Hun leder prestene

Navn: Ingeborg Midttømme Alder: 39 Yrke: Prest

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Da hun var sokneprest i Ellingsrud menighet i Oslo, hadde hun 5000 kommunale kroner i året å drive menighetsarbeidet for, utover de pengene som sto på lønnsbudsjettet. Budsjettet for sosiale tjenester i bydelen var til sammenlikning på over 90 millioner kroner. Det forekom derfor at Ingeborg Midttømme kom i tanker om å stenge menighetens telefon.
  • Men slike erfaringer kan også brukes til noe. Det er derfor med solide kunnskaper om prestenes vilkår i Den norske kirke at Midttømme overtar jobben som leder i presteforeningen. Hun innehar dessuten allerede jobben som nestleder og skal bare vikariere noen måneder for Morten Fleischer mens han går på Forsvarets høgskole. Like fullt er hun foreningens første kvinnelige leder, og Dagboka har brakt i erfaring at det er jubel i presteskapet over at Midttømme skal lede fagforeningen.
  • Hun oppfattes nemlig både som brubygger og strateg, er våken for å finne løsninger. Og står for de standpunktene kirken trenger for å kunne appellere til brede lag av dagens befolkning: Kirken må være åpen, inkluderende og tjenesterettet. Som jenter flest er Ingeborg Midttømme også flink til å snakke tydelig, hun er «god på kommunikasjon», som det populært kalles. Og hun er en trygg person som ikke lar seg låse fast i konflikter.
  • Selv er hun lettere overveldet av slike karakteristikker og sier om sitt oppdrag i foreningen at hun først og fremst ønsker seg prester som trives. Hvilket igjen fordrer at familiene deres trives. Og da spiller forhold som lønn og arbeidstid en viktig rolle. - Prester har ikke arbeidstid, bare arbeidsoppgaver. Og får lite betalt for all ulempe i jobben. Slikt kan ikke bare kompenseres av å ha en meningsfull og givende jobb, sier Midttømme til Dagboka. Og varsler dermed en fast holdning i forhandlingene med sin statlige arbeidsgiver.
  • For ofte er det tungt å være prest. De jobber i alle høytider, ofte tre kvelder i uka, har seks dagers arbeidsuke og kan når som helst på døgnet kalles ut til sorgarbeid og omsorg. Dessuten forplikter prestene seg også til å bruke tid på studier av skriften og til bønn. I arbeidslivet for øvrig kalles dette for etterutdanning, og her har presteforeningen mye ugjort for sine medlemmer.
  • Selv var Midttømme så heldig å få være prest nordpå i noen år. I Sørfold i Nordland var alle lokale forhold lagt til rette for å drive en levende folkekirke. For Midttømme var årene nordpå en opptur. Nå får trebarnsmora som er født og oppvokst i Sofienberg menighet i Oslo, omsorgsansvaret for alle landets prester. Det er slett ikke noe hvilket som helst kall.