UTTRYKTE FRYKT: John Gerhard Steen (71) fra Langesund ble drept tirsdag. Hans tidligere samboer er siktet for drapet. Steen har nameldt kvinnen for vold fire ganger tidligere og ønsket så sent som i desember i fjor at kvinnen skulle ha forbud om å besøke ham. Foto: Per Flåthe
UTTRYKTE FRYKT: John Gerhard Steen (71) fra Langesund ble drept tirsdag. Hans tidligere samboer er siktet for drapet. Steen har nameldt kvinnen for vold fire ganger tidligere og ønsket så sent som i desember i fjor at kvinnen skulle ha forbud om å besøke ham. Foto: Per FlåtheVis mer

- Hun kommer til å drepe meg en dag

John Gerhard Steen (71) uttrykte dødsangst overfor både venner og politiet. Ekssamboeren (43) har erkjent de faktiske forhold.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tirsdag kveld ble 71 år gamle John Gerhard Steen funnet drept i sin omsorgsbolig i Langesund sentrum.

Da væpnet politi ankom stedet etter å ha fått melding klokka 17.46 fant de mannen livløs. I leiligheten var også en 43 år gammel kvinne. Hun er nå siktet for drap og framstilles for varetektsfengsling i dag.

Politiinspektør og påtaleansvarlig Eva Sjøholt-Sandvik opplyser nå til NRK Telemark nå at den siktede kvinnen har erkjent de faktiske forhold. Til Varden opplyser politiinspektøren at siktede ikke erkjenner straffskyld for siktelsen om forsettlig drap.

Hun var mannens tidligere samboer.

- Uttrykte frykt - Det var hjemmetjenesten som meldte i fra til politiet. De hadde blitt kontaktet av vitner som var bekymra for at det hadde skjedd noe, sier visepolitimester Odd Skei Kostveit i Telemark politidistrikt.

I går opplyste politiet at Steen har anmeldt den samme kvinnen for vold fire ganger tidligere. De tre første gangen, i 2005, 2008 og 2012, ble kvinnen ansett å være utilregnelig og sakene ble henlagt.

Siste gangen Steen meldte i fra til politiet var 6. november i fjor. Det ble tatt et oppfølgingsavhør den 19. desember 2013. Han ba da om at det ble utferdiget et besøksforbud overfor kvinnen. Det ble aldri ilagt.

- I dette oppfølgingsavhøret uttrykte han frykt for kvinnen, bekrefter Kostveit overfor Dagbladet.

- Vi undersøker hva som skjedde og hvorfor ikke besøksforbudet ble ilagt, sier han.

Et besøksforbud er et hastevedtak som ilegges fra påtaleansvarlig lokalt i politidistriktet og må ikke innom en domstol eller andre instanser for å iverksettes, forklarer Skotveit.

- Hadde bryllupsplaner Steen sa til venner og bekjente i fjor at han fryktet kvinnen skulle skade ham.

- I fjor våres sa han til meg: «Hun kommer til å drepe meg en dag». Han hadde angst for det, sier en venn av den drepte 71-åringen til Dagbladet.

Noe senere skal paret ha planlagt at de skulle gifte seg.

- De hadde dato klar og invitasjonen var sendt ut. Mange reagerte veldig på disse planene, sier vennen.

I fjor høst gjorde samboerparet det slutt og de flyttet hvert til sitt.

Bekymringsmelding timer før drapet VG skriver at under 2008-hendelsen ble Steen knivstukket av siktede, men ble ikke alvorlig skadet.

Personer som sto Steen nær kjente også til konfliktene mellom paret. Dagbladet har vært i kontakt med venner som sier det var et konfliktfylt forhold. Porsgrunn Dagblad skriver i dag at nærstående skal ha sendt en bekymringsmelding om paret bare timer før hun skal ha drept ham.

Telemarksavisa skrev i går at kvinnen skulle vært tvangsinnlagt på psykiatrisk sykehus i går, dagen etter hun ble drapssiktet. Visepolitimester Skotveit bekrefter detter overfor Dagbladet.

- Politiet skulle ikke bistå med denne innleggelsen så vi har ikke vært involvert i dette, men hennes lege kontaktet politiet onsdag og informerte om den planlagte innleggelsen, sier Skotveit.

John Gerhard Steen var en kjent kulturpersonlighet i Langesund. Han var med å starte den nasjonalt kjente konsertscenen Wrightegaarden som har tiltrukket seg mange internasjonale navn siden oppstarten på 80-tallet.

HJEMMEHJELPA RINGTE POLITIET: Hjemmetjenesten ringte politiet etter å ha blitt kontaktet av bekymra vitner. Da politiet kom ble Steen funnet drept. I leiligheten vat også hans tidligere samboer, ifølge politiet.
Foto: Per Flåthe
HJEMMEHJELPA RINGTE POLITIET: Hjemmetjenesten ringte politiet etter å ha blitt kontaktet av bekymra vitner. Da politiet kom ble Steen funnet drept. I leiligheten vat også hans tidligere samboer, ifølge politiet. Foto: Per Flåthe Vis mer