Tiltalt for Sjøvegan-drapet:

- Hun la merke til meg på skoleveien

38-åringen forteller om hvordan han som 17 år gammel gutt fikk et intimt forhold til drepte Marie-Louise Bendiktsen (59).

TILTALT: Mannen fra Sri Lanka er tiltalt for å ha tatt livet av Marie-Louise Bendiktsen i 1998. Foto: Privat
TILTALT: Mannen fra Sri Lanka er tiltalt for å ha tatt livet av Marie-Louise Bendiktsen i 1998. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

TROMSØ (Dagbladet): Den 38 år gamle mannen som er tiltalt etter en av norgeshistoriens mest omfattende drapsetterforskninger, inntok i dag vitneboksen i rettssal 108 i Nord-Troms tingrett. Der skal han i tre dager forklare seg om hvorfor han nekter straffskyld for det over 20 år gamle Sjøvegan-drapet.

Etter å ha kommet til Norge som flyktning i 1997, endte han opp på asylmottaket i Sjøvegan i februar samme år. Etter noen måneder flyttet han til en hybel tilknyttet mottaket. Denne lå bare noen titalls meter unna huset til Marie-Louise Bendiktsen (59).

- Etter at jeg kom til Norge var livet vanskelig. Språket og kulturen var nytt. Først da jeg kom til Sjøvegan opplevde jeg en sosial kultur, forteller mannen.

- La merke til meg

Han startet etter hvert på skole i Sjøvegan. Skolen lå ikke langt unna hybelen, og skoleveien gikk forbi Bendiktsens hus.

- Vi bodde i samme nabolag, og stedet er sånn at man hilser på naboer. Så vi hilste på hverandre. På et tidspunkt gikk jeg på skole, og for å komme dit må man bruke ei trapp som lå rett ved huset til Marie-Louise. Da jeg brukte denne veien til skolen, så har nok hun lagt merke til meg, forteller 38-åringen.

Ifølge tiltalte hadde Bendiktsen allerede ved første møte opplysninger om ham. Hvordan hun hadde fått dem, vet han ikke.

- Men hun visste en del om meg. En dag stoppet hun meg og spurte om jeg kunne ta med noen venner for å rydde i hagen hennes. Hvorfor hun valgte akkurat meg, det vet jeg ikke. Men siden hun spurte meg, så snakket jeg med noen venner og hørte om de var interesserte i å bli med på jobben, forteller mannen.

MORDBRANN: Brannen i Sjøvegan i Troms har vært en av Norges store, uløste drapsgåter. Video: Nicolai Delebekk / Reporter: Audun Hageskal Vis mer Vis mer

Møttes dagen før drapet

Kort tid etter endte han sammen med to venner opp med å jobbe i hagen til Bendiktsen. Ifølge tiltalte var dette omkring to måneder før drapet skjedde, altså på våren i 1998. Etter dette skal forholdet mellom dem ha utviklet seg.

- Vi kom hverandre nær. Hun serverte oss vann og jus i pausene. Jeg snakket ikke så mye norsk, men hun forstod meg og vi pratet engelsk, forteller 38-åringen.

De to skal i etterkant av jobben ha møtt hverandre nå og da på gata. Etter hvert møttes de også privat - ifølge tiltalte tre ganger. Siste gang skal ha vært dagen før Bendiktsen ble drept.

Den tiltalte mannen har varslet at han vil fortelle detaljert om hvordan han til slutt endte opp i et intimt forhold med den da 42 år eldre kvinnen. Et forhold som ikke ble kjent før etter at mannen ble pågrepet og avhørt i fjor sommer. Da var det gått 20 år siden Marie-Louise Bendiktsen var funnet voldtatt og drept i brannruinene av sin egen bolig.

Gjennombruddet

- Kanskje Norges mest omfattende drapsetterforskning.

Slik beskrev statsadvokat Torstein Lindquister saken i sitt innledningsforedrag onsdag. Det var først i fjor sommer, nesten på dagen 20 år etter drapet, at politiet fikk et gjennombrudd.

Et team i Troms politidistrikt og Kripos' Cold Case-gruppe hadde jobbet intensivt med saken siden sommeren 2017. Rettsgenetikere ved Oslo universitetssykehus ble koblet inn, og klarte til slutt å få fram en fullverdig DNA-profil av funnene gjort på åstedet i 1998.

Kort tid etter, i slutten av juni i fjor, ble 38-åringen, som nekter for å ha noe med drapet å gjøre, pågrepet på Gardermoen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer