Hun kom seg ut av dødens by

Livredde og utmattede sivile strømmet i går ut av Tsjetsjenias hovedstad Groznyj etter at Russland ga innbyggerne i byen ett døgn til på å redde livet. Men ved midnatt i kveld løper galgenfristen ut og da vil byen bli lagt i grus, truer den russiske hærledelsen med.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I Groznyj er gatene folketomme, men kjellerne i utbombede hus er fortsatt fulle av sivile som søker tilflukt fra russiske granater. De fleste sivile som er igjen, er gamle, syke og andre som er for utmattede til å ta beina fatt og komme seg ut av dødens by.

Flyktninger fortalte i går om kvinner som måtte føde i mørke kjellere uten varme, vann, mat eller legehjelp.

Ny frist

Anslagsvis 30000 sivile var i går igjen i Groznyj da mandagens russiske ultimatum gikk ut: Forlat byen eller dø!

Fristen ble i går utsatt til i kveld samtidig som Russlands nødhjelpsminister Sergei Sjoigu ankom den krigsherjede republikken. Etter eget utsagn kom han for å koordinere evakueringen av sivile fra den utbombede tsjetsjenske hovedstaden.

Russland lovet i går å stanse bombingen av Groznyj i seks timer, slik at de sivile kan komme seg ut.

Så langt har 240 000 sivile flyktet fra Tsjetsjenia. De er innlosjert hos familie, venner og kjente utenfor krigssonen eller i kummerlige russiske leirer.

Sluttkamp

Den russiske hæren har lagt en jernring rundt Groznyj og står bare fire kilometer fra bygrensen. Målet er å ta opprørshovedstaden og dermed isolere de islamistiske opprørerne i fjellene i sør. Faller Groznyj, er de mest folkerike delene av Tsjetsjenia tilbake under russisk kontroll.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Byen bombarderes fra lufta og bakken, men foreløpig vegrer øverstkommanderende for de russiske styrkene i Nord-Kaukasus, general Viktor Kazantsev, seg for å gi ordre om storming. Erfaringene fra det katastrofale angrepet nyttårsaften 1994 skremmer. Da ble russiske soldater slaktet av innbitte tsjetsjenske opprørere.

Mellom fem og seks tusen opprørssoldater er fortsatt i Groznyj. De ledes av den erfarne feltkommandanten Aslanbe Ismailov, melder Institute for War and Peace Reporting.

Det ble i går meldt om harde kamper mellom opprørere og russiske styrker flere steder langs frontlinjen som kveiler seg som en kvelerslange rundt Groznyj.

Samtaler

Samtidig med den voldsomme krigføringen pågår det samtaler mellom Russlands statsminister Vladimir Putin og representanter for Tsjetsjenias president Aslan Maskhadov.

- Vi har hatt løpende kontakt med Maskhadov i åtte dager og jeg har personlig møtt en av representantene for hans regjering, sa Putin i et intervju med Financial Times.

Maskhadov er Tsjetsjenias valgte president, men har ligget i konstant strid med islamistiske krigsherrer i utbryterrepublikken.

Putin sa samtidig at Russland må lytte til kritikken fra det internasjonale samfunnet. Den russiske krigføringen har blitt møtt med massiv kritikk internasjonalt, men så langt har det blitt med ordbruk.

Under EU-toppmøtet i Helsinki nøyde topplederne seg med å sende en protest til Russlands ambassadør i Finland.