Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hun ledet Nord-Korea-samtalene i Oslo. Nå mener hun Trump har skutt seg selv i foten

Mener Donald Trump sender en forferdelig beskjed til Kim Jong-un om at han ikke kan stole på USA.

KRITISK: Suzanne DiMaggio var sentral i forhandlingene om atomavtalen med Iran og ledet USAs Nord-Korea-møter i Oslo i fjor. Hun mener Donald Trump sender et forferdelig signal til Kim Jong-un ved å si opp atomavtalen. Foto: AFP / C-span / Reuters / NTB Scanpix
KRITISK: Suzanne DiMaggio var sentral i forhandlingene om atomavtalen med Iran og ledet USAs Nord-Korea-møter i Oslo i fjor. Hun mener Donald Trump sender et forferdelig signal til Kim Jong-un ved å si opp atomavtalen. Foto: AFP / C-span / Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For ganske nøyaktig ett år siden møttes representanter fra Nord-Korea og USA for å holde hemmelige samtaler i Norge.

Amerikanernes representant var Suzanne DiMaggio, som er leder og forsker ved den amerikanske tenketanken New America i Washington.

Hun har over 15 års erfaring med å lede såkalte «Track 1,5»- og «Track 2»-møter, skriver New America på sine nettsider.

- Trump undergraver

Ifølge nettsidene har hun deltatt på møter der temaer som regional sikkerhet, terrorisme, ikke-spredning og demokratisk styring har blitt diskutert. Hun skal ha en spesiell interesse for politisk dialog med land som USA har begrenset offisielle relasjoner med, som for eksempel Nord-Korea, Iran og Myanmar.

På det tidspunktet var det nærmest utenkelig at USAs president Donald Trump og Nord-Koreas leder Kim Jong-un skulle kunne møtes bare ett år seinere.

Nå vet vi imidlertid bedre, og 12. juni er det klart for det som er ventet å bli det største diplomatiske møtet på flere tiår.

- Ved å bryte Iranavtalen, har Trump undergravd forhandlingene med Nord-Korea før de i det hele tatt er i gang. Med dette trekket sender han en beskjed om at selv om man oppfyller sine forpliktelser uten juks, så kan man fortsatt ikke stole på at USA lever opp til sin del av en avtale, skriver hun på Twitter.

Kan ikke stole på USA

DiMaggio, som var dypt involvert i forhandlingene som ledet fram til atomavtalen med Iran i 2015, utdyper overfor Washington Post:

- Det er ingen tvil om at Trumps beslutning om å nekte å følge opp våre forpliktelser til avtalen, vil ha en negativ innvirkning på ethvert forsøk på å få på plass en avtale med nordkoreanerne, sier hun.

- Ved å skrote atomavtalen med Iran så sender Trump en forferdelig beskjed til Kim Jong-un: «Selv om du oppfyller dine forpliktelser punkt for punkt, og du ikke jukser, så kan du fortsatt ikke stole på at USA kommer til å levere det vi har lovet».

Atomavtalen med Iran ble forhandlet fram av USA, Russland, Kina, Storbritannia, Frankrike, Tyskland, EU og Iran, og la bånd på Irans atomprogram i bytte mot sanksjonslette.

Det er derfor mange som har vist til atomavtalen som en oppskrift på en liknende avtale med Nord-Korea.

Diplomatisk veikart

I likhet med hva som var tilfellet med Iran, ønsker verdenssamfunnet at Nord-Korea skal avvikle landets atomvåpenprogram. Kim Jong-uns regime ønsker i gjengjeld at de tøffe sanksjonene mot landet blir fjernet, eller i det minste lettet, skriver Washington Post.

- Nord-Korea har sett på atomavtalen med Iran som et diplomatisk veikart, for hvordan man skal få lettet sanksjoner og skaffe seg andre økonomiske fordeler, sier DiMaggio.

TREKKER USA UT: Trump trekker her USA fra atomavtalen med Iran, og sier blant annet at «den er pinlig for meg som borger». Video: CNN Vis mer

Henrik Thune, direktør ved NOREF Senter for internasjonal konfliktløsning, mener Trumps strategi er uhyre risikofull.

- Trump prøver å etablere seg som en total uredd forhandler. Jeg tror tanken er å legge alle trusler på bordet og så se om de kan reforhandle avtalen, sier Henrik Thune, til Dagbladet.

