Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Hun kunne sendt hvem hun ville til Utøya

Oslos politimester med kraftig oppgjør mot politimester Sissel Hammer i Nordre Buskerud.

- LOKALT POLITI VILLE NÅDD UTØYA TIDLIGERE: Det sa politimester i Nordre Buskerud politidistrikt, Sissel Hammer, til 22. juli-kommisjonen. Hennes forklaring var, i likhet med mange andre polititopper, lenge gradert før den ble offentliggjort fredag. Foto: Jo Straube / Dagbladet
- LOKALT POLITI VILLE NÅDD UTØYA TIDLIGERE: Det sa politimester i Nordre Buskerud politidistrikt, Sissel Hammer, til 22. juli-kommisjonen. Hennes forklaring var, i likhet med mange andre polititopper, lenge gradert før den ble offentliggjort fredag. Foto: Jo Straube / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Hans Sverre Sjøvold i Oslo-politiet reagerer sterkt på politimester-kollega Sissel Hammers forklaring til Gjørv-kommisjonen.

Til kommisjonen har hun hevdet at Nordre Buskerud politidistrikt kunne vært raskere på Utøya hvis de hadde utført aksjonen på egenhånd.

- Hammers eget valg For politimester Sjøvold oppfattes ikke det som noe annet enn en ren ansvarsfraskrivelse fra politimester Hammer:

- Om politimesteren i Nordre Buskerud hadde vurdert det som nødvendig og riktig å aksjonere tidligere, sto det henne fritt å sende egne mannskaper til Utøya, sier politimesteren i Oslo til Dagbladet.

Han viser til at dette i en slik situasjon er Nordre Buskerud og politimester Hammers beslutning, ingen andres.

- Det er politimesteren i Nordre Buskerud som styrer ressursene i denne situasjonen, også beredskapstroppen. Den er under politimesterens kommando og kontroll, og bistanden er ikke til hinder for andre løsninger, sier han.

- På Utøya tidligere Hammer uttalte til kommisjonen at hun stiller seg undrende til Deltas deltakelse i Utøya-operasjonen, og mener lokalt politi ville ha kommet langt raskere dit, haddet det ikke vært for beredskapstroppen Delta.

- Sett i ettertid er det grunn til å tro at hadde Nordre Buskerud gjennomført denne aksjonen alene, hadde vi vært på øya tidligere enn slik aksjonen ble gjennomført, sier hun.

Hammers forklaring ble, i likhet med en rekke andre polititopper og byråkrater, offentliggjort fredag ettermiddag etter å ha vært gradert i en lengre periode.

Det som kommer fram faller ikke nådig for politimesteren i Oslo, som også er sjef for beredskapstroppen.

Ba om hjelp Hammer stiller også spørsmål ved at Delta dro mot Utøya før Nordre Buskerud selv anmodet om hjelp, slik praksis er.

«De må rett og slett ha satt seg i bilene og kjørt uten en plan. Det var jo litt av en avgjørelse, sett i sammenheng med hva som hadde skjedd i Oslo», sier hun til kommisjonen.

Nordre Buskerud ba først om bistand etter at Delta var på vei.

Nordre Buskerud ba altså om bistand - men Hammer reagerer på at Delta var kommet lenger på vei enn forventet.

Ifølge Sjøvold ble bistanden fra Beredskapstroppen formalisert fra Nordre Buskerud da troppen var kommet til Lysaker.

- Det er første gang jeg har hørt kritikk av at beredskapstroppen dro fra Oslo mot Utøya før det kom en formell anmodning om bistand fra politidistriktet. Denne kom forøvrig før Delta passerte grensen til Norde Buskerud politidistrikt. Beredskapstroppen har standard operasjonsprosedyrer for denne type hendelser, sier Sjøvold.

Får støtte Beredskapsrådgiver og tidligere beredskapssjef i Folkehelseinstituttet, Preben Aavitsland, deler Hammers kritiske merknader.  

- Uttalelsene hennes viser jo at Delta-troppen agerte og satte i gang på egen hånd. Det bryter med alt av beredskapsprinsipper, som sier at en krise skal håndteres på lavest mulig nivå og at etatene selv har ansvar for håndteringen på sine områder, sier Aavitsland til NTB.

IKKE ENIG I KRITIKKEN: Politimester Hans Sverre Sjøvold slåt tilbake mot politimester-kollega Hammer. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
IKKE ENIG I KRITIKKEN: Politimester Hans Sverre Sjøvold slåt tilbake mot politimester-kollega Hammer. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet Vis mer

- Det har fått feste seg et inntrykk av at det var beredskapstroppens skyld at det tok politiet 15 minutter ekstra før politiet kom til Utøya. Det kan ikke få stå uimotsagt. Alle hadde selvfølgelig ønsket at politiet hadde vært på øya før, sier Sjøvold - og viser altså til at politimester Hammer hadde alle fullmakter til å treffe de valg hennes distriktet mente var riktig der og da.

Hørte ikke på Hammer 22. julikommisjonen var i sin rapport tydelig på at Hammer og hennes stab hadde kommandoen, men valgte feil på flere punkter. Kommisjonen slår fast at de første polititjenestemennene burde gått til aksjon.

Ifølge tjenestemennene på landsida ble de aldri bedt om å ta seg over til Utøya. Med hjelmer, skudsikre vester og bevæpnet med maskinpistoltypen MP5, ble de i stedet satt til å finne båter de ikke fant og til å dirigere trafikk på riksveien.

- Det ligger i politiets samfunnsoppdrag å beskytte liv og helse. Når politiet er kjent med at skyting av mennesker pågår, må
ordren som gis, være at første enhet framme gjør alt som står i dens makt for å stoppe dette, med mindre det framstår som åpenbart utjenlig, heter det i rapporten.

Ikke innsatsorientert Kommisjonen mener patruljen burde få mer fyldig ordre. Samtidig mener de at de to som var på landsida kunne handlet mer selvstendig. Begge tjenestemennene var godkjent for væpnet oppdrag, de fikk melding om at det dreide seg om én gjerningsmann og de burde derfor kunne håndtere en slik situasjon, mener kommisjonen.

- Kommisjonen mener at patruljen ut fra den selvstendige handleplikten og retningslinjene omtalt over skulle forsøkt å skaffe seg båt for å gå til øyeblikkelig aksjon selv. Samtidig skal det presiseres at det ikke ville vært korrekt av P-30, som her var under kommando i en aksjon, å gjøre tilslag på egen hånd uten at det først var blitt forsøkt klarert med aksjonsleder.

- Patruljens opptreden etterlater etter kommisjonens mening et entydig bilde av at den ikke var innstilt på å gå til øyeblikkelig aksjon. Ordrene den hadde fått, og informasjonen om at helikopter fra Oslo var på vei, kan ha vært medvirkende til dette, heter det i rapporten.

Svarer Stortinget - Det viktige for meg nå er å ta rapporten fra 22. julikommisjonen på alvor, og ta ansvar for å gjennomføre de forbedringstiltakene kommisjonen anbefaler. Det skylder vi både overlevende og etterlatte. Jeg har fra første stund tatt det fulle ansvar for alt som skjedde i Nordre Buskerud politidistrikt, sier Sissel Hammer i dag.

- Intervjuet med kommisjonen danner grunnlag for utspørring av meg i Stortingets høring. Der vil jeg kunne utdype innholdet nærmere, legger hun til.