SAVNER KLASSEVENNINNA: Ida Beathe Rogne skulle begynt i klasse 3 B på Lena Videregående Skole denne høsten. Men da 17-åringens klassekamerater i går møttes til skolestart var det én pult som stod tom. Klassevenninnene (f.v:) Elin Sveen Haugen (18), Oda Mathilde Glommen (17) og Mette Terese Galligani Dalane (17) synes det er vondt og uvirkelig å begynne skoleåret uten venninna. Foto: Espen Røst / Dagbladet
SAVNER KLASSEVENNINNA: Ida Beathe Rogne skulle begynt i klasse 3 B på Lena Videregående Skole denne høsten. Men da 17-åringens klassekamerater i går møttes til skolestart var det én pult som stod tom. Klassevenninnene (f.v:) Elin Sveen Haugen (18), Oda Mathilde Glommen (17) og Mette Terese Galligani Dalane (17) synes det er vondt og uvirkelig å begynne skoleåret uten venninna. Foto: Espen Røst / DagbladetVis mer

- Hun kommer ikke til å komme inn den døra igjen, og det gjør forferdelig vondt

Ida Beathe Rogne skulle begynt i klasse 3B på Lena Videregående Skole denne høsten. Men da 17-åringens klassekamerater i går møttes til skolestart var det én pult som stod tom.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ØSTRE TOTEN (Dagbladet): På dagen én måned etter terrorangrepet møter Dagbladet tre av Ida Beathe Rognes nærmeste klassevenninner i klasserom 238 på Lena Videregående skole.

I to år delte den nå avdøde 17-åringen klasserommet med Oda Mathilde Glommen (17), Mette Terese Galligani Dalane (17) og Elin Sveen Haugen (18).

De tre venninnene synes det er vondt og uvirkelig å begynne skoleåret uten Ida Beathe.

- Vondt - Man sitter bare og ser på klasseromsdøra og håper at hun skal komme inn og smile og le, og gjøre oss glade som hun alltid gjorde. Men hun kommer ikke til å komme inn den døra igjen, og det gjør forferdelig vondt, sier Elin.

De tre venninnene tror det kommer til å ta lang tid å innse at Ida Beathe ikke er her mer. Men vil heller snakke om den livsglade og engasjerte venninna de savner så dypt.

- Ida Beathe var en veldig engasjert jente og var alltid så positiv og livsglad, sier Oda Mathilde.

Venninnene forteller at Ida Beathe meldte seg inn i AUF for å få være med på Utøya. Jentene tror 17-åringen ville dra på sommerleir for å finne ut mer om AUFs politiske ståsted.

- Hun gledet seg veldig til å dra, for på Facebook skrev hun; «Drar til Utøya, gleder meg, tilbake om en uke», forteller Oda Mathilde.

- Forferdelig De tre venninnene forteller at den siste måneden har vært utrolig tung.

- Jeg har nesten ikke sovet, jeg har grått og grått. Det er så forferdelig vondt å se venninna si bli gravlagt. Hun hadde ikke en gang fylt 18 år. Å se den kista bli senket ned i jorda, det var helt forferdelig, sier Elin.

Ida Beate Rogne var trolig blant de første som ble drept, da hun ble offer for gjerningsmannens kuler i kafébygget på Utøya 22. Juli.

Tente lys På Lena videregående begynte alle trinn skoleåret med å tenne lys foran et bilde Ida Beathe. Oda Mathilde, Elin og Mette Terese leste dikt og tente lys for den avdøde klassevenninnen i en felles seremoni i gymsalen.

- Vår skole ble sterkt berørt av de grusomme terrorhandlingene. Ida Beathe var en av de 69 menneskene som mistet livet på Utøya. Hun var klar til å starte på sitt tredje og siste år her på Lena Videregående.

- Alt lå til rette for et nytt og spennende skoleår for Ida Beathe. Nå vet vi at hun ikke får oppleve dette. Vi må alle bære sorgen etter en livsglad og flott ungdom. I klasse 3STB vil det stå en tom pult ved skolestart, med mange klassekamerater som vil kjenne spesielt på dette, sa rektor Torfinn Overn i sin minnetale til 17-åringens medelever.

I talen siterte han også Jens Stoltenberg.

- Jeg synes måten statsministeren uttrykte seg om mer åpenhet, mer felleskap og mer toleranse, er veldig dekkende for hvordan vi som skole også må gå videre etter denne forferdelige hendelsen, sier han til Dagbladet.

Rektoren forteller at Ida Beathes klasse har stått tett sammen i sorgarbeidet etter 22. Juli, men at de nå har fokus på å se fremover.

- Ida Beathes klasse har vært tydelige på at det er viktig for dem å komme i gang med skolearbeidet nå, og det tror jeg er lurt. Det er viktig at ungdommen får noe annet å tenke på i tillegg til sorgen som selvfølgelig vil være der, sier han.

Overn forteller at Ida Beathe var på Utøya for første gang og at hun var på sommerleiren sammen med en annen jente fra Lena Videregående. De to jentene bodde i telt sammen, og var sammen i kafébygget når Anders Behring Breivik gikk i land på Utøya.

- En solstråle Oda Mathilde, Elin og Mette Terese er enige om at samholdet i klassen og på skolen har blitt mye sterkere etter 22. juli.

- Vi har mer omtanke for hverandre, og tenker kanskje mer på at man må gjøre det beste ut av livet, mener Mette Therese.

Jentene føler tiden er inne for å komme i gang med studiene igjen.

- Nå skal vi være her for hverandre i det nye skoleåret. Også har vi fått en grav å gå til. Det kjennes godt. Vi skal ta med oss alle de fine minnene om Ida Beathe, for hun var virkelig en solstråle.