PLAGES: Astmatiker Anne Ombye i Astma- og Allergiforbundet i Oslo viser Dagbladet hvordan bruker skjerfet på dager når Oslo-lufta er som verst. - Jeg trodde Miljøpartiet kom til å være tøffere, sier hun. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
PLAGES: Astmatiker Anne Ombye i Astma- og Allergiforbundet i Oslo viser Dagbladet hvordan bruker skjerfet på dager når Oslo-lufta er som verst. - Jeg trodde Miljøpartiet kom til å være tøffere, sier hun. Foto: Thomas Rasmus Skaug / DagbladetVis mer

191 dager med helsefarlig luft etter at Oslo-byrådet tok over:

Hun må dekke seg til på grunn av helsefarlig svevestøv i Oslo: – Jeg er skuffa over Miljøpartiet. Veldig skuffa.

- Det er tungt å puste, forteller Anne Ombye, leder av Astma- og allergiforbundet i Oslo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): – Det ser ut som jeg går rundt og gråter. Øynene renner, det svir, og det er ganske ubehagelig, På sånne dager må jeg være minst mulig utendørs. Jeg må jo på jobb selvfølgelig, men da gjelder det å surre seg inn med skjerf, sier Anne Ombye til Dagbladet.

Hun står utenfor arbeidsplassen sin ved siden av rådhuset i Oslo sentrum og forteller hvordan hun påvirkes av dager med høy luftforurensing. Ombye er leder av Astma- og allergiforbundet i Oslo og Akershus.

I går avdekket Dagbladet at svevestøvet i Oslo har brutt med helsemyndighetenes anbefalinger 191 dager i perioden november 2015 til mai 2017.

Det er et klart brudd på det rødgrønne Oslo-byrådets løfter: I byrådserklæringen lover Ap, MDG og SV at luftkvaliteten i byen skal bli så bra at forurensningsnivået ikke bryter med anbefalingene fra helsemyndighetene. Når luftforurensingen blir dårligere, merker Anne Ombye det på kroppen:

– Har du merket noen forskjell på Oslo-lufta etter at Oslo-byrådet tok over makten?

– Nei, jeg har ikke det, skjønner du. Jeg har egentlig ikke sett så mange tiltak som har virket. Det har vært mange gode intensjoner ja, og mye prat også, men få konkrete tiltak.

– Hva synes du om at lufta er så dårlig, til tross for at Oslo-byrådet lovte en bedring?

– Jeg hadde nok trodd at Miljøpartiet kom til å være tøffere enn de har vært. Jeg er skuffa over Miljøpartiet. Veldig skuffa. Det ligger jo i navnet Miljøpartiet. De lovte å gjøre noe. Når man går så høyt ut på banen, har man et særskilt ansvar for å følge opp.

– Så dårlig luft som det er i Oslo, må det drastiske tiltak til, sier Ombye.

Plages av lufta

I gamle dager brukte gruvearbeidere kanarifugler for å forsikre seg om at det var nok oksygen i gruva. Døde fuglen, var det bare å komme seg opp, påpeker Ombye.

– Vi er samfunnets kanarifugler, fordi vi merker lufta på kroppen først. Men dere puster inn den samme lufta dere også. Den går ut over alle, selv om ikke alle vil merke konsekvensene før det har gått litt tid, sier Ombye. Hun har medfødt astma.

– Kan du beskrive hvordan det var å puste i Oslo nå i vinter?

– Ja, du merker at det rett og slett er tungt å puste. Noen dager ser du jo til og med lufta, den er helt gul.

Etter intervjuet med Ombye, tok assisterende generalsekretær i Astma- og allergiforbundet, Bo Gledtisch, kontakt.

– Luftforurensning er en kompleks og mangefasettert problemstilling, og løsningene likeså. Norges Astma- og Allergiforbund er, i det store og hele, positive til mye av den politikken som er ført de siste to år på dette området. Vi synes å se en reell vilje til å ta tak i de problemene som i lang tid bare ble feid under teppet, sier Gledtisch.

Venstre: – Typisk MDG

– Dette er helt typisk og kjennetegnede Miljøpartiet De Grønne. Det var vill jubel da de tiltro, med skyhøye ambisiøse mål, sier Melby. Hun legger til:

– De tror at de skal kunne greie å nå målene veldig raskt, men når du ikke har tiltak som matcher målene, blir det litt kunstig å bejuble målene i utgangspunktet.

– Hva mener du kan bli konsekvensen av at miljøpolitikere setter seg mål de ikke greier å nå?

– Man risikerer at miljøpolitikken mister troverdighet, og vi risikerer at vi ikke får med oss folk på å gjennomføre det grønne skiftet.

– I historien om skilpadda og haren blir Miljøpartiet den eplekjekke haren, men det miljøpolitikken trenger er den stødige skilpadda. Det er hva politikerne leverer og ikke hva vi snakker om som teller, sier Melby.

Miljøbyråd Lan Marie Nguyen Berg (MDG) svarer ikke på kritikken fra Venstre. Hun parerer i stedet ved å vise til nyheten om at regjeringen fredag bestemte å overkjøre Oslo-byrådet i spørsmålet om ny E18, som innebærer tre kjørefelt i hver retning, fra Asker til Oslo.

- Jeg er helt enig med Guri Melby i at det viktigste er hva vi politikere leverer, og jeg er derfor veldig skuffet over at Venstre i en av de viktigste miljø- og samferdselssakene velger å bygge ut motorvei sammen med Frp, fremfor å støtte byrådets kamp for Oslo-lufta. Det er jeg skuffet over, men heldigvis er det valg på mandag, skriver Berg i en kommentar.

Miljøbyråden: – Interessert i forslag

Miljøbyråden sier følgende om kritikken fra Anne Ombye i Astma- og allergiforbundet:

ÅPEN FOR FORSLAG: - Vi er alltid interessert i forslag til hvordan vi kan få til enda mer, sier miljøbyråd Lan Marie Nguyen Berg. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
ÅPEN FOR FORSLAG: - Vi er alltid interessert i forslag til hvordan vi kan få til enda mer, sier miljøbyråd Lan Marie Nguyen Berg. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer

– Vi har hatt mye kontakt løpende med Astma- og allergiforbundet, og har opplevd at de har støttet mange av de kontroversielle men viktige tiltakene vi har tatt i bruk mot luftforurensning, som dieselforbud, lavutslippssone og høyere bompenger, som innføres nå i høst.

– Vi tar gjerne flere konkrete innspill til flere tiltak vi kan ta i bruk for å få ned luftforurensningen. Oslo har aldri hatt et byråd som har gjort så mye mot luftforurensning som nå, med en historisk satsing på kollektiv og sykkel, restriktive tiltak mot biltrafikk, miljøfartsgrense, økt piggdekkavgift, femdoblet vasking av veier og støtte til vedovner og landstrøm. Resultatene av disse tiltakene vil se i tiden framover, men vi er alltid interessert i forslag til hvordan vi kan få til enda mer, sier Berg.