Erna om sin mor

- Hun lærte meg respekt for andre mennesker

Det viktigste Inger Wenche Solberg lærte sin datter, statsminister Erna Solberg, var toleranse og respekt for andre.

STOLT AV OSS: Erna Solberg mistet sin mor 2. august i år. Inger Wenche Solberg ble 90 år gammel. De siste månedene var statsministerens mor på sykehjem i Bergen der hun fikk god omsorg. - Min mor var stolt av sine døtre og av barnebarna, sier Solberg. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
STOLT AV OSS: Erna Solberg mistet sin mor 2. august i år. Inger Wenche Solberg ble 90 år gammel. De siste månedene var statsministerens mor på sykehjem i Bergen der hun fikk god omsorg. - Min mor var stolt av sine døtre og av barnebarna, sier Solberg. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Trondheim (Dagbladet): Det sier Solberg i et intervju med Dagbladet der hun snakker om moren og den siste tiden de fikk sammen.

Inger Wenche Solberg døde 2.august i år, 90 år gammel. Erna forteller at hun var på ferie, men rakk fram til Bergen og moren før hun døde.

- Fikk sagt det viktigste

- Det er veldig trist, men vi fikk en fin tid disse fire-fem månedene da det var klart at hun var på vei til å dø. Vi var i Bergen i påsken, og familien prioriterte å være mye i Bergen de siste månedene. Jeg føler at jeg fikk vært der, og vi hadde også kontakt på telefon, bortsett fra de siste døgnene. Vi fikk sagt det som var viktig å si. Hun var stolt av meg og søstrene mine og barnebarna, sier Solberg.

Hun sier det tyngste var den siste perioden da moren hadde store smerter.

- Hva vil du si er det viktigste du har lært av din mor?

- Det er å respektere og være opptatt av andre mennesker. Det er det viktigste jeg har fått fra min mor. Min mor var opptatt av å vise toleranse og respekt for alle mennesker, uansett hvem de var, sier Solberg. Hun nevner et eksempel på morens omtanke for andre.

- Alkoholforskeren Kari Lossius jobbet på det kontoret min mor jobbet på. I et portrettintervju med Bergens Tidende fortalte hun om en traurig og vanskelig tid da hun var i trettiårene. Hun at min mor hver morgen satte inn til henne en skål med grønnsaker og sa: Du er nødt til å ha noe å tygge på. Hun skrev veldig pent om min mor. Det var veldig hyggelig for oss å se, sier Solberg.

Inger Wenche Solberg, født Torgersen, ble født i 1926, og fikk tre barn med Asbjørn Solberg. Han gikk bort i 1989.

«Hun skapte et omsorgsfullt hjem for barn og barnebarn, som var trygt for oss alle. Vi sørger, men har varme og gode minner», skrev Solberg på Facebook dagen etter morens død.

Takker personalet

Hun takket også personalet på sykehjemmet.

«En stor takk til alle ansatte på Konows sykehjem som har gitt fantastisk pleie og omsorg siden hun kom dit i april», skrev Solberg på Facebook.

Hennes mor hadde en sykdom som førte til at synet ble helt borte det siste året.

- Du så eldreomsorgen på nært hold. Hva er inntrykket?

- Jeg fikk bekreftet at det viktigste er ledelse, kunnskap og kompetanse hos de som jobber der. Min mor fikk god hjelp og omsorg. Så ser man jo utfordringene både i hjemmehjelpstjenesten og på sykehjem, at kontinuitet er viktig, at det er de samme personene som kommer. Det var ikke så verst for min mor, men når du er blind, blir det med nye stemmer en utfordring, sier Solberg.

Dopes ned

Hun har også fått bekreftet at bedre måltidsrutiner og mer aktivitet er viktig.

- Det er ulike faser, og det er forskjell på mennesker med somatiske lidelser og de som er demente. Når man er veldig dårlig, er det pleie og omsorg man trenger. Men i demensomsorgen skjer det ofte at folk kan være der i 10-15 år der. De kan være relativt unge når de kommer. Da kreves det et helt annet tilbud. Somatisk syke trenger pleie og omsorg, men demente trenger mer aktivitet. Det mangler nok litt rundt omkring.

- I talen din her i Trondheim sa du at mange eldre blir dopet ned på sykehjemmene?

- Ja, det er et problem. Hvis du sitter mye passiv og småsover i stolen hele dagen, er du ikke trøtt når du skal legge seg. Er du dement og forvirret, er du urolig og går rundt på natta. Da får du sovemedisin. Slik doper vi ned våre eldre.

Klarer du å være i fysisk aktivitet, blir du trøtt og sovner lettere om kvelden. Det handler om å organisere det slik at man får tid til aktiviteter, sier Solberg, og viser til helse- og omsorgsminister Bent Høies grep om å utsette middagen på sykehjemmene fra midt på dagen til klokka fire.

Tett med måltider

- Det som skjer om formiddagen på et sykehjem, har jeg jo sett litt av nå. Det er tett mellom frokost, lunsj og middag. Det eneste som foregår, er måltid, for det er det eneste pleierne har tid til å gjøre.

Men hvis du har frokost klokka ni og lunsj ved tolv-ettiden og middag klokka fire, blir det en mer naturlig avstand mellom måltidene, og det er kanskje tid og krefter til å gjøre andre ting. Mange sykehjem gjør det allerede, og Bent har dokumentert at en slik rytme er helsebringende og gir bedre trivselseffekt, sier Solberg.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer