JORD OG STEIN: Et ras gikk over riksvei 9 i Setesdal i ettermiddag. Foto: Marit Kvaale / Dagbladet
JORD OG STEIN: Et ras gikk over riksvei 9 i Setesdal i ettermiddag. Foto: Marit Kvaale / DagbladetVis mer

- Hun kunne vært uten mann og sønn

Øystein Frøysnes (49) forteller om hvordan han og sønnen ble truffet av raset i Setesdal.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Dagbladet skrev tidligere i dag om to biler som ble tatt av ras ved Riksvei 9 i Setesdal.

Øystein Frøysnes (49) og sønnen (9) kom kjørende nordover da bilen deres ble truffet av flere svære steiner nord for Bygland søndag ettermiddag. Samtidig som Frøysnes fraktes i rullestol for å ta røngtenbilder på sykehuset, forteller han Dagbladet hva som skjedde da de ble tatt av raset.

To tonn
- Jeg ser i tåka at et stort tre kommer mot oss, så jeg bråbremser. Det kom en stein på cirka to tonn på panseret, en stein traff sidedøren og en tredje stein traff oss også. Bilen ble flat som en pannekake. Det var en helt ny Volvo, og steinene slo ut alle air-bagene. Vi var omringet av plastikk, sier Øystein Frøysnes til Dagbladet.

Han satt i bilen sammen med sin sønn (9) da raset traff bilen.

- Det fortsatte å rase, og vi turte ikke å gå ut av bilen i frykt for at det skulle komme nye steiner. Samtidig var vi redde for at bilen skulle begynne å brenne. Da det stilnet litt fikk jeg revet sønnen min ut av setet og dratt ham ut. Vi kom oss ut i sikkerhet, men rett etterpå kom det flere store steiner nedover mot veien. En annen bil ble også truffet, sier Frøysnes.

Skolevei
Til tross for den dramatiske hendelsen kom de begge fra hendelsen uten alvorlige skader.

- Jeg har veldig vondt i ryggen så de skal ta bilder nå for å finne ut om det kan ha skjedd noe annet enn bare muskulært. Sønnen min har det også etter forholdene bra, selv om han har fått arr på sjelen. Han er veldig sliten nå, og dette har vært en psykisk påkjenning for ham. Det verste er at han kjører denne veien hver dag til skolen med bussen, og han er selvsagt redd for at det skal skje igjen.

- Vi kunne ligget på likhuset
Rett etter hendelsen ringte Frøysnes sin kone Turid Bjørnestad Frøysnes (39) for å fortelle hva som hadde hendt.

- Jeg fortalte henne at vi var skadde, og at bilen var et totalvrak. Det var ikke så mye mer å si. Hun ble selvsagt sjokkert, og hun kunne jo like fort vært uten mann og sønn. Hadde jeg ikke bremset like hardt som jeg gjorde kunne vi ha ligget på likhuset nå, sier han.

- Da han ringte fortalte han hva som hadde skjedd, og vi visste ikke hvordan det gikk med sønnen min da. Det ser ut til at det går bra nå, og de har vært heldige. De har hatt englevakt, sier den lettede kona og moren.

- Tragisk
Frøysnes er kritisk til Vegvesenet, som tidligere har drevet arbeid for å sikre veien, og som tidligere i sommer stod vakt i området.

- Det er tragisk. De har brukt så mange millioner for å sikre veien, og så stod de vakt i sommer. Det var haugevis av folk fra vegvesenet å passet på. Da var det tørt, men nå når det virkelig behøves, hvor er de? Det er skremmende når de har brukt så mye ressurser, og så blir veien bare mer utrygg. Dette kunne skjedd hvem som helst, og det kunne truffet mange biler, sier han oppgitt.

Ifølge NTB er det nå omkjøring via fylkesvei 304 på motsatt side av Byglandsfjorden på grunn av raset.