- Skruppelløs

- Han prøver å kople Nord-Korea og spørsmålet om atomvåpen og Iran sammen ved å sende utenriksministeren til Kim samtidig med annonseringen. På denne måten prøver han å vise forhandlingsvilje overfor Iran og samtidig legge press på hva Nord-Korea må levere for å få en avtale. Dette er en ganske uvanlig skruppelløs forhandlingsstrategi, mener Thune.

- Den kan lykkes, men den er først og fremst uhyre risikofull overfor to regimer som begge ikke har pleid å underkaste seg amerikanske trusler, sier NOREF-direktøren.

Men til tross for at det er visse likheter, så er fortsatt situasjonen i Nord-Korea en helt annen enn den var i Iran.

- Iran hadde ikke atomvåpen. De hadde missilteknologi, men de hadde ikke teknologien for å avlevere atombomber, sier Wendy R. Sherman, som ledet de amerikanske forhandlingene med Iran i forkant av 2015-avtalen, til den samme avisa.

Til tross for at Donald Trump nå har bestemt seg for å levere på valgkampløftet om å trekke USA ut av Iran-avtalen, er det lite som tyder på at Kim Jong-un er mindre ivrig på å møtes.

STENGES: Satellittbilde av atomtestanlegget i Punggye-ri i Nord-Korea, publisert i april i fjor av Airbus Defense & Space og 38 North. Foto: Airbus Defense & Space/38 North/Pleiades CNES/Spot Image via AP / NTB scanpix
STENGES: Satellittbilde av atomtestanlegget i Punggye-ri i Nord-Korea, publisert i april i fjor av Airbus Defense & Space og 38 North. Foto: Airbus Defense & Space/38 North/Pleiades CNES/Spot Image via AP / NTB scanpix Vis mer

Framskritt

Trump og Kim har avtalt at de skal møtes for samtaler i Singapore 12. juni, og den nordkoreanske lederen er allerede godt i gang med å vise godvilje.

Tidligere denne uka ble tre amerikanske statsborgere løslatt fra fangenskap i Nord-Korea, og returnert til USA, og i går varslet Nord-Korea at de kommer til å stenge atomanlegget i Punggye-ri i løpet av mai.

Ifølge det statlige nordkoreanske nyhetsbyrået KCNA vil det bli avholdt en seremoni for demonteringen av atomanlegget i Punggye-ri mellom 23. og 25. mai, avhengig av værforholdene.

- Takk, en veldig smart og nådig gest, skriver USAs president Donald Trump på Twitter.

En rekke geologer har allerede over lengre tid advart om at det nordkoreanske testanlegget for atomprøvesprengninger står i fare for å rase sammen.

Dagbladet kunne blant annet i oktober i fjor fortelle om geologer fra hele verden som frykter at en ny nordkoreansk atomprøvesprengning kan føre til at fjellet Mantap, der testene gjennomføres, kollapser. Det kan i verste fall føre til en grusom atomkatastrofe.

- Dersom fjellet kollapser og lager et hull (sprekker, red.anm.), så vil det slippe ut mange fæle ting, sa Wang Naiyan, en ledende forsker som jobber med Kinas atomprogram, til South China Morning Post i september.

Anne Strømmen Lycke, administrerende direktør ved det norske seismiske observatoriet Norsar, sa til Dagbladet den gang at det er vanskelig å forutse med sikkerhet hvordan fjellet vil reagere på en eventuell ny prøvesprengning.

- Det er ingen som slipper inn for å undersøke fjellet. Det eneste vi kan si med sikkerhet, er at når noe har vært utsatt for så mye deformasjon som det fjellet har blitt, så er det en fare for at det kan sprekke opp neste gang, sa Lycke.

Geologer ved Kinas universitet for vitenskap og teknologi konkluderte med det samme i en rapport som ble utgitt i april i år, ifølge The Guardian. Avisa mener det derfor uansett ikke koster Kim Jong-un stort å stenge anlegget.

SIGNERER AVTALE: Nord-Koreas diktator Kim Jong-un og Sør-Koreas president Moon Jae-in signerer begge erklæring om full atomnedrustning på Korea-halvøya og uttrykker et felles mål om å få slutt på Koreakrigen. Video: CNN Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!