjør det, opplever vi det absurde at talibanere får opphold i Norge. Derfor vil Frp styrke det norske forsvar, som er blitt bygd ned år for år. Derfor vil sette Mullah Krekar og talibanere i forvaring til vi kan sende dem ut, sa Siv Jensen til dagens 14 og nest lengste klappsalve fra salen.

Avslutte Betzys kamp
Før Siv Jensen avsluttet med en tydelig beskjed:

- Frps velgere skal vite følgende: Vi skal fornye, samarbeider gjerne med andre, støtter ikke en regjering vi
ikke er en del av. Frp skal ikke i regjering for taburettenes skyld, for limousinene skyld, vi skal i regjering for gjennomføre vår politikk, for å hjelpe hverdagsheltene.

- Og sørge for at Betzys hundre årige kamp avsluttes

HELTINNE: Kvinnesakskvinne Betzy Kjelsberg er en av heltinenne Siv Jensen trekker fram i sin tale. Foto: ACME NEWSPICTURES/SCANPIX
HELTINNE: Kvinnesakskvinne Betzy Kjelsberg er en av heltinenne Siv Jensen trekker fram i sin tale. Foto: ACME NEWSPICTURES/SCANPIX Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer