KLAR TALE: Partileder Kristin Halvorsen på talerstolen under innledningen av SVs landsmøte. Foto: Tor Erik H. Mathiesen / SCANPIX
KLAR TALE: Partileder Kristin Halvorsen på talerstolen under innledningen av SVs landsmøte. Foto: Tor Erik H. Mathiesen / SCANPIXVis mer

- Hun låste døra, og kastet nøkkelen

Stein Ørnhøi mener Kristin har satt grensa for hva SV tåler.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BERGEN (Dagbladet.no): SV-veteran Stein Ørnhøi er strålende fornøyd med at SV-leder Kristin Halvorsen endelig har gitt Jens Stoltenberg og Liv Signe Navarsete to ufravikelige krav for fortsatt rødgrønt samarbeid.

- Hun låste døra, og kastet nøkkelen. Dette var mer enn jeg hadde håpet på, sier Stein Ørnhøi til Dagbladet.no

To krav
I går gjorde partileder Kristin Halvorsen det klart at SV skal ha gjennomslag for to ting i en fortsatt rødgrønn regjering: Ingen norske soldater i Isaf-styrkene i Afghanistan og ingen oljeboring i havområdene utenfor Vesterålen og Lofoten.

Selv vil ikke Ørnhøi bruke ordet ultimatum, på lik linje med SV-ledelsen, men er klokkeklar overfor Dagbladet. no:

- De to tingene er låst, og det er bra. Det er tunge symbolsaker som er viktig i partiet.  Det gikk rett i hjertet, og det er de to rette sakene å velge, sier Ørnhøi, som ikke kan få rost Halvorsen nok for sin klargjørende tale.

Klar smertegrense
- Det finnes smertegrenser, og Kristin har i dag gjort det helt klart at det her går en grense. Det har landsmøte skjønt nå.

- Hva med de andre partiene, oppfatter de alvoret i denne saken?

- Hvis de ikke har forstått det nå, har de ikke fulgt med, sier Ørnhøi.

-Skal vinne
-En samlet miljøbevegelse og svært mange mennesker er enige med oss i dette spørsmålet. Denne saken skal vi vinne, sa Halvorsen i talen til landsmøte i Bergen i går.

Men Kristin Halvorsen selv vil ikke omtale kravet om å verne havområdene i nord for et ultimatum.

TILFREDS: SV-veteran Stein Ørnhøi. Arkivfoto: Frank Karlsen/DAGBLADET
TILFREDS: SV-veteran Stein Ørnhøi. Arkivfoto: Frank Karlsen/DAGBLADET Vis mer

-Det går ikke an å si det tydeligere enn det jeg har gjort, sa hun til pressen etter talen sin.

Tre SV-krav
Dermed er SV-veteranen, i likhet med en rekke sentrale kilder Dagbladet.no har snakket med, overbevist om at det ikke er mulig å se for seg en ny Soria Moria-erklæring uten at SV får gjennomslag for å verne havområdene utenfor Lofoten og Vesterålen for oljeboring.

Dagbladet har snakket med en rekke sentrale kilder i SV som alle mener det er oljeboring som er det aller viktigste kravet for SV.

Kravet om å trekke norske soldater ut av Afghanistan kommer på en solid andre plass. På tredjeplass kommer kravet om en likelønnspott.

SU-leder Mali Steiro Tronsmoen sier det rett ut:

-Å stoppe oljeboring utenfor Lofoten og Vesterålen er den aller viktigste saken. Den er viktigere enn å trekke de norske soldatene ut av Afghanistan.

DEMONSTRERER MOT OLJEBORING: Dagbladet har snakket med en rekke sentrale kilder i SV som alle mener det er oljeboring som er det aller viktigste kravet for SV. Arkivfoto:Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX .
DEMONSTRERER MOT OLJEBORING: Dagbladet har snakket med en rekke sentrale kilder i SV som alle mener det er oljeboring som er det aller viktigste kravet for SV. Arkivfoto:Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX . Vis mer