- Hun må behandles likt med andre

Maria Amelie sendes til Russland. - Hun har motsatt seg utreise, sier statssekretær Pål Lønseth (Ap).

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Maria Amelie er pågrepet fordi hun har motsatt seg utreiseplikt i mange år.

- Hun må behandles likt med andre som har fått sine søknader behandlet. Vi kan ikke skille enkeltsaker. Hun har ikke reist frivillig slik ankebehandlingen konkluderte, sier statssekretær Pål Lønseth (Ap) i Justisdepartementet til NRK Dagsnytt.

Han tilbakeviser argumentasjonen fra hennes advokat Brynjulf Risnes og kjæresten Eivind Trædal om at hun har på en selvstendig behandling.

25-åringen kom til Norge som 16-åring i 2002 sammen med foreldrene fra Kaukasus via Moskva og Finland.

Var mindreårig Foreldrene fikk avslag på søknad om opphold her i landet, også for da mindreårige Maria Amelie.

Denne beslutningen ble anket, men ikke tatt til følge av Utlendingsnemnda (UNE), som konkluderte med at Marie Amelie og foreldrene ikke har beskyttelsesbehov.

Statssekretær Lønseth understreker at det er dette vedtaket om utreise som gjelder.

Advokaten og kjæresten mener hun bør få en ny og selvstendig behandling som voksen.

Nord-Ossetia Hun har ikke fortalt hvor i Kaukasus familien kom fra da hun sammen med foreldrene søkte oppholdstillatelse i Norge for ni år siden.

Ifølge NRK Dagsnytt måtte familien forlate Nord-Ossetia fordi faren hadde problemer med sin forretningsdrift der.

Det har ikke vært godt nok grunnlag for norske myndigheter til å innvilge opphold i Norge.

Sendes til Russland Ifølge SVs innvandringspolitiske talsmann Heikki Holmås blir Maria Amelie nå sendt til Russland.

- Dette er de brutale konsekvensene av den innvandringspolitikken vi fører her i landet. Mens vi er på jakt etter arbeidskraft utenfra, sender vi ut folk som allerede er etablert her, sier Holmås til NRK Dagsnytt.

Han medgir at SV ikke er bekvem med alle sidene av innvandringspolitikken til regjeringskollegiet, men han avviser at SV er overkjørt av Arbeiderpartiet og Senterpartiet i disse stridsspørsmålene.

- SV har fått stort gjennomslag for partiets synspunkter om barn som asylsøkere. Så får det bli en debatt igjen om andre sider av innvandringspolitikken, sier Holmås til NRK Dagsnytt. 

- Urimelig aksjon Generalsekretær Ann-Magrit Austenå i Norsk Organisasjon for Asylsøkere (NOAS) mener at nattens pågripelse av Maria Amelie er helt urimelig.

- Hun har levd åpent og ikke forsøkt å gjemme seg bort. Hun bør få en ny behandling av sin søknad som selvstendig voksen, sier Austenå til NRK TV.

Minst 5 000 mennesker lever papirløst og ulovlig i Norge, ifølge flere beregninger.

Austenå peker på at mange barn har hatt traumatiske opplevelser også etter at de har kommet til landet. Derfor må Maria Amelie få en ny og selvstendig behandling, mener NOAS-generalskretæren.