Lønnsfesten i Oslo-skolen:

- Hun lot som hun ikke visste

Etter at Dagbladet avslørte SMS-er med helt nye begrunnelser for lønnsfesten, mener opposisjonen seg lurt av Inga Marte Thorkildsen og skoledirektør Marte Gerhardsen.

INNKALT TIL HØRING: Tidlig på nyåret må Inga Marte Thorkildsen sette av fem timer til egen høring om lønnsfesten i Oslo-skolen. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
INNKALT TIL HØRING: Tidlig på nyåret må Inga Marte Thorkildsen sette av fem timer til egen høring om lønnsfesten i Oslo-skolen. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Jeg mener at Thorkildsen og Gerhardsen opptrer på en svært uryddig måte, og nærmest forsøker å «lure» bystyret gang på gang ved å gi en annen informasjon privat enn offentlig, sier Aina Stenersen til Dagbladet.

Oslo Frp-toppen reagerer sterkt på Dagbladets artikkel fredag.

Der kom det fram at de største lønnsøkningene i den omstridte lønnsfesten i Oslo-skolen ble begrunnet med likelønnshensyn i private SMS-er mellom skolebyråd Inga Marte Thorkildsen og skoledirektør Marte Gerhardsen.

«(...)Til info: De to som er løftet betydelig er kvinnelige grunnskoledirektører som lå uakseptabelt mye lavere i lønn enn mannlige kolleger som har nøyaktig samme jobb», skriver Gerhardsen til Thorkildsen i en SMS 22. oktober.

- Farse

Dette er noe annet enn det Gerhardsen har sagt offentlig, hvor argumentet for lønnsfesten hele veien har vært utvidede ansvarsområde hos hennes 28 direktører.

Heller ikke Inga Marte Thorkildsen har nevnt likelønn ved noen av de flere anledningene bystyret i Oslo har grillet henne om Dagbladets avsløringer om Oslo-skolen.

Øystein Sundelin (Høyre) er i likhet med Frp også opprørt over byrådens lederskap.

- Jeg synes hele farsen med Inga Marte Thorkildsen og Marte Gerhardsen gir større og større inntrykk av en politisk og administrativ ledelse av Oslo-skolen som er mer opptatt av hvordan de framstår utad framfor å sørge for mer læring i skolen, sier han til Dagbladet.

- Thorkildsen lot som

Aina Stenersen i Frp minner om at hun har fått andre svar fra Thorkildsen i bystyret enn det som kom fram i Dagbladet på fredag.

Det er alvorlig, ifølge Frp-eren.

- I bystyret kom det klart fram at Thorkildsen lot som om hun ikke visste at enkelte av direktørene har fått økt lønnsøkning på grunn av kjønn, og hun kunne heller ikke redegjøre for de «ekstra oppgavene» som også lønnsfesten har blitt begrunnet med, og som også mange rektorer har etterspurt hva konkret er, sier Aina Stenersen.

- Situasjonen er kritisk mellom Oslo-skolen og byrådens manglende ledelse, og preges sterkt av tilbakeholdt av informasjon, legger hun til.

- Liten tillit til Inga Marte

Stenersen understreker at Frp's tillit til byråd Thorkildsen stadig minsker i takt med nye avsløringer rundt hennes ledelse av Oslo-skolen.

- Denne saken burde få konsekvenser for både Thorkildsen og Gerhardsen. Vi er i en svært alvorlig epidemi hvor Oslo-skolen trenger støtte, midler, og god informasjon fra sine ledere mer enn noen gang før. Frp ser fram til høringen i januar og har liten tillit til byråden, sier Aina Stenersen.

Tidligere har Dagbladet også kunne fortelle at Thorkildsen og Gerhardsen begge fryktet streik som følge av lønnsfesten, og at de hadde svært tett dialog med Utdanningsforbundets leder i Oslo. Sammen ble de tre enige om et «klokt budskap» i møte med kritikken, noe som har opprørt flere andre fagforbund.

Hopper over likelønn

I sine svar hopper Inga Marte Thorkildsen bukk over fredagens avsløring i Dagbladet.

- Jeg orienterer bystyret jevnlig og etter beste evne. I tidligere uttalelser har jeg sagt at lønnsøkningen for noen ansatte blant annet skal ha dreid seg om økt ansvar. Det samme har direktøren i Utdanningsetaten opplyst. Det er derfor helt feil å antyde at bystyret har blitt feilinformert eller «lurt», skriver Thorkildsen i en e-post til Dagbladet.

- Jeg ser også fram til å svare på alle andre spørsmål i høringen Kultur- og utdanningskomiteen har innkalt meg til i januar.

I tillegg til lønnsfest på direktørnivå har Dagbladet også dokumentert millionbruk på konsulenter, hodejegere og amerikansk ledercoaching. Opposisjonen i Oslo, samt flere på Stortinget, har reagert kraftig på pengebruken i Oslo-skolen SV og Thorkildsen styrer.

Rødt på vippen

Også KrF og Venstre rasler med sablene. Rødt, som er byrådets støtteparti, har ikke besvart Dagbladets henvendelser i denne saken.

Eivor Evenrud (R) var den som kalte Thorkildsen inn til høringa, og sitter trolig med byrådens framtid i sine hender når den er gjennomført. Evenrud har tidligere uttalt seg svært kritisk til særlig konsulentbruken Dagbladet har avslørt i Oslo-skolen.

- Her ser vi et tydelig avvik mellom SMS-ene og det som er presentert for oss politikere. Dette er veldig alvorlig, sier KrF-er Espen Andreas Hasle til Dagbladet.

- Det jeg reagerer mest på er at vi ikke kan stole på hva utdanningsdirektøren sier. Gang på gang gir hun oss i bystyret feil informasjon. Hun sier en ting til sin egen sjef, byråden. Også sier hun noe helt annet til bystyret. Begge deler kan ikke være sant. Det er svært alvorlig at vi har en utdanningsdirektør som gang på gang viser sviktende dømmekraft og som vi ikke kan stole på at forteller oss sannheten, sier Bjercke.

Gerhardsens forklaring

Dagbladet har tatt saken opp med Gerhardsen over e-post:

- Direktørene som har fått justert sin lønn har fått det på bakgrunn av endrede ansvars- og arbeidsoppgaver. I innplasseringsprosessen så vi at noen direktører, når de ble plassert inn i sin nye rolle, lå svært lavt plassert i forhold til ansvar og oppgaver i ny organisasjon. Som en supplerende del av den vurderingen, så vi på hva de andre med samme nye rolle hadde i lønn. Det ble vurdert at innplasseringen burde medføre at avlønning og ansvar samsvarte, men hovedbegrunnelsen for lønnsjusteringen var endrede ansvars- og arbeidsoppgaver, svarer Gerhardsen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer