Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Hun leser folk veldig godt

Statsadvokat Inga Bejer Engh får masse skryt av kolleger, forsvarere og venner.

AKTOR: Statsadvokat Inga Bejer Engh er aktor i rettssaken mot Anders Behring Breivik. Foto: Bjørn Langsem
AKTOR: Statsadvokat Inga Bejer Engh er aktor i rettssaken mot Anders Behring Breivik. Foto: Bjørn Langsem Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Inga er en dyktig statsadvokat som har god innsikt i psykologi og menneskelig kunnskap. Hun leser folk veldig godt, og er særlig flink til å foreta avhør - uten å virke bøllete, sier en kollega.

Han beskriver 41-åringen som «en svært morsom, impulsiv og livlig dame som de fleste liker».

- Hun tar seg selv lite høytidelig, har selvironi og er godt likt og respektert blant kollegene, sier han og legger til:

- En god statsadvokat vil kunne få fram selvmotsigelser som kommer fram i rettssaken. Da er det viktig å ha evne til å være objektiv og kunne belyse en sak best mulig for retten. Det er ikke om å gjøre å få folk dømt for enhver pris, men man bør være god til å kommunisere med folk - og det er nettopp det Inga Bejer Engh er, sier han.

Planlegger godt Folk som kjenner Bejer Engh beskriver henne som en reflektert person med god vurderingsevne - en som planlegger handlingene sine nøye, er flink til å tilpasse seg dem hun avhører og finne måter å nå fram til dem på.

Målet hennes er alltid å få fram det som er riktig, ikke det verste med de tiltalte, mener de.

- Hun er en svært dyktig prosedyreadvokat, er flink til å se og forstå hvordan hun skal stille spørsmålene for å få fram det særegne, slik at domstolen får all vesentlig informasjon, sier førstestatsadvokat Jørn Maurud.

  Faglig tyngde Overfor Magasinet har han tidligere forklart hvorfor det ble akkurat Inga Bejer Engh som sammen med Svein Holden fikk i oppdrag å føre straffesaken mot Anders Behring Breivik:

- Det var tidlig klart for meg at aktorene i denne saken ikke bare burde ha den nødvendige faglige tyngde og erfaring i å håndtere og aktorere store straffesaker, men også erfaring i å håndtere interesse fra media og allmennheten på en god og sikker måte. For meg var det dessuten viktig å finne to aktorer - jeg har hele tiden vært sikker på at det måtte være minst to på denne saken - som både ønsket og kunne samarbeide i et team, sier han og utdyper overfor Dagbladet:

- Usedvanlig profesjonell - Hennes solide erfaring som statsadvokat er en av grunnene til at hun har fått denne saken nå. Jeg følte meg rimelig trygg på at hun hadde evne til å håndtere en sak av dette omfanget. Jeg har registrert at hun har jobbet konsentrert og iherdig i denne saken. Hun har åpenbart evne til å konsentrere seg veldig og stenge ute andre ting når hun jobber med en sak, sier Maurud.

Advokat Randulf Riderbo hadde Bejer Engh som motpart under en sak der en mann i mai 2011 ble dømt til ti års fengsel for å ha vansiret sin kone med svovelsyre.

- For det første er hun usedvanlig profesjonell. Utenom advokatrollen er hun et hyggelig menneske å omgås, sier Riderbo til Dagbladet.

Selvsikker Han kjenner igjen flere av hennes gode sider i 22. juli-rettssaken:

- Hun var veldig velorientert til enhver tid, og det ser jeg at hun også er i Breivik-saken. Hun opptrer med den samme roen og selvsikkerheten som preger en god aktor, sier Riderbo.

Christine Fossen, politimester i Søndre Buskerud, kjenner Bejer Engh gjennom sin kusine, som er en nær venninne av statsadvokaten.

- Hun er varm, trygg og engasjert. Hun ler mye og er alltid hyggelig å være sammen med. Samtidig er hun seriøs og flink i jobben sin, mener Fossen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!