Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Hun kunne og burde vært stanset før

Hilde Hovengen (Frp), som sitter i kontrollutvalget i Drammen kommune, varslet om den korrupsjonssiktede saksbehandleren allerede i august 2013.

RYSTES AV KORRUPSJONSSKANDALE: En kvinnelig saksbehandler i Drammen kommune er siktet for flere tilfeller av grov korrupsjon etter at hun skal ha mottat penger fra flere utbyggere for å godta byggesøknader. I dag ble nok en ansatt i kommunen arrestert. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX
RYSTES AV KORRUPSJONSSKANDALE: En kvinnelig saksbehandler i Drammen kommune er siktet for flere tilfeller av grov korrupsjon etter at hun skal ha mottat penger fra flere utbyggere for å godta byggesøknader. I dag ble nok en ansatt i kommunen arrestert. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den kvinnelige saksbehandleren i slutten av 50-årene, som er siktet for en rekke tilfeller av grov korrupsjon, sitter nå varetektsfengslet.

Hun skal ha mottatt penger fra et 20-talls utbyggere for byggetillatelser. I flere tilfeller har utbyggere betalt for å få bygge i strid med regelverket. Kvinnen skal ha mottatt opptil 120.000 kroner fra utbyggere som ville ha sin sak igjennom.

I formiddag ble nok en ansatt i Drammen kommune pågrepet, siktet for å ha stått i ledtog med kvinnen.

Korrupsjonssaken som ryster Drammen kommune kunne vært avdekket tidligere. Det mener Hilde Hovengen (Frp). I 2013 satt hun i kontrollutvalget i kommunen, da hun fikk høre om den nå korrupsjonssiktede saksbehandleren.

Ba om granskning I august 2013 ba Hovengen om at det skulle settes i gang en «granskning av forholdene i byggesaksavdelingen med spesiell vekt på å avdekke uheldige - eventuelt ulovlige - bindinger mellom ansatte i kommunens administrasjon og ledelse, og søkere og eksterne interessenter».

- Jeg ba om å få saken gransket. Jeg reagerte på saksbehandlerens rolleblanding, framgangsmåte og flere etiske problemer. Kontrollutvalget gikk ikke med på noen gransking, men gjorde en undersøkelse, og hadde en samtale med saksbehandleren, sier Hovengen til Dagbladet.

- Hun kunne og burde vært stanset før, sier Hovengen.

Byplansjef Hilde Haslum sier til Drammens Tidende at de som undersøkte saken i 2013 ikke fant flere saker der saksbehandleren hadde opptrådt ureglementert, og at hun dermed slapp unna med en advarsel.

- Vi fant ikke noe det var grunnlag for å gå videre med dette på den tiden. Men det var noe som skurret, og i ettertid er det lett å se denne saken i sammenheng med de andre som har kommet opp nå, sier Haslum til DT.

«Kulturelle misforståelser» Bakgrunnen for at Hovengen varslet om saksbehandleren var en privat samtale over en kaffekopp.

- Der fikk jeg vite om at denne saksbehandleren en sommerkveld var ute i et nabolag for å få naboer til å gå med på en utbygging. En av naboene skal ha fått beskjed om at hvis han godtok at naboen fikk bygge ut, kunne hun være behjelpelig dersom de selv hadde en byggesak de ville ha igjennom på et annet tidspunkt, sier Hovengen.

Saksbehandleren skal også ha sagt at hun var ute for å «oppklare eventuelle kulturelle misforståelser» på vegne av utbyggeren, som i likhet med de fleste av de som skal ha betalt penger til kvinnen, er av utenlandsk opprinnelse.

Denne saken, som Hovengen altså varslet kommunen om, er blant sakene som nå er anmeldt til politiet.

- Flere vil miste huset Hovengen sier at hun stadig får vite om nye byggeprosjekter

- Det er jo gjerne hus som er bygget om til flere leiligheter dette gjelder. Folk reagerer på nabohus der det er mange enheter og bor svært mange mennesker, sier Hovengen.

- Det vil nok komme mange flere saker. Vi må løpende ta tilbake disse tillatelsene, og flere som bor i ulovlige leiligheter vil miste sine bopæler, sier hun.

VARSLET: Hilde Hovengen (Frp) satt i kontrollutvalget i kommunen da hun varslet om den nå korrupåsjonssiktede saksbehandleren i 2013. Foto: Privat
VARSLET: Hilde Hovengen (Frp) satt i kontrollutvalget i kommunen da hun varslet om den nå korrupåsjonssiktede saksbehandleren i 2013. Foto: Privat Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media