- Hun mangler folkeskikk

Ingunn Yssen er ikke den første som har slitt med Vallas lederstil.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Det har vært ord mot ord i den åpne arbeidskonflikten mellom den nylig avtrådte LO-sekretæren Ingunn Yssen (45) og LO-leder Gerd-Liv Valla i dag.

Beskyldningene mot Valla som Yssen har kommet med, er ikke helt ulike de påstandene som kom fra medarbeidere i Justisdepartementet, da Valla satt som justisminister en kort periode i Jagland-regjeringen i 1997.

Bare måneder etter at Valla hadde inntatt ministerstolen, kunne både Aftenposten og VG avsløre at en arbeidsmiljøundersøkelse blant 400 ansatte i departementet hadde avdekket dårlig arbeidsmiljø, mobbing og svak ledelse.

Ikke gjennomført i LO

På dagens pressekonferanse, der Valla redegjorde for sin versjon av arbeidsforholdet mellom henne og Yssen, svarte LO-lederen på direkte spørsmål at det ikke hadde vært gjennomført arbeidsmiljøundersøkelse i LO siden «begynnelsen av 90-tallet».

Den opplysningen bekrefter også LOs informasjonssjef Jenny Ann Hammerø overfor Dagbladet.no. Hammerø sier hun ikke kjenner årsaken til hvorfor arbeidsmiljøundersøkelse ikke er gjennomført.

De nedslående resultatene fra arbeidsmiljøundersøkelsen under Vallas tid som justisminister, vakte den gang oppsikt langt inn i Regjeringskvartalet.

- Resultatene bekrefter det mange har hatt mistanke om, nemlig at enkelte avdelinger har et grunnleggende ledelsesproblem, sa daværende hovedverneombud Dag Frode Aaheim til Aftenposten.

KJENNER SEG IKKE IGJEN: Gerd-Liv Valla ga i dag uttrykk for at hun ikke kjente seg igjen i beskyldningene fra avgåtte LO-sekretær Ingunn Yssen. Mange av de samme påstandene som Yssen har kommet med, kom også frem da Valla satt som justisminister i 1997. Foto: Scanpix
KJENNER SEG IKKE IGJEN: Gerd-Liv Valla ga i dag uttrykk for at hun ikke kjente seg igjen i beskyldningene fra avgåtte LO-sekretær Ingunn Yssen. Mange av de samme påstandene som Yssen har kommet med, kom også frem da Valla satt som justisminister i 1997. Foto: Scanpix Vis mer

- Manglende tilbakemelding og signaler om mobbing er problemer man straks må gjøre noe med.

Justisdepartementet hadde da vært i gjennom en svært turbulent periode, med blant annet ministerskifte. Men situasjonen ble ikke bedre i tiden som fulgte. Det ble heller ikke ryktet om Vallas lederstil.

- Manglet folkeskikk
Før sommer ble til høst det året hadde tre topper i den politiske ledeslsen i Justisdepartementet takket for seg.

I tillegg til personlig rådgiver Øyvind Slåke og statssekretær Berit Reiss-Andersen, valgte også statssekretær Øystein Mæland å gå fra stillingen.

Da statsminister Thorbjørn Jagland hadde utnevnt Valla som arvtaker etter Anne Holt, hadde alle tre blitt bedt om å fortsette i jobbene sine.

Kilder i Justisdepartementet tegnet den gang et lite flatterende bilde av den nåværende LO-lederen: Autoritær, kunnskapløs og beslutningsvegrende var adjektivene som ble brukt i den offentlige skittentøysvasken.

Valla skal også flere ganger ha overhøvlet underordnede i andres nærvær.

- Generelt vil jeg si at hun helt ubesværet snakker nedsettende om de fleste mennesker, fra folk i departementet og den politiske ledelsen til andre folk.

- Jeg vil si at hun mangler folkeskikk. Andre ville brukt mindre hyggelige uttrykk, sa en anonym kilde til VG.

Spesielt dårlig skal hun ha behandlet sin politiske rådgiver Øyvind Slåke, som valgte å slutte.

«Vallas helvetesuke»

Da Valla ble bedt om å kommentere avgangene til hele den politiske staben, ga hun noe oppsiktsvekkende inntrykk av at avgangene var naturlige og ønsket fra hennes side.

- Ved ethvert regjeringsskifte kommer det en ny regjering og en ny politisk ledelse i departementene. Da jeg kom i februar, ble det gjort et unntak. Det var viktig for meg å ha en viss overgangsperiode. Men den er over nå, var Vallas kommentar til avgangene.

Alle de tre tidligere medarbeiderne, Slåke, Reiss-Andersen og Mæland, bestred denne fremstillingen, og stod fast ved at de hadde gått fra stillingene etter eget ønske.

Etter dager med uro og vonde medieoppslag, ble det innkalt til krisemøte i Justisdepartementet i det som i Dagbladet på lederplass ble omtalt som «Vallas helvetesuke».

Valla fikk den gang støtte for sin lederstil fra ekspedisjonssjefene. Samme høst måtte Valla og resten av Jagland-regjeringen gå av.

ÉN AV TRE SOM GIKK: Dette bildet fra 2001, viser statssekretær Øystein Mæland i Justisdepartementet. Få måneder etter at Valla ble justisminister, gikk han av. Det gjorde også to andre medlemmer av Vallas politiske stab.
KRANGEL OM GRAVIDITET: Ingunn Yssen hevder Valla ble skuffet da hun fortalte henne at hun var blitt gravid. Dette tilbakeviser Valla, som sier hun ble skuffet over at hun ikke var blant de første som ble informert om Yssens graviditet.