TENNER LYS: Norske Kjærsti Elida Guseck (38) og hennes spedbarn ble funnet døde i en leilighet i Arboga i går. Naboen Karin tenner lys. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
TENNER LYS: Norske Kjærsti Elida Guseck (38) og hennes spedbarn ble funnet døde i en leilighet i Arboga i går. Naboen Karin tenner lys. Foto: Thomas Rasmus Skaug / DagbladetVis mer

- Hun levde for sin datter

Norske Kjærsti Elida Guseck (38) og datteren hennes kan ha ligget døde i over ei uke.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ARBOGA/OSLO/ÅLESUND (Dagbladet): Norske Kjærsti Elida Guseck (38) og hennes unge datter ble funnet døde i leiligheten de bodde i i den svenske småbyen Arboga i Midt-Sverige mandag.

Svensk politi får nå bistand av norsk politi, og etterforsker saken med utganspunkt i at de to har blitt myrdet. Dødsårsaken er fortsatt uklar, men politiet får i dag både en foreløpig obduksjons- og toksikologisk rapport.

Nabo og venn - Jeg vet ikke hva jeg skal tro. Når de finner ut hva som har skjedd, blir det lettere å snakke, men nå synes jeg det er veldig vanskelig, sier ei kvinne som i flere år har vært nabo til Kjærsti Elida Guseck og datteren, til Dagbladet.

Hun har tilbragt mye tid sammen med den norske kvinnen, som nabo og venn. Hun så henne og datteren sist før jul.

- Hun levde for sin datter. Det er utenkelig at hun kan ha gjort dette for egen hånd, sier naboen til Dagbladet.

Ukjent dødsårsak Barnefaren, som er i 50-årene, bor på Sunnmøre. Han var inne til samtaler med politiet i Ålesund i går.

-  Jeg har vært i Norge siden nyttår og vet ingenting om hva som kan ha skjedd. Da jeg var hos politiet i Ålesund lovet de å ringe meg når de får vite noe, men så langt har jeg ikke hørt fra dem, sa mannen i går kveld til Dagbladet.

Han forteller at han er helt slått ut etter å ha fått vite om dødsfallene og drapsetterforskningen.

- Jeg ante ingenting før ei svensk avis ringte meg mandag kveld. Jeg ble veldig overrasket og er veldig lei meg nå, sier eksmannen.

Han opplyser at han raskt tok kontakt med svensk politi for å få informasjon, men fikk inntrykk av at etterforskene hadde lite å fortelle. Heller ikke da han dro for å møte politiet i Ålesund i går formiddag fikk han vite noe som kan forklare dødsfallene.

FUNNET DØDE: Norske Kjærsti Elida Guseck (38) og hennes spedbarn ble funnet døde i en leilighet i Arboga mandag. I går ble dette bildet stilt ut utenfor leiligheten hvor de bodde.
FUNNET DØDE: Norske Kjærsti Elida Guseck (38) og hennes spedbarn ble funnet døde i en leilighet i Arboga mandag. I går ble dette bildet stilt ut utenfor leiligheten hvor de bodde. Vis mer

Selv forstår han ikke hva som kan ha tilstøtt hans barn og ekskona.

Snakker med pårørende Idag skal norsk politi snakke med flere pårørende som er bosatt på Sunnmøre.
- Vi har fått en anmodning fra svensk politi, sier Terje Rishaug ved Sunnmøre politidistrikt til Dagbladet. Han vil ikke gå nærmere inn på hva anmodningen går ut på, men sier at etterforskningen drives fra Sverige og at norsk politi bare bistår.

Seksbarnsmoren Kjærsti Elida Guseck bodde tidligere ulike steder på Sunnmøre, sist i Langevåg.

Obduksjonsrapport ventes idag - Vi har fått hjelp til å komme i kontakt med de pårørende, og vi har hatt en samtale med barnets far i dag, sier kommunikasjonssjef Åsa Hedin i Västmanland-politiet til Dagbladet.

Flere vitner har oppgitt å ha sett norskregistrerte biler parkert utenfor leiligheten, så sent som i helgen. Men politiet utreder nå om kvinnen og barnet kan ha omkommet enda tidligere enn det.

Den svenske avisa Expressen skriver i dag at kvinnen for ei uke siden skal ha uteblitt fra et planlagt møte. Selv om lysene sto på i hjemmet, fikk hennes bekjente ikke kontakt.

- Hun var i kjempegod form forrige helg og hadde planer for framtida, forteller en venn til Expressen.

Bevegelser rundt nyttår Politiet har de siste to dagene drevet rundspørring blant naboer, og er interesserte i bevegelser rundt leiligheten helt tilbake til nyttår.

- Vi er interesserte i alle bevegelser rundt leiligheten så langt tilbake som til nyttår, sier Åsa Hedin til Dagbladet.
Hun sier at politiet ikke kjenner tidspunktene for dødsfallene, men at obduksjonsrapporten forhåpentlig vil gi svar.

Gusecks siste facebook-oppdatering kom 2. januar. Dagbladet får opplyst at hun hadde besøk av barnefaren omtrent samme tid.

I lokal mammagruppe Den norske kvinnen skal ha flyttet til Arboga i 2008. Hun tilbragte dagene hjemme med datteren, og gikk blant annet i en lokal mammagruppe. Ofte gikk var hun å se på cafeen Stadsgården i sentrum av Arboga.

- Hun var ofte her sammen med datteren. Av og til var mannen her også, sier Fia Svensson, som jobber ved cafeen .

- Jeg så henne senest for et par uker siden. Det var ei søt jente, sier Svensson.

STAMKAFEEN:  Norske Kjærsti Elida Guseck (38) og hennes spedbarn ble funnet døde i en leilighet i Arboga mandag. Fia Svensson jobber på stamkafeen Stadsgården. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
STAMKAFEEN: Norske Kjærsti Elida Guseck (38) og hennes spedbarn ble funnet døde i en leilighet i Arboga mandag. Fia Svensson jobber på stamkafeen Stadsgården. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